Aivosumutorvi - podcast

Aivosumutorvi - tieteen puolesta, huuhaata vastaan. Aivosumutorven tiedepodissa Essin ja Hennan vieraaksi saapuu ravitsemustieteen tutkijoita. Joka jaksossa perehdytään ajankohtaiseen tutkimukseen haastatellen sen tekijää sekä sukelletaan pintaa syvemmälle tutkimustiedon tulkinnassa. Tämä podi on suunnattu kaikille ravitsemustieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille.

Kuuntele

#10 EPELI-hanke: pelisääntöjä epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointiin

Lapset ja nuoret kohtaavat elintarvikkeiden markkinointia kaupoissa, perinteisessä mediassa ja erityisesti somessa. Monitieteinen EPELI-hanke selvittää lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia ja toivoo alalle yhteisiä pelisääntöjä. Jaksossa keskustellaan siitä, miten lapsen oikeudet liittyvät elintarvikkeiden markkinointiin, miksi epäterveellisten elintarvikkeiden määrittely ei ole yksinkertaista, missä lapset ja nuoret kohtaavat elintarvikkeiden markkinointia, millaisia keinoja markkinoinnissa käytetään ja miten yritykset voisivat toimia vastuullisesti.

1 t 12 min • 28.4.2021

#9 Topi Hovinen ja Liisa Korkalo: lasten vegaaniruokavalio

Lasten vegaaniruokavaliota on tutkittu hyvin vähän. Tässä jaksossa keskustellaan tuoreen suomalaistutkimuksen tuloksista ja vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin: Millaisia tuloksia tutkimuksessa saatiin ja mitä johtopäätöksiä niistä voidaan vetää? Miten pieni otoskoko ja mahdollinen valikoituminen vaikuttavat tutkimuksen luotettavuuteen? Entä onko meillä tarpeeksi tutkimusnäyttöä, jotta vegaaniruokavaliota voidaan suositella raskaana oleville ja pikkulapsille?

1 t 8 min • 19.3.2021

#8 Mikko Lehtovirta: itsenmittaus ja biohakkerointi

Kannattaako ja voiko terveyttä mitata? Mitä on biohakkerointi ja voiko sen avulla optimoida terveytensä ja tulla superihmiseksi? Onko biohakkeroinnilla tieteellistä pohjaa? Entä kannattaako terveen ihmisen mittauttaa veriarvojaan tai selvittää perimänsä terveellisemmän elämän toivossa? Lääkäri, tutkijatohtori Mikko Lehtovirta piipahti puhumassa kanssamme itsenmittauksesta ja biohakkeroinnista sekä näihin liittyvistä ilmiöistä.

60 min • 19.2.2021

#7 Anu Joki: onnistunut painonhallinta

Miten laadullista tutkimusta käytännössä tehdään ja mitkä ovat sen vahvuudet tutkimusmenetelmänä? Miten painonhallinta eroaa laihduttamisesta? Mitkä tekijät yhdistävät painonhallinnassa onnistuneita? Pilaako herkuttelu painonhallinnan? Entä kuuluuko joustavaan ruokasuhteeseen rajoittamista tai ruokasääntöjä? Laadullisesta tutkimuksesta ja onnistuneesta painonhallinnasta kanssamme juttelemassa tohtorikoulutettava Anu Joki Helsingin yliopistosta.

46 min • 17.2.2021

#6 Marjo Misikangas: terveysväitteet

Mitä terveysväitteillä tarkoitetaan? Millaisen polun hyväksytty terveysväite käy? Saako terveydenhuollon ammattihenkilö markkinoida elintarvikkeita? Entä miten kuluttaja voi toimia, jos törmää kiellettyihin terveysväitteisiin tai pikkasen laittomaan markkinointiin? Terveysväitteistä, elintarvikelainsäädännöstä ja elintarvikkeiden markkinoinnista kanssamme juttelemassa Ruokaviraston ylitarkastaja Marjo Misikangas.

58 min • 1.12.2020

#5 Riitta Freese ja Sari Hantunen: ravitsemustieteen opiskelu

Toteutettu yhteistyössä Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry:n kanssa. Mitä ravitsemustiede tutkii? Miten yliopisto-opinnot eroavat lyhyemmistä ravitsemuskoulutuksista ja -kursseista? Mistä opinnot koostuvat ja mitä ravitsemustieteen opiskelu mahdollistaa? Entä osataanko ravitsemustieteilijöiden osaamista hyödyntää yhteiskunnassamme tarpeeksi? Tässä jaksossa perehdytään yliopistotasoiseen ravitsemustieteen koulutukseen ravitsemustieteen yliopistonlehtoreiden Riitta Freesen ja Sari Hantusen kanssa. Jakso on tuotettu osaksi Ravitsemusviikon ohjelmaa ja siitä on saatu korvaus.

50 min • 9.11.2020

#4 Christel Lamberg-Allardt: D-vitamiini

Onko ruoasta mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia? Kannattaisiko kaikkien mittauttaa oma D-vitamiinipitoisuutensa? Onko D-vitamiini ihmelääke tautiin kuin tautiin? Entä millainen suomalaisten D-vitamiinitilanne on ja miten ravitsemuspolitiikalla on vaikutettu siihen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa professori Christel Lamberg-Allardt, joka on tehnyt pitkän uran D-vitamiinitutkimuksen parissa.

48 min • 27.9.2020

#3 Niina Kaartinen: hiilhydraatit ja sokeri

Miten lisätty sokeri eroaa luontaisesta sokerista? Onko hedelmien sokeri haitallista? Onko intiaanisokeri pöytäsokeria terveellisempää? Miten väestön lisätyn sokerin saantia mitataan? Saavatko suomalaiset liikaa lisättyä sokeria? Entä kannattaisiko lisätyn sokerin saannissa pyrkiä nollalinjaan? Näihin kysymyksiin saamme vastauksen, kun vieraanamme on erikoistutkija Niina Kaartinen THL:stä.

1 t 3 min • 29.8.2020

#2 Maijaliisa Erkkola: ravitsemussuositukset

Päättääkö teollisuus ravitsemussuosituksista? Miksi ravitsemussuositukset eivät ole samanlaiset joka maassa? Miten ympäristönäkökulma huomioidaan suosituksissa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan jaksossa, jossa vieraanamme on yliopistonlehtori, dosentti Maijaliisa "Maikki" Erkkola. Jaksossa käsitellään ravitsemussuosituksia yleisesti, perehdytään pohjoismaisten suositusten laatimisprosessiin ja keskustellaan suomalaisista ravitsemussuosituksista.

53 min • 22.8.2020

#1 Maria Heikkilä: urheilijan ravitsemus

Millä tasolla on suomalaisten urheilijoiden ja heidän valmentajiensa ravitsemusosaaminen? Entä mitkä asiat ovat hyvin urheilijoiden ruokavaliossa? MIssä on vielä parannettavaa? Liittyykö urheiluun korostunutta ulkonäkökeskeisyyttä tai häiriintynyttä syömistä? Aivosumutorven podcastin ensimmäisessä jaksossa käsitellään urheilijan ravitsemusta, ja vieraana on Maria Heikkilä, joka on väitellyt nuorten kestävyysurheilijoiden ravitsemuksesta.

54 min • 15.8.2020