

VUOROKUUNTELIJAT – Matka merkityksiin - podcast
Vuorokuuntelijat on mutkattoman ihmettelevää dialogia ajattelusta, tunteista ja elämästä. Se vie rennon hauskalle tutkimusmatkalle ihmisenä olemisen merkityksiin ja vilpittömään hyvän elämän etsintään. Yhteiskunnastamme puuttuu syvällisen merkityskeskustelun kulttuuri. Keskustelun, jossa on mahdollisuus yhdessä pysähtyä tarkastelemaan ja sanoittamaan ihmisyyttämme kokonaisuutena. Keskustelun, jossa yhdessä uppoudutaan mielen ja todellisuuden väliseen maisemaan luotaillen olemisemme kantavia voimia. Vuorokuuntelijat -podcast tarttuu tähän haasteeseen ennakkoluulottomasti. Vuorokuuntelijoiden aiheet koskettavat erityisesti inhimilliseen keskeneräisyyteen, haavoittuvaisuuteen, ymmärrykseen, hyvyyteen ja henkiseen kasvuun liittyviä peruskysymyksiä. Kaikkea sitä, minkä varaan voi rakentaa merkityksellisen elämänfilosofian. Kaikkea sitä, mitä tarvitaan ymmärtääksemme paremmin ajattelun, tunteiden ja elämän välistä kokonaiskuvaa. Joensuussa asuvat Vuorokuuntelijat Joonas Riikonen ja Mikael Taylor ovat molemmat saaneet teologin koulutuksen. Heidän ajatteluaan luonnehtii filosofinen ja psykologinen lähestymistapa. Todellisuuden perimmäisen luonteen suhteen he ovat kuitenkin vahvasti eri linjoilla. Toinen näkee maailmassa Suuremman käden jäljen, toinen evoluution. Tämä kutkuttava maailmankatsomuksellinen erimielisyys tuo podcastiin oman kiinnostavan lähtöasetelman. Vuorokuunteljoilla on kuitenkin yksi täysin yhteinen ja vankkumaton uskon kohde: usko dialogiin, vuorokuuntelun merkitykseen. Kysymyksiä, palautetta ja ehdotuksia aiheista voi laittaa osoitteeseen vuorokuuntelijat@gmail.com Kuvat: Mitja Piipponen Taustamusiikit: Petri Paukama

KAUEMMAS KATSOMISEN TAITO – PITKIEN PROSESSIEN MERKITYS
Vuosi, viisi vuotta, vuosikymmen. Mitä edellyttää sitoutuminen pitkään prosessiin? Millaisia kokemuksia Vuorokuuntelijoilla on pitkiin prosesseihin sitoutumisesta ja millaisia haasteita sekä merkityksiä niihin on sisältynyt?

KEVÄÄN FILOSOFIA
Joskus on paikallaan antaa virran viedä ja tarttua hetkeen. Miten kevät puhuttelee Vuorokuuntelijoita? Mitä merkityksiä keväällä on ja miten se vaikuttaa tapaamme olla? Millainen on kevään filosofia?

MITÄ ON AITOUS?
Aitoutta pidetään ajassamme suuressa arvossa vaikka toisaalta aikaamme pidetään myös hyvin pinnallisena. Aitouden idean ymmärrämme melko intuitiivisesti, mutta mikä lopulta tekee aidosta ihmisestä aidon? Mitä Vuorokuuntelijat ajattelevat aitoudesta ja sen merkityksestä ihmisenä olemiselle?

KAIKEN ALKU – ELÄMÄN ALKUPERÄÄ ETSIMÄSSÄ
Onko kaiken takana Jumala? Mihin todistusaineisto johtaa? Millaisiin tulkintoihin ihmismieli on taipuvainen? Millaisia ovat Vuorokuuntelijoiden selitysmallit ja millaiseen vuorokuunteluun ne asettuvat?

POLKUJEN RISTEYS – VUOROKUUNTELIJOIDEN MAAILMANKATSOMUKSET
Minkälaisten silmälasien läpi näemme todellisuutemme – se määrittää maailmankatsomuksemme. Sen pohjalta tulkitsemme, jäsennämme ja sanoitamme elämämme merkityksiä. Millaiset ovat Vuorokuuntelijoiden maailmankatsomukset, miten ne eroavat toisistaan ja mitä yhteistä niillä on?

MERKITYKSELLINEN ELÄMÄNFILOSOFIA
Työ, perhe, ystävät ja terveys ovat suomalaisten tyypillisimmät arvot. Miten olemme päätyneet näihin? Minkä valossa tarkastelemme elämämme suuntaa ja teemme tärkeimpiä päätöksiämme? Mitä merkitystä on sillä, että meillä on itse rakennettu ja omakohtainen elämänfilofia?

VUOROKUUNTELUN LÄHTEILLÄ – MITÄ ON DIALOGI?
Meille kaikille on tärkeää tulla aidosti nähdyksi, kuulluksi ja vastaanotetuiksi. Mutta miksi yhä useampi kokee nykysin, että jäämme tämänkaltaisen vuorovaikutuksen ulkopuolelle? Onko dialogi vastaus ja osaammeko vastata dialogin kutsuun?

MISTÄ HYVÄ ALKAA?
"Rahalla saa ja hevosella pääsee", sanoo vanha suomalainen sanonta."Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen eikä mikään ole helpompaa.", sanoo Muumien Mymmeli. Maailmanhistorian kenties suurin ajattelija, Aristoteles, päätteli puolestaan, että ihmisen tehtävä on olla hyvä ihminen. Mikä on oman aikakautemme tarina hyvästä? Mitä hyvä oikeastaan on ja mistä se alkaa?

YMMÄRRYKSEN VAIKEUS JA VALO
Oppimis- ja opiskeluympäristöt ovat jokaiselle meille tuttuja; me ollaan istuttu koulunpenkillä, vastattu kokeisiin ja luettu paljon erilaisia kirjoja. Ja kenties kuunneltu myös podcasteja. Yleisesti on ajateltu, että oppimisessa keskeistä on tieto mutta miten ymmärrys suhteutuu tähän.Kumpi on tärkeämpää, tieto vai ymmärrys ja mitä tämä merkitsee Vuorokuuntelijoille?

MERKITYSTEN YHDESSÄ SANOITTAMISEN VOIMA
Elämme merkitysten maailmassa. Kokemusten, tunteiden ja ajatusten takana olemme kaikki saman ihmisyyden lapsia. Mitä merkityksille tapahtuu kun niitä sanoitetaan yhdessä ääneen? Miten se tapahtuu ja miksi sen perustalle kannattaa luoda podcast? Ja keitä ovat Vuorokuuntelijat?