Rakkauden anatomia - podcast

Kysymyksiä rakkaudesta. Mitä on rakkaus? Mitä on rakastaminen, miten se eroaa rakastumisesta ja miksi puhutaan sitoutumisesta? Tai rohkeudesta? Entä miten itsensä rakastaminen liittyy toisen rakastamiseen? Ja onko rakkaudella hinta? Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo. Hän on sosiologi ja entinen yliopistotutkija, nykyinen bloggari ja kouluttaja.
Keiju rakastaa ihmeellisen suuria ilmiöitä. Ja varsinkin rakkautta. Hänen kirjansa Jotta voisin rakastaa (Otava) ilmestyi syksyllä 2018. Jatka keskustelua somessa: #rakkaudenanatomiapodcast. Keijun sivut: keijuvihreasalo.com

Kuuntele

Rakkauden määritelmä

VIIMEINEN JAKSO! Lyhyin mahdollinen määritelmä rakkaudelle on, että rakkaus on kohtaamista. Se on aina samanaikaisesti itsen ja toisen kohtaamista, sillä toisen kohtaaminen ei ole mahdollista kohtaamatta itseä. Kohtaaminen on aina dynaamista, se on liikettä. Rakkaudessa emme koskaan tule perille, mutta suostumalla kohtaamiseen eksymme yhä harvemmin, emmekä ajaudu enää niin kauas. Silloin rakkaus voi olla maan päällinen taivas. Tämä jakso päättää 10-osaisen podcast-sarjan, jossa valtiotieteen tohtori, yrittäjä ja bloggaaja Keiju Vihreäsalo perehtyy rakkauden olemukseen.

20 min • 4.4.2019

Miksi kommunikointi ei ratkaise rakkauden ongelmia?

Olet varmasti kuullut, että kommunikointi ratkaisee parisuhteen ongelmat. Onko ne ratkenneet? Tällä kertaa pohditaan sitä, miksi kommunikointi ei sittenkään ratkaise, eikä voi ratkaista kaikkea. Syy löytyy syvältä sinusta. Aivoista, itseasiassa. Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo. Hän on sosiologi ja entinen yliopistotutkija, nykyinen bloggari ja kouluttaja.
Keiju rakastaa ihmeellisen suuria ilmiöitä. Ja varsinkin rakkautta. Hänen kirjansa Jotta voisin rakastaa (Otava) ilmestyi syksyllä 2018. Jatka keskustelua somessa: #rakkaudenanatomiapodcast

21 min • 28.3.2019

Miksi pyytämällä ei rakkaudessa saa mitä haluaa?

Jokainen on ihan varmuudella löytänyt itsensä rakkaudessa pyytämässä ja vaatimassa toiselta jotain, tietämättä itseasiassa mitä oikeastaan pyytää tai vaatii. Ja vaikka saisikin pyytämänsä, jotain jää silti puuttumaan. Miksi? Vääryys syntyy siitä, että itseasiassa rakkaudessa ei voi saada pyytämällä paljoakaan, koska haluaisi saada pyytämänsä pyyteettömästi. Pyytämisen sijaan rakkaus perustuu antamiseen ja vastaanottamiseen.

13 min • 21.3.2019

Rakkauden hinta

Väitetään, että rakkaus on vain rohkeille. Ettei nynnyt saa mitään. Tällä kertaa pohditaan sitä, onko rohkeus se valuutta, jolla voi maksaa rakkauden hinnan? Mitä saa vastineeksi? Mitä voi menettää? Voiko rakkautta saada ottamatta minkäänlaista riskiä? Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo. Hän on sosiologi ja entinen yliopistotutkija, nykyinen bloggari ja kouluttaja.
Keiju rakastaa ihmeellisen suuria ilmiöitä. Ja varsinkin rakkautta. Hänen kirjansa Jotta voisin rakastaa (Otava) ilmestyi syksyllä 2018. Jatka keskustelua somessa: #rakkaudenanatomiapodcast

14 min • 14.3.2019

Miksi riitely on rakkauden kynnyskysymys?

Parisuhteiden asiantuntijat pitävät konfliktia ja siitä selviytymistä merkittävänä virstanpylväänä rakkaudessa. Miksi niin? Miten riitely ja rakkaus liittyvät toisiinsa? Ja mitä tekemistä sitoutumisella on riitelyn kanssa? Mitä tapahtuu jos ei sitoudu? Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo. Hän on sosiologi ja entinen yliopistotutkija, nykyinen bloggari ja kouluttaja.
Keiju rakastaa ihmeellisen suuria ilmiöitä. Ja varsinkin rakkautta. Hänen kirjansa Jotta voisin rakastaa (Otava) ilmestyi syksyllä 2018. Jatka keskustelua somessa: #rakkaudenanatomiapodcast

30 min • 7.3.2019

Onko pakko rakastaa itseään?

Merkillinen ilmiö, että toisen rakastamiseksi täytyisi rakastaa itseään. Voiko se pitää paikkansa? Tällä kertaa tutkiskellaan häpeää ja traumaa, joiden kautta tutkaillaan itsen ja toisen rakastamisen välistä sidosta. Käsitteellisen ruumiinavauksen kautta näyttää siltä, että välttelevä itsesuhde johtaa myös toisen välttelyyn. Itseään täytyy rakastaa riittävästi, ollakseen riittävän rohkea ottamaan kritiikin ja hylätyksi tulemisen riskin. Ilman tuota riskiä on vaikea rakastaa. Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo.

24 min • 28.2.2019

Miksi rakkauden merkit täytyy näyttää?

Miten pelko vaikuttaa rakkaudessa? Rakkaus on mahdollista ainoastaan silloin, kun kumpikin kokee olevansa turvassa. Jos ei koe olevansa turvassa, on puolustustilassa. Turva ei ole jotain, mitä ihminen hakisi tietoisesti ja vaativuuttaan. (Vaikka se voi toki näyttää siltä.) Se on jotain, mitä jokainen meistä tarvitsee siksi, että elää ihmisen nahoissa. Se ei ole valinta, kukaan ei voi päättää olla välinpitämätön turvan merkkien suhteen. Ilman turvan kokemusta ei ole rakkautta ja rakastamista. Siksi täytyy rakastaa joka päivä, valita joka päivä. Ja näyttää se. Joka.

22 min • 21.2.2019

Miksi pitää valita rakastaa?

Kun rakastumisvaiheen huuma on ohi, täytyisi osata rakastaa. Mutta sepä ei olekaan yhtä helppoa kuin rakastuminen. Yhtäkkiä suomut putoavat silmiltä ja edessä on – hyvä tavaton sentään – melko tavallinen ihminen. Jos haluaa rakastaa, se ei tapahdukaan ihan omalla painollaan, vaan väitetään, että se pitäisi valita. Tässä jaksossa tarkastellaan sitä, miten ihmeessä voisi onnistua rakastamaan jotakin niinkin pitkästyttävää kuin melko tavallista ihmistä. Mitä se vaatii? Ja onko se ylipäätään mahdollista? Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo.

30 min • 14.2.2019

Kuka on Se Oikea?

Rakastuttaessa tapahtuva valinta on suuri mysteeri. Rakastumiseen vaikuttavia osatekijöitä on niin monia, että voisi puhua rakkausmosaiikista: se on monien, pääosin tiedostamattomasti vaikuttavien muuttujien kohtaamista samanaikaisesti niin, että syntyy kokemus vetovoimasta toista kohtaan. Halusta olla juuri tuon ihmisen kanssa. Minä haluan sinut –fiilis. Tuo valinta on alku. Mutta loppuosa tarinasta kerrotaan toisaalla. Siellä, missä kohdataan se, johon rakastuttiin. Rakkaudesta puhuu tässä podcastissa Keiju Vihreäsalo.

24 min • 7.2.2019

Mitä on rakkaus?

UUSI SARJA ALKAA! Mikä rakkaudessa jää ymmärtämättä? Mitä siitä menee ohi? Se on kohtaaminen. Rakkaus on kohtaamista. Itsen, toisen ja maailmankin. Eksymme etsimään pysähtynyttä onnen hetkeä, mutta kohtaaminen liikuttaa aina, laittaa liikkeelle jotain. Rakkauden määritelmään täytyy sisällyttää kohtaaminen ja sen aikaansaama loputon liike. Mahdollisuus rakastaa aina syvemmin ja enemmän. Rakkaus avaa, nostaa esiin, tuo valoon jotain. Se on yhdelle uhka, toiselle mahdollisuus. Rakkauden anatomian esittelyjaksossa luodaan katsaus isoon kuvaan: koko rakkauteen.

21 min • 31.1.2019