100% tukena - 100% Rock - podcast

Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun. Kuukauden aikana vietetään myös mielenterveysviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Mistä tietää? Tässä podcast-sarjassa Jone Nikula haastattelee niin kokemusasiantuntijoita kuin terveydenhuollon ja liittotason ammattilaisia liittyen mielenterveyteen, sen häiriöihin ja hoitoon. Kuuntele!

Kuuntele

Omaisen näkökulma – Petri Wilska

Omaisen sairastuminen asettaa omaisille ja lähipiirille painetta yksilön hoitamisesta. Mielenterveyden häiriön kohdalle osuessa omaisilla on rankka paikka käsitellä tosiasiaa, että paluuta entiseen ei välttämättä ole. Sairastuneen vanhempana Petri Wilska kertoo Jone Nikulan haastattelussa lapsensa masennukseen sairastumisesta, toipumisen ylä- ja alamäistä, sairastuneen totaalisesti arkielämästä irtautumisesta ja lopulta huijatuksi tulemisesta. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun.

49 min • 22.11.2020

Sosiaalipsykiatrian professori - Sami Pirkola

Suhtautuminen mielenterveysasioihin on lieventynyt vuosien varrella, mutta tilastollisesti mielenterveyden hoidollinen tarve kasvaa kasvamistaan. Pitkän aikavälin mielenterveysstrategiaa laatimassa ollut sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola kertoi Jone Nikulan haastattelussa, että uuden strategian tarkoituksena on jatkaa mielen terveyden tunnistamista ja tunnustamista meille kaikille.

45 min • 22.11.2020

Masennus – Matias Kangas

Masennus on yleisin mielenterveyden häiriöistä ja se näyttäytyy ihmisillä todella erilaisena. Kokemusasiantuntijana Jone Nikulan haastattelussa on Matias Kangas, jonka keskivaikea masennus näyttäytyy useimmiten asioiden loppuun saattamisen vaikeutena. Kangas huomasi olotilassaan muutoksen, kun hän ei pystynyt enää yllättäen motivoimaan itseään asioissa, jotka olivat todella lähellä sydäntä.

1 t 3 min • 15.11.2020

Dissosiaatiohäiriö – Jonna Tähtinen

Moninaisen mielenterveyskentän äärilaidalta löytyy dissosiaatiohäiriö, joka on traumalähtöinen sairaus, jossa henkilö palaa tiettyjen triggereiden kautta traumatapahtumiin. Dissosiaatiohäiriön kokemusasiantuntija Jonna Tähtinen kertoo oman traumansa lähtölaukauksesta, jolloin hänelle soitettiin, että hänen ex-miehensä luona ollut lapsensa on tuotava heti hänelle ja kävi ilmi, että mies oli murhannut naisystävänsä. Tämä toimi triggerinä myös lapsuuden traumojen esille nousuun ja pitkään kuntoutukseen terapian kautta. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun.

57 min • 15.11.2020

THL – Esa Nordling

Samalla kun fyysisten vammojen korjaaminen Suomessa on huippuluokkaa, niin mielenterveyspuolella on vielä merkittävästi kehitettävää. THL:n kehittämispäällikkö Esa Nordling kertoo, että mielenterveyden häiriöihin apua etsivälle ei avun löytämistä olla tehty riittävän helpoksi, vaan kenttä on todella jakautunut. Jone Nikulan haastatteleman Nordlingin mukaan hoitoon hakeutumisen suoraviivaistaminen ja mahdollisen syrjäytymisriskin minimointi ovat tärkeitä kehityskohtia. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun.

1 t 5 min • 15.11.2020

THL – Jukka Kärkkäinen

Mielenterveysasiat ja tapaukset näkyvät tilastoissa piikkinä ja ihmiset hakeutuvat enenevissä määrin sairauslomalle ja jopa -eläkkeelle mielenterveyteen liittyvien häiriöiden takia kuin ennen. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n Jukka Kärkkäinen kertoo Jone Nikulan haastattelussa, että tilastopiikki saattaa johtua siitä, että työelämä on muuttunut aiempaa vaativampaan, kuormittavampaan ja hektisempään suuntaan, joka kuormittaa erityisesti mielenterveyden häiriöille alttiita ihmisiä.

1 t 7 min • 9.11.2020

PTSD – Demian Seesjärvi

PTSD, tai suomeksi traumaperäinen stressihäiriö on usein esimerkiksi kriisialueilta kotimaahan palaavien sotilaihin liitettävä mielenterveyshäiriö. Demian Seesjärvi kertoo Jone Nikulan haastattelussa, että hänen kompleksinen PTSDnsä on pitkäaikaisen stressialtistuksen tulos, johon on monia syitä. Seesjärvi toteaa, että PTSDn alku on jo lapsuudessa, jolloin hän tajusi syntyneensä väärään kehoon joka aiheutti suurta ahdistusta ja hän jäi yksin asian kanssa, vailla tukea. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun.

53 min • 9.11.2020

Mielenterveyden Keskusliitto – Olavi Sydänmaanlakka

Mielenterveyden Keskusliitto on eri aktiivisten vertaisryhmien yhdistymisen ja järjestäytymisen kautta perustettu Mielenterveyden keskusliitto. Jone Nikulan haastattelema MTKLn toiminnan johtaja Olavi Sydänmaanlakka kertoo, että MTKL onkin periaatteessa potilaiden perustama järjestö. Mikä tässä ajassa aiheuttaa mielenterveyden häiriöitä entistä enemmän ja mikä on MTKL:n osuus toipumisen edistämisessä. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun. Kuukauden aikana vietetään myös mielenterveysviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Mistä tietää?

1 t 5 min • 2.11.2020

Alkoholismi – Petteri Helin

Suomalaiset ja alkoholi liittyvät vahvasti yhteen mielikuvissa, mutta miten alkoholiongelma muodostuu ja miten mielenterveysongelmat tähän liittyvät? Petteri Helinin alkoholiongelman juuret johtavat yläasteen koulukiusaamiseen, jonka traumat ja epävarmuudet saatiin siivottua alkoholilla siististi maton alle. Jone Nikulan haastattelussa Helin kertoo näyttäneensä ulospäin kunnon kansalaiselta käyden töissä ja hoitaen vastuunsa, mutta kulissin alle piilotettuna alkoholi toimi sen mahdollistavana moottorina. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun.

42 min • 2.11.2020

Burnout – Mikko Toiviainen

Burnout, eli tuttavallisemmin työuupumus, on nykyajan kehittyvässä työtahdissa ja ilmapiirissä yleistynyt valtavasti. Jone Nikulan vieraana kokemusasiantuntijana burnoutista kuullaan Kalenterikarju-nimen alla YouTube-videoita työkseen tekevää Mikko Toiviaista, joka huomasi yhtenä päivänä, että hänelle normaalisti helppo työtehtävä oli muuttunut mahdottomaksi. Radio Rock tukee Mielenterveyden keskusliiton työtä koko marraskuun. Kuukauden aikana vietetään myös mielenterveysviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Mistä tietää?

1 t 13 min • 2.11.2020