

Lead & Trust by Jani ja Ruba by Dustin - podcast
Lead & Trust on Jani Aaltosen ja Mika D. Rubanovitschin podcast-sarja joka keskittyy teemoihin johtajuus ja luotettavuus. Jaksoissa lähestytään myynnin ja johtajuuden teemoja uusilla näkökulmilla sekä tuodaan uutta ajattelua yritysten kasvun toteuttamiseen. Molemmilla on vuosien kokemus ja takana satoja asiakasprojekteja. Tämä osaaminen kanavoidaan nyt kaikkien saataville podcast-sarjan muodossa.

Itsensä johtaminen: Pötypuhetta vai askel menestykseen?
Itsensä johtaminen on tärkein johtamisen kategoria. Siksi tässä podcast-jaksossa puhutaan siitä, mitä on olla hyvä ihminen - jiddishin kielellä "Mensch". Janin tiukassa otteessa Ruba avaa oman elämänsä filosofian ja uransa varrelta tärkeimmät opit menestykseen. Tämän intensiivisen tunnin kuunneltuasi tiedät, miten sinusta tulee seuraava Kukkulan Kuningas. Tämä jakso on henkilökohtainen matka elämään, Ruban kokemuksiin ja elämän varrella opittuihin sekä opiskeltuihin asioihin. Ruba painottaa puheessaan vahvasti työn tekemistä, selkeää päämäärää ja rakkautta omaan heimoonsa.

Asiakasdata: Hyödyntämätön voimavara vai kasvumoottori?
Pelottaako sinua asiakasdatan ja sen tehokas hyödyntäminen? Tässä podcast-jaksossa pelkosi karisevat. Yrityskriittistä dataa kasaantuu erilaisiin siiloihin. Siksi yritysten ja työntekijöiden kyky hyödyntää dataa on vajavaista suhteessa niihin mahdollisuuksiin, joita digitaalinen kasvuympäristö mahdollistaa. Monessa yrityksessä data on hyödyntämätön voimavara. Data on kuitenkin yrityksen kasvumoottori.

Muutoshallinta: Tulos vai ihmisten hyvinvointi?
Muutos on pysyvää! Hyvinvoivat ihmiset tekevät hyvää tulosta ja hyvä johtaminen tekee hyvinvoivia ihmisiä - mutta ei aina. Entä takaako työntekijätyytyväisyys korkean asiakastyytyväisyyden? Jani ja Ruba heittäytyvät tällä kertaa muutoksen maailmaan ja pohtivat, miten hallita muutosta ja ketkä menestyvät siinä. Entä mitä seuraa muutosvastarinnasta? Muutos on mahdollisuus, mutta ei kaikille. Ylimmällä johdolla on muutoshalukkuutta ja -kyvykkyyttä. Siksihän he ovat johtotehtävissä. Entä johdettavat? He ovat keskimäärin hitaampia liikahtamaan ja muutosvastarinta on isompi.

Vastuullisuus- "Silmälumetta Vai Myyntiargumentti?”
Juhlapuheissa korostetaan yritysten vastuullisuutta, mutta mikä on todellisuutta? Vastuullisuudesta on tullut modernin ajan mantra. Tässä podcastissa käsittelemme, mitä vaatii olla aidosti sosiaalisesti vastuullinen yritys ja toisaalta miksi moni ei ota koko asiaa vielä vakavasti. Käymme läpi mm. sosiaalisen vastuullisuuden ja kestävän kehityksen trendiraportin sekä ne keskeiset syyt, miksi yritykset epäonnistuvat olemaan aidosti vastuullisia. Parhaimmillaan vastuullisuus on koko yrityksen läpi kulkeva arvo, joka nostaa yrityksen oman alansa johtavaksi toimijaksi.

Verkkoturvallisuus: Todellinen uhka vai klikkiotsikko?
Nukutko yösi hyvin? Tiesitkö, että tietoturvasi ja kaikki mitä laitteillasi teet, saattaa olla varastettu ja sinulle tuntemattomien tahojen käsissä? Tällä kertaa Jani ja Ruba tarttuvat tärkeään teemaan - tietoturvaan. Onko verkkoymäristösi turvassa vai onko kyseessä pelkkä median luoma pöhinä? Joka päivä havaitaan miljoona uutta kyberuhkaa. Mutta me ihmiset olemme suurin tietoturvauhka. Se miten käyttäydymme, määrittää sen miten turvassa olemme. Joka vuosi 55 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä joutuu tietomurtoyritysten kohteeksi.

Yhteistoiminta: Itseohjautuvuus vai itsensä ohjaaminen?
Yhteistoiminta: Itseohjautuvuus vai itsensä ohjaaminen? Osa meistä ihmisistä ei kykene itsenäiseen työskentelyyn eikä pysty ohjaamaan itseään. Kuka siihen sitten pystyy? Jani ja Ruba keskustelevat tässä Lesd & Trust by Dustin podcast-jaksossa itseohjeutuvuudesta ja itsensä ohjaamisesta. Luulitko kenties, että ne ovat yksi ja sama asia? Tiimiyhteistyö tarve lisääntyy entisestään nopeaan ja tehokkaaseen ongelmanratkaisuun kohdistuvien ja kasvavien vaatimusten myötä. Oikeat, yhteistoimintaa tukevat työkalut luovat edellytyksiä toimivalle yhteistyölle.

Inspiraatio & Etätyö: “Uusi normaali vai pakollinen paha?”
Joillekin pandemia ja etätyön yleistyminen on ollut siunaus. Toisista tuntuu, että koronan aiheuttamien rajoitusten jälkeen alkaa kaivata aitoja ihmiskontakteja. Kumpaan ryhmään sinä kuulut? Periaatteessa etätyö tehostaa työskentelyä, mutta samaan aikaan on monessa asiassa menty taaksepäin. Työtä tehdään samoilla periaatteilla kuin ennen, vaikka välineet ovat vaihtuneet. Sen jälkeen kun etätyöbuumi alkoi, on tuottavuus kasvanut yli 10%. Samaan aikaan kuitenkin n. kolmannes työntekijöistä kokee, että työnteko on muuttunut huonompaan suuntaan. Työajankäsite on erilainen kuin aikaisemmin.

Strategia & Johtajuus: “Miksi 4h työpäivän sijaan vaivautua tekemään 6h?”
Muistatko sen hetken, kun pääministerimme avasi keskustelun 6 tunnin työpäivästä? Silloin havahduimme ja aloimme miettiä todellisuutta, jossa työn tekeminen on muuttunut pysyvästi. Paluuta vanhaan ei ole – pitäisikö olla? Etäjohtaminen vai johtaminen etäältä? Ei ole etäjohtamista, on vain johtamista. Emme voi käsikirjoittaa erilaisia johtamismalleja riippuen siitä mistä käsin johdetaan. Wandering around in Slack on uusi normaali. Moni esimies kokee, että muutos on hallitsematonta ja monelle oman itsensä johtamisesta on tullut haasteellista.

Miksi Purpose on milleniaaleille ja Z-sukupolvelle niin tärkeää?
Kaikki mulle nyt ja heti! Millaniaaleille ja Z-sukupolvelle (1980-luvulla ja 2000-luvun alussa syntyneet) elämän tarkoitus ja päämäärä oli reppuraissata ja downsiftata. Työtä ei välttämättä haluttu tehdä siten kuten aikaisemmat sukupolvet olivat opettaneet. Ennen Koronaa yksilöllisyyden tavoittelu oli keskiössä - nyt koko yhteiskunta on demokratisoitunut. Koronan myötä on realisoitunut, että jokainen kantaa vastuun siitä MITEN päästään tavoitteisiin. Enää ei riitä pelkästään se, MIKSI yritys on olemassa.

Miksi moderni johtaminen ei sovi kaikille?
Vaativatko koventuneet ajat autoritääristä johtamista? Olisi harmi, jos Korona-kriisin keskellä romutamme kaiken sen hyvän, jota johtamisessa ja johtajuudessa on saatu aikaiseksi viime vuosina. Vaikka moni on sitä mieltä, että kriisitilanteessa pitää olla joku ”nyrkki” tai muu vastaava keskitetty johtamismalli, niin kaikki lähtee kuitenkin meistä - ihmisistä. Johtamista ei voi erotella etäjohtamiseen tai muuhun johtamisen ismiin. Johtaminen on johtamista, työkalut keinoja johtaa etäältä tai läheltä.

Miksi suomalainen strategia on kopio - miten selvitä uudessa tilanteessa?
Suomalaisen yrityksen strategia on liian usein kopio jonkun muun strategiasta. Maailma on muuttunut. Koronavirus tuli yllättäen ja muutti meidän kaikkien strategioita. Aivan liian moni yritys on luottanut “yksi vuosi vielä” -strategiaan. Nyt viimeistään tajutaan, että maailma muuttui jo. Uudet työskentelytavat tulee ottaa käyttöön heti - strategiset kilpailuedut tulevat nyt muulta kuin kilpailijaa kopioimalla. Oletko koskaan pohtinut mitä tapahtuisi, jos Steve Jobs olisi perustanut lentoyhtiön? Millainen se olisi? Millainen on toimiva strategia?

Miksi verkkosivut tulee rakentaa osaksi yrityksen verkkostrategiaa?
Liian moni yritys rakentaa verkkosivunsa ilman myyntiä tukevaa strategiaa. Kun asiakas on löytänyt yrityksen verkkosivuille, on hän jo aika pitkällä ostosmatkassaan. Tämän vuoksi yritysten verkkosivustot ja -palvelut tulee tukea ensisijaisesti asiakkaan ostoprosessia. Kivan designin ympärille rakennetut sivustot, jotka ovat yritystä itseään täynnä, eivät palvele ketään. Kun asiakkaat jäävät ilman lisäarvoa, investointisi valuvat hiekkaan. Verkkosivujen tulosta tulee mitata onnistuneena kytkentänä myyntiin ja myytäviin palveluihin.

Miksi hinnoittelustrategiasi ratkaisee menestyksesi?
Liian moni yritys myy liian halvalla palvelujaan ja hinnoittelee itsensä pihalle. Moni hinnoittelee tuotteensa kustannusten pohjalta, kun se oma, sopiva hinnoittelustrategia tulisi pohtia yrityksen strategiasta ja asiakkaasta käsin. Jani ja Ruba ottavat podcastissa puheeksi rahan ja hinnoittelun. Uusi SaaS-pohjainen hinnoittelumalli, jossa palvelut tai tuotteet toimitetaan kuukausimaksulla, murtaa perinteisiä käsityksiämme tuotteiden ja palveluiden hinnoittelusta. Lisäksi freemium-mallit, joissa tuote tai palvelu annetaan ilmaiseksi asiakkaan käyttöön, haastaa perinteiset hinnoittelumallit.

Yrittäjyysjakso Mikko Sarkkinen, Smartblock
Miksi ryhtyä yrittäjäksi? Lead & Trust Podcastin 8. jaksossa pureudutaan yrittäjyyteen. Haastateltavana on sponsorimme, Smartblockin perustajayrittäjä Mikko Sarkkinen Oulusta. Mikko kertoo Janille ja Ruballe tarinansa yrittämisen arjesta - innosta, loppuunpalamisesta ja uudesta noususta. Kuuntele millainen on yrittäjän arki ja miten kommunistit liittyvät Janin yrittäjätarinaan. Harkitsetko yrittäjäksi lähtemistä tai kenties siitä luopumista?

Miksi näkemyksellinen haastajamyyjä menestyy?
Moni myyjä myötäilee mieluummin asiakasta kuin uskaltaa tarjota asiakkaalle sen mitä asiakas oikeasti tarvitsee. Menestyvät myyjät ovat haastajia yli 50%:sesti silloin kuin puhutaan kompleksista myyntitilanteista. Sanotaan, ettei sillä ole kovinkaan paljon merkitystä mitä myyt - vaan miten myyt. Miksi sinun tulee olla näkemyksellinen kaikissa kohtaamisissa? Haastaja-myyjä menestyy verkkokkejaan paremmin. Haluamme asiakkaina, että myyjä tarjoaa meille ideoita ja ratkaisuja, jotka sopivat juuri meille - kerro minulle jotain uutta!

Miksi siilot murtuvat: Markkinoinnin ja myynnin avioliitto vai ero?
Markkinointi johtaa liiketoimintaa - vai onko se sittenkin myynti? Jos markkinointi onkin alistettu myynnille, mitä sitten? Data ja tietojärjestelmät sulautuvat kaikkeen tekemiseen. Kun siilot murtuvat, jäljelle jää vain yksi M&M yhteinen prosessi. Monessa yrityksessä näin ei kuitenkaan ole! Vain 26% prosenttia yrityksistä sanoo, että heillä on markkinointi ja myynti liitetty yhdeksi prosessiksi. Näillä yrityksillä on kuitenkin 38% paremmat voittoprosentit. 74% yrityksistä sanoo, että he haluaisivat olla dataohjattuja, mutta vain 29% on.

Miksi myynti on digitaalinen ammatti: Miten modernia myyntiprosessia johdetaan?
Myyntiä johdetaan vuonna 2020 vielä vanhanaikaisin metodein ja monelta puuttuu ymmärrys digitaalisista työkaluista ja metodeista. Osa yrityksistä on jäänyt suojelemaan vanhoja tapoja ja johtavat vanhoin metodein, kun taas osa yrityksistä on ottanut oman liiketoimintansa distruptoimisen eli murtamisen kiinteäksi osaksi strategiaansa. Teknologia kuitenkin sulautuu kaikkeen ja muuttaa toimintatapoja. Teknologian käyttö ihmisten vuorovaikutuksessa ja myynnissä kasvaa. Yrityksillä on paljon dataa, mutta järjestelmiä ei ole integroitu keskenään.

Miksi paljon liidejä ei takaa kauppaa?
Vanhanaikainen markkinointi keskittyyy liikaa myyntiliidien tuottamiseen. Myyntiliidit ovat yritykselle erittäin tärkeitä, mutta jos myyntiliidien tuotanto on markkinoinnin tärkein tehtävä jää myynnin tukeminen ja asiakkaan ostoproprosessin tukeminen sekä asiakaskokemuksen tuottaminen vähälle huomiolle. 79% markkinoinnin tuottamista liideistä ei koskaan saavuta myyntiä ja konvertoidu kaupoiksi. Liidien nurturointi on keskeinen syy. Tarvitaan lisää aikaa ja osaamista. Tämä johtuu johtamisesta. Ostoprosessin automatisointi on tärkeää. Asiakkaat odottavat ja jopa vaativat sitä.

Miksi TV kuolee ilman jalkapalloa?
TV sellaisena kuin sen tunnemme elää täysin urheilun varassa ja perinteinen TV businessmallina on dead. Jani & Ruba käsittelevät TV:n mullistusta ja TV:n katselun muutosta. Netflix, Disney, Apple, HBO, Viaplay, Ruutu, C More, Yle Areena yms. muokkaavat käyttäytymistämme. Teleoperaattorit kasvaavat asiakkailleen omia pakettejaan. Urheilu ja jalkapallo korostuu live-TV:n katselussa. Mikä muuttuu? Mitä markkinoijan tästä pitää ajatella?

Mihin tarvitset robottibotin ja chatin 365/24/7?
On liioiteltua väittää, että yritysten tulee olla läsnä kokoajan silloin kun asiakas sitä tarvitsee. Vai onko? Jani ja Ruba keskuskustelevat ja tuovat näkemyksiä livechatin käyttöön ja robottibottien hyödyntämiseen liiketoiminnassa. Esimerkkejä ja käyttötapauksia siitä miten yrityksissä kannattaa bottia ja chattiä hyödyntää. Erityisesti mitä sinun johtajana pitää ajatella reaaliaikaisesta asiakaspalvelusta. Pääsääntöisesti käytössä olevat chatit eivät mahdollista dialogia niinkuin se asiakkaalle olisi hyväksi.