DocEmilia - Terveys 360 - podcast

DocEmilia - Terveys 360 on Emilia Vuorisalmen uutuuspodcast. Vuorisalmi on lääkäri, tietokirjailija sekä kahden lapsen äiti, jonka intohimona on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen. Podcastissa tarkastellaan terveyttä ja hyvinvointia avaramielisesti ja laaja-alaisesti. Keskusteluissa pohditaan juurisyitä oireiden takana, yhdistellään tutkittua tietoa ja vieraiden henkilökohtaisia kokemuksia terveyden edistämisestä. Podcastin tarkoituksena on auttaa kuulijaa ymmärtämään, mistä hänen oma yksilöllinen ja kestävä terveyden reseptinsä voisi koostua.

Kuuntele

Miten voimme huolehtia omasta ja maailman tulevaisuudesta, tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius?

KAUDEN VIIMEISESSÄ JAKSOSSA käsittelyssä on järkälemäinen aihe: miten voimme huolehtia paitsi omasta myös maapallon ja sen muiden asukkaiden hyvinvoinnista? DocEmilian vieraana on tulevaisuudentutkimuksen professori Markku Wilenius, joka puhuu tietoisuudesta, planetaarisen elämän taidoista, keskittymisestä, luovuudesta ja empatiasta. Miksi on tärkeää ymmärtää fyysistä ympäristöä? Mitä voimme oppia populisteilta?

47 min • 7.9.2021

Miksi lihomme, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg?

Miksi kiloja kertyy, vaikka syö monipuolisesti ja treenaa paljon? Minkä vuoksi kunnon aamiainen ja lounas ovat todella tärkeitä? Onko paasto hyväksi ja kenelle se sopii? Miten väsymys ja painonhallinta liittyvät toisiinsa? Mitä tarkoittaa sosiaalipsykologinen näkökulma painonhallintaan ja miksi se on oleellista? DocEmilia - Terveys 360 -podcastin toiseksi viimeisessä jaksossa lääkäri Emilia Vuorisalmen vieraana on konkari ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

48 min • 31.8.2021

Miten huoltaa kehoa ja hoitaa kipua kokonaisvaltaisesti, urheilufysioterapeutti Seppo Pehkonen?

Miten yksilöllisyys tulisi ottaa huomioon liikuntaa harrastaessa? Miksi lepo on tärkeää ja rättiväsyneenä lenkki kannattaa jättää väliin? Kuka meistä tarvitsee punttien nostelua, kuka taas enemmän joogaa? Mitä istumatyö tekee ihmisen fysiikalle? Miten kipuun kannattaa suhtautua ja mikä on mielen rooli paranemisessa? Tässä jaksossa huippuvinkit niin arkiliikkujalle kuin aktiivitreenaajalle! Lääkäri Emilia Vuorisalmen vieraana on urheilufysioterapeutti Seppo Pehkonen, jolla on 40 vuoden kokemus alalta. Hän on mm.

38 min • 24.8.2021

Traumojen työstäminen ja eletty elämä voimavaraksi - psykologi ja traumapsykoterapeutti Hanna Markuksela

Kaikille ihmisille kertyy elämän varrella sietokyvyn ylittäviä kokemuksia, traumoja. Ne jättävät jälkensä paitsi mieleen myös hermostoon. Traumat säilyvät kehossa muistissa ja voivat aiheuttaa mm. voimakkaita stressireaktioita, kun ihminen kohtaa triggerinä toimivia asioita ja tilanteita. Miten traumoja voi lähteä purkamaan? Mitä hyötyä traumojen käsittelystä on ja toisaalta mitä haittaa, jos niitä ei pura?

44 min • 17.8.2021

Miten tanssi vaikuttaa hyvinvointiin, neurotieteen tohtori Hanna Poikonen?

Mitä kehossa tapahtuu, kun ihminen tanssii? Miksi tanssille kannattaa tehdä tilaa elämässä, vaikkapa vain yhden lempikappaleen verran? Miten kehollisuus yleensäkin vaikuttaa esimerkiksi oppimiseen ja luovuuteen? DocEmilian vieraana on tanssija ja neurotieteen tohtori Hanna Poikonen. Hän on kehittänyt WiseMotion-konseptin, jossa yhdistyvät tanssi ja neurotiede. Tanssi vaikuttaa meihin niin monella tavalla ja tasolla, että sitä on alettu pitää superliikuntana. Ei silti tarvitse olla ammattitanssija tai edes intohimoinen harrastaja, että tanssista voisi hyötyä. Kuuntele Hannan vinkit mm.

28 min • 10.8.2021

Miten pystyä parempaan parisuhteessa, filosofi Esa Saarinen?

DocEmilian vieraana on filosofi, yritysvalmentaja ja kirjailija Esa Saarinen. Koko kansalle tuttu ajattelija Esa Saarinen jäi alkuvuodesta eläkkeelle pitkästä Aalto-yliopiston professorin virastaan ja nyt hän järjestää verkon yli toteutettavan seminaarisarjan, jonka tarkoitus on antaa inspiraatiota ja innostusta rakastavaisille. Mitä on rakkaus? Miten luoda perusta suhteelle? Mikä on parisuhteen tulevaisuus ja milloin on aika heittää hanskat tiskiin? DocEmilia - Terveys360 -podcastissa studiossa on Emilia Vuorisalmi vaihtuvien vieraiden kanssa.

42 min • 3.8.2021

Miten lisätä omaa energiaa, fysiikan tohtori Johanna Blomqvist?

DocEmilian vieraana on energiahoitojakin tutkinut fysiikan tohtori ja kirjailija Johanna Blomqvist, joka tietää paitsi kvanttifysiikasta myös energian vaikutuksista ihmiskehoon ja -mieleen. Millä keinoilla arjessa voi vaikuttaa omaan energiatasoon? Miten energiahoidot toimivat? Voiko niitä käyttää sairauksien hoidossa? Miten jokainen voi kotona testata energian tehoa yksinkertaisella riisipurkkikokeella? DocEmilia - Terveys360 -podcastissa studiossa on Emilia Vuorisalmi vaihtuvien vieraiden kanssa.

29 min • 27.7.2021

Miksi vaurastuminen lisää hyvinvointia, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi?

DocEmilian vieraana on Terhi Majasalmi. Hän ymmärsi 17-vuotiaana, 90-luvun laman keskellä, että taloudellinen turva vapauttaa ja sen eteen voi itse työskennellä. Nykyään Terhillä on niin paljon asiantuntemusta vaurastumisesta ja sijoittamisesta, että hänen perustamaansa Vauras Nainen -ryhmää seuraa Facebookissa 70.000 ihmistä. Terhin mukaan vaurastuminen on tapa siinä missä muutkin elämäntavat kuten vaikkapa liikunta. Mitä hyötyä siitä on? Miten aloittaa sijoittaminen? Mitä riskejä on olemassa?

34 min • 20.7.2021

Mitä jooga antaa ihmiselle, joogaohjaaja Elisa Kuuttila?

Jooga hoitaa kehoa ja mieltä, mutta se myös herättää ihmisissä voimakkaitakin tunteita ja stereotyyppisiä mielikuvia. Joogaopettaja Elisa Kuuttila avaa joogan maailmaa ja kertoo eri suuntauksista ja siitä, mihin joogalla pyritään. Mitä jooga on tällä hetkellä Suomessa? Mitä Elisan Katonah-joogatunneilla tehdään? Miten lihasmuisti vaikuttaa ihmiseen?

31 min • 13.7.2021

Miten omaa intuitiota voi vahvistaa, intuitiotutkija Asta Raami?

DocEmilian vieraana on intuition tutkija Asta Raami. Mitä intuitio on ja millaisissa muodoissa se ilmenee? Miksi intuitiota kannattaa opetella kuuntelemaan? Asta kertoo myös ensimmäistä kertaa julkisuudessa omasta ihmeparantumisestaan, joka hänen mukaansa on osoitus siitä, mihin ihmismieli pystyy. DocEmilia - Terveys360 -podcastissa studiossa on Emilia Vuorisalmi vaihtuvien vieraiden kanssa. Emilia Vuorisalmi on lääkäri, tietokirjailija sekä kahden lapsen äiti, jonka intohimona on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen.

37 min • 6.7.2021

Mikä on hyvän seksin resepti, seksuaaliterapeutti Marja Kihlström?

TERVETULOA PODCASTIN TOISELLE TUOTANTOKAUDELLE! Avausjaksossa DocEmilian vieraana on seksuaaliterapeutti Marja Kihlström. Ihminen on seksuaalinen olento ja seksuaalinen hyvinvointi lisää myös kokonaisvaltaista hyvinvointia. Miten ottaa oma keho ja seksuaalisuus haltuun? Miten kertoa omista mieltymyksistä ja fantasioistaan kumppanille? Mitä masturboidessa ja pornoa katsellessa voi oppia? Entä voiko seksi olla vain seksiä? DocEmilia - Terveys360 -podcastissa studiossa on Emilia Vuorisalmi vaihtuvien vieraiden kanssa.

39 min • 29.6.2021

Mitä jos kaikki onkin ihan hyvin, Saku Tuominen?

Mitä tapahtuisi, jos harjoittelisit hyväksymään elämän pienet ja isommatkin vastoinkäymiset ja ottamaan ne vastaan sellaisenaan? Miten hyvinvointisi voisi lisääntyä, jos opettelisit tunnistamaan positiivisia asioita ja olemaan kiitollinen niistä jutuista, jotka ovat hyvin? DocEmilia - Terveys 360 -podcastin viimeisessä jaksossa lääkäri Emilia Vuorisalmen vieraana on Saku Tuominen. Sakua voi luonnehtia ajattelijaksi ja toteuttajaksi. Hän on kirjoittanut kirjoja mm. luovuudesta, priorisoinnista, ruoanlaitosta ja sen filosofiasta.

54 min • 29.12.2020

Miten aivojen hyvinvointia voi lisätä, aivotutkija Katri Saarikivi?

Koronavuosi on ollut poikkeuksellista aikaa myös aivoille. Toiset ovat kärsineet peloista, stressistä ja yksinäisyydestä, kun taas toiset ovat voineet jopa paremmin eristyksen karsimassa elämässä. Lääkäri Emilia Vuorisalmen vieraana on aivotutkija Katri Saarikivi. Mitä pitkittynyt stressi tekee ihmisen aivoille? Missä piilee meditaation juju aivojen näkökulmasta? Miten aivojen terveyteen voi itse vaikuttaa? Ja minkälaisia vinkkejä Emilialla ja Katrilla on aivojen hyvinvointiin liittyen?

49 min • 22.12.2020

Mitä jokaisen tulisi tietää esivaihdevuosista, Sari Ahonkallio?

Menopaussi on vaihe, jonka puolet maailman väestöstä käy läpi elämänsä aikana. Lähes neljä miljardia naista, siis. Varsinaista menopaussia edeltää 5-10 vuoden siirtymävaihe, premenopaussi eli esivaihdevuodet. Mitä tämä ajanjakso pitää sisällään? Emilia Vuorisalmen kanssa premenopaussista on puhumassa naistentautien erikoislääkäri, gynekologi ja Mehiläisen vastuulääkäri Sari Ahonkallio. Muun muassa unihäiriöt, ärtyineisyys tai seksihalujen muutokset saattavat liittyä esivaihdevuosien hormonimyrskyyn.

28 min • 15.12.2020

Miksi yhä useampi parantuu syövästä, professori Timo Joensuu?

Joka vuosi 30.000 suomalaista saa syöpädiagnoosin. Näistä jo kaksi kolmasosaa parantuu. Myös parantumattomien syöpien kanssa eläviä ihmisiä voidaan auttaa yhä enemmän. Meille hyvä uutinen on sekin, että Suomi on maailman kärkimaita syövän tutkimuksessa ja hoidossa. Lääkäri Emilia Vuorisalmen vieraana on syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri ja professori Timo Joensuu. Hän osaa kertoa, millaisia huimia edistysaskelia sekä syövän tutkimuksessa että hoidossa on viime aikoina otettu.

34 min • 8.12.2020

Miten arvoista voi ammentaa hyvinvointia, Kiira Korpi?

Lääkäri Emilia Vuorisalmen juttusilla New Yorkista käsin on Kiira Korpi, joka taitoluistelu-urallaan kahmi mitaleita sekä Suomessa että ulkomailla. Nyt hän opiskelee positiivista psykologiaa ja vetää taitoluistelukoulua, mutta silloin heti kilpauran jälkeen seurasi raju itsetutkiskelun paikka. Kiira alkoi rakentaa mielen peruskuntoa. Miksi omien arvojen tutkailu ja tiedostaminen ovat tärkeitä? Miksi ajattelua kannattaa kehittää? Miksi kehoa kannattaa kuunnella valintatilanteissa?

34 min • 1.12.2020

Mikä on masennuksen tehtävä, evoluutiopsykologi Markus Rantala?

Mielialavaihtelut kuuluvat elämään, mutta miksi niin moni länsimainen ihminen kärsii masennuksesta? Miksi masennuksen oireet ovat eri ihmisillä erilaisia? Miksi joku hoitomuoto auttaa toista masentunutta, mutta lisää toisen oireita? Miten masennuksesta toipumista voi tukea itse? Lääkäri Emilia Vuorisalmen vieraana on evoluutiopsykologian dosentti Markus Rantala, jonka uusin kirja Masennuksen biologia väittää, että masennuksella on oma tehtävänsä sekä ihmisten että eläinten elämässä. Evoluutiopsykologiassa pohditaan masennuksen laukaisevia tekijöitä ja eri masennustyyppejä.

40 min • 24.11.2020

Miten parantaa elämänlaatua tunteita kuuntelemalla, psykoterapeutti Maaret Kallio?

Miksi toivo on tärkeää? Miksi rajoja pitää asettaa? Miksi omat pelkonsa on hyvä tunnistaa? Kumpi on tärkeämpää: halu vai tarpeet? Lääkäri Emilia Vuorisalmi on kutsunut vieraakseen ”koko kansan terapeutin” Maaret Kallion. Keskustelun teemana ovat tunteet: mitä tunteet meille kertovat ja miksi niitä on tärkeää kuunnella? Mihin voimme itse vaikuttaa, kun tunteet vyöryvät yli? DocEmilia – Terveys 360 -podcastissa tarkastellaan terveyttä ja hyvinvointia avaramielisesti ja laaja-alaisesti.

43 min • 17.11.2020

Miten lisätä terveyttä ihmeilemällä, tietokirjailija Heikki Peltola?

Mitä on ihmeily ja voiko sitä harjoitella? Mitä rakkaus sitten on ja miten ihmeily liittyy rakkauteen? Miten oppia näkemään hyvä ympärilläsi? DocEmilian vieraana studiossa on kymmenen tietokirjaa kirjoittanut Heikki Peltola, joka sanoo, että rakkaus ei ole tunne, vaan voima. Miten me ihmiset pystymme nostamaan toisiamme rakkauden voimalla? Emilia Vuorisalmi on lääkäri, tietokirjailija sekä kahden lapsen äiti, jonka intohimona on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen.

48 min • 10.11.2020

Miten hillitä kehon alhaista tulehdusta, ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia?

Kaupallinen yhteistyö: NORDIQ Nutrition. Miksi lohta ei kannata paistaa tulikuumalla pannulla? Miksi on hyödyllistä syödä marjoja ja kasviksia kaikissa sateenkaaren väreissä? Kenen ei kannattaisi juoda maitoa? Kaikki nämä kysymykset ja niihin löytyvät vastaukset liittyvät matala-asteiseen tulehdukseen, josta kärsii meistä moni. Mikä on matala-asteinen tulehdus ja miten se ilmenee?

38 min • 3.11.2020