

Suomi puhuu - podcast
Uudessa Suomi puhuu –podcastissa pohditaan, miten meillä menee täällä Suomessa just nyt? Juontaja Ellen Jokikunnas etsii kysymykseen vastausta järjestökentän asiantuntijoiden kanssa. Sarjassa jaetaan myös konkreettisia neuvoja arjessa jaksamiseen. Puheenaiheet liittyvät niin työelämään ja työllisyyteen kuin nuorten ja ikääntyneidenkin vointiin sekä korona-ajan kokemuksiin. Yhtenä teeman jaksoissa on myös eriarvoisuus – tämä korona kun on niin epäreilua. Suomi puhuu –podcastit julkaistaan torstaisin Suplassa. Suomi puhuu –sarja on osa Valtioneuvoston kanslian koordinoimaa Suomi toimii -hanketta, jonka tarkoituksena on jaksamisen ja henkisen kriisinkestävyyden tukeminen pitkittyneessä koronakriisissä.

Suomi puhuu: Epäreilu korona!
Korona-aika ei ole kohdellut kaikkia ihmisryhmiä samalla tavalla. Lapset, nuoret, perheet, sinkut, ikäihmiset, sairaat, vammaiset, työttömät, maahanmuuttajat: jokainen ihminen on yksilöllinen ja kuuluu samalla erilaisiin ryhmiin, jotka puolestaan kokevat koronan omalla tavallaan. Aputoimissa täytyy huomioida erilaisten ihmisten kirjo, ja se tekee hommasta haastavaa. Millaista tukea on tarjolla ja millaisia uusia tukimuotoja on kehitetty koronan aikana? Saako tuntua epäreilulta ja saako valittaa, kun tietää, että osalla menee vielä huonommin kuin itsellä? Mitä koronan jälkeen?

Suomi puhuu: Koronakriisi on paljastanut, mikä työpaikoilla on tärkeää
Yli vuoden kestänyt koronakriisi on pakottanut monenlaisiin muutoksiin sekä lähi- että etätöissä. Millaisia ongelmia ja onnistumisia töissä on koettu? Miten työkaveria ja alaista voi tukea työn haasteissa? Mitä positiivista koronasta on seurannut ja mitä oppeja kannattaa viedä mukana tulevaisuuden työelämään, aikaan jälkeen koronan?

Suomi puhuu: Pienet teot pitävät ikäihmiset positiivisina
Mitä ikääntyneille kuuluu, kun vuosi korona-aikaa on takana? Mitä apua ja vinkkejä seniorikansalaisille ja heidän läheisilleen on tarjolla? Millaisia luovia keinoja on löytynyt yksinäisyyden lievittämiseen ja mitä myönteisiä asioista koronasta voi seurata? Suomi puhuu -podcastin kolmannessa jaksossa keskitytään ikääntyneiden jaksamiseen ja kokemuksiin korona-aikana. Juontaja Ellen Jokikunnaksen kanssa keskustelemassa ovat Vanhustyön keskusliiton osallisuusjohtaja Anu Jansson ja Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Suomi puhuu: ”Äiti, miltä päiväkodin ope näyttää ilman maskia?”
Korona-aika on tuonut monenlaisia haasteita kaikenlaisten perheiden arkeen: eri-ikäiset lapset vaativat erilaista huomiota, pitää sovittaa yhteen etä-, lähi- ja kotityöt, rahahuolet stressaavat, isovanhempien apua ja vertaistukea ei ole samalla tavalla saatavilla kuin normaaleina aikoina. Moni perhe on toisaalta myös nauttinut yhteisestä ajasta. Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Hanna Sellergren ja Marttaliiton kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti keskustelevat Ellen Jokikunnaksen kanssa jaksamisesta perheissä ja kodeissa pitkittyneessä koronakriisissä.

Suomi puhuu: Nykynuoruutta on leffailta Discordissa ja etäkävelyt Instagramissa
Miten nuoret Suomessa voivat koronapandemian keskellä? Millaisia selviytymiskeinoja he ovat keksineet? Millaisia oireita ja ongelmia etäkoulu, sosiaalisten suhteiden vähyys ja erilaisten tärkeiden sukupolvikokemusten peruuntuminen on aiheuttanut?