

Rahat riittää – Merja Mähkän podcast
Vaikka rahamaailma on kaaoksessa, tavallisen ihmisen ei tarvitse panikoida. Suomessa eletään kevättalvea, jossa monen rahat ovat tiukassa. Aina tiistaisin sijoittaja Merja Mähkä etsii ratkaisuja siihen, miten rahat saa riittämään. Mähkä avaa joka jaksossa yhden ajankohtaisen ilmiön. Kuuntelijoiden kysymyksiinkin vastataan: Miten saan rahat riittämään, kun asuminen, ruoka ja sähkö kallistuvat? Haastattelussa on myös asiantuntijoita.

20. Vieläkö on olemassa hyvää lainaa?
Matalien korkojen aikana opittiin ajattelemaan, että on hyviä ja huonoja lainoja. Huonoilla lainoilla tuhlattiin ja laitettiin haisemaan, hyvillä kartutettiin varallisuutta, kuten maksettiin omaa kotia. Mutta entäs nyt, kun ihan kaikista lainoista joutuu maksamaan tuntuvaa korkoa? Vieläkö on asuntolaina on hyvää lainaa, vai kannattaisiko muuttaa vuokralle? Tämä jakso on toisen tuotantokauden viimeinen.

19. Vieläkö on toivoa saada eläkettä?
Eläkejärjestelmää halutaan jälleen muuttaa, ja selvää on, että se tarkoittaa kurjia asioita tässä ja nyt. Mutta muutokset voivat olla myös hyviä! Millaisista muutoksista on kysymys ja mitä ne tarkoittavat juuri sinulle, siitä Rahat riittää -podin tässä jaksossa! Yleisön pyynnöstä aiheena mukana on myös eläkekatto ja bonuksena kysymys siitä, voidaanko nykyisiä eläkkeitä leikata.

18. Aloitin sijoittamisen, entäs nyt?
Oletko aloittanut sijoittamisen ja ihmettelet nyt, että mitä seuraavaksi? Miten niitä sijoituksia oikein pitäisi hoitaa? Mitkä ovat seuraavat stepit ensimmäisten sijoitusten jälkeen? Mitä tehdä, jos joku sijoitus on osoittautunut pommiksi tai jos koko salkku on tappiolla? Entä miten kotiutetaan voittoja? Tässä Rahat riittää -jaksossa pääset sijoittamisen jatkokurssille!

17. Paljonko eläkettä varten pitäisi säästää?
Oletko koskaan haaveillut siitä, että voisit vaan jättää kaiken taaksesi ja hypätä suoraan eläkkeelle ja vieläpä nuorena? Tai oletko miettinyt sitä, että vaikka haluaisit puskea duunia, et välttämättä enää vanhoilla päivillä kelpaakaan hommiin? Tässä Rahat riittää -jaksossa pohditaan sitä, onko varhaisesta eläkkeelle jäämisestä mitään toivoa ja paljonko rahaa pitäisi olla, että se on mahdollista.

16. Mikä on reilu palkka?
Paljonko ihmisen pitäisi saada työstään palkkaa? Pääministeri Sanna Marinin mukaan palkkaa pitää saada vähintään 3 000 euroa, jotta se olisi reilu. Merja huomasi, ettei sellainen summa riitä mihinkään ja nosti omaa palkkaansa? Mutta paljonko – se selviää Rahat riittää -jaksosta. Merja pui jaksossa myös yleisiä palkankorotuksia ja sitä, millaisia korotuksia nyt on luvassa, kun inflaatio jyllää ja kaikki kallistuu.

15. Sijoittaisinko osakkeisiin vai lyhentäisinkö asuntolainaa?
Kun asuntolainan lyhennys onkin monta sataa euroa suurempi kuin ennen, kaikki fiksut ihmiset kysyvät, kannattaisiko sitä lyhentää enemmän ja unohtaa sijoittaminen. Samaan aikaan pörssissä on ollut käynnissä kuumottava alennusmyynti, jossa nopeat ovat syöneet hitaat. Mitä tehdä? Tässä Rahat riittää -jaksossa Merja puntaroi vaihtoehtoja ja antaa napakat ohjeet sitä, miten verrata vaihtoehtoja omat lähtökohdat huomioiden. PS. Merja lyhentää lainoja extrasti, mutta myös sijoittaa.

14. Taantuma tulee, mutta se ei ole maailmanloppu
Uutisia yt-neuvotteluista, asuntojen pakkomyynneistä ja kurjuudesta. Taantuma tulee! Mutta huoli pois: vaikka uutiset ovat synkkiä, suurin osa suomalaisista selviää siitä säikähdyksellä. Ekonomistit puhuvat jopa minitaantumasta, josta voidaan selvitä muutamassa kuukaudessa. Merja perkaa, mikä tällainen minitaantuma on, ja miten se meihin vaikuttaa. Viikon vinkissä Merja pohtii, miten varautua minitaantumaan.

13. Ahdistaako korkojen nousu? Näin toimisi asuntolainojen korkovähennysoikeus
Miten saada rahat riittämään, kun asuntolainojen korot nousevat kohisten ja haukkaavat liksasta koko ajan suuremman osan? Apua voisi tulla asuntolainojen korkovähennysoikeudesta. Miten se toimisi? Merja selvittää, miksi asuntolainojen korkovähennysoikeuden paluuta vastustetaan niin kiivaasti, ja kuka siitä hyötyisi. Merjan mielestä korkovähennysoikeuden yhteydessä pitäisi puhua myös sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta. Vanhemmat sukupolvet ovat saaneet vuosikymmeniä nauttia hintojen noususta. Korkovähennys tasaisi puntteja niille sukupolville, jotka ovat joutuneet ostamaan ensimmäiset asuntonsa hurjien hintojen aikana. Jaksossa kuullaan myös ääniviesti valtiovarainministeri Annika Saarikolta (kesk.). Saarikko kertoo, miksi hän selvityttää korkovähennysoikeuden palautusta.

12. Voiko lasten arvoa mitata rahassa?
Miehiä syytetään siitä, että he eivät pidä perhevapaita. Mutta entä jos vika onkin siinä, että naiset eivät halua antaa miehille mahdollisuutta pitää perhevapaita? Merja pohtii tätä kipeää aihetta Rahat riittää -podcastissa. Vastakkain on kaksi näkemystä. Yhden mukaan lapsen saaminen tuhoaa naisen raha-asiat. Toisen mukaan sillä ei ole väliä, koska lapsen arvoa ei voi mitata rahassa. Vai voiko? Jaksossa Merja kertoo, miten jakoi vanhempainvapaansa viivoittimella tasan miehensä kanssa. Koko perhe oli tyytyväinen ja perheen talous kiitti.

11. Uusi kausi! Rikkaat hyötyvät sähkön tukiviidakosta
Kuinka monta erilaista tukea tarvitaan helpottamaan suomalaisten sähkölaskua? Ainakin 4:stä on on sovittu ja viidettä jo pukkaa. Voiko tällainen toimia? Merja on sitä mieltä, että ei. Jaksossa perataan eri tukimallit, ja surraan sitä, että hyvästä tarkoituksesta huolimatta suurin osa tukirahoista valuu suurituloisille. Jakson nauhoitushetkellä tukien yksityiskohtia viilattiin vielä. Rahat riittää on ehdolla vuoden podiksi, äänestä osoitteessa audioawards.fi

10. Taloudessa ON toivoa, eli rahahuolesi kaikki heitä
Osakkeet nousevat! Tilille sataa rahaa hallitukselta. Sähköstä ei tarvitsekaan maksaa itseään kipeäksi. Korkovähennys pelastaa asuntovelalliset! Ruoka ei enää kallistu. Rahat riittää -podin ensimmäisen tuottarin viimeisessä jaksossa sukelletaan toiveiden tynnyriin ja kysytään, miten meidän käy? Voisiko jopa käydä hyvin? Merja etsii toivon pilkahduksia ja kultaisia reunuksia ja löytää niitä niin asuntolainojen koroista kuin sähköstäkin. Ja lapsiperheille on ihan varmuudella tulossa hallitukselta joululahjarahaa.

9. Mikä prime-korko? Suuressa asuntolainajaksossa se selviää
Merja paljastaa salaisuuden! Hän ei ole koskaan kilpailuttanut asuntolainaa, mutta tässä jaksossa asia korjataan. Suuressa asuntolainajaksossa verrataan eri korkotyyppejä ja sitä, miten ne toimivat. Mukana on myös prime-korko, josta ei viime vuosina ole paljon puhuttu, mutta jotka nyt ovat paljon edullisempia kuin Suomen yleisin lainan viitekorko. Jaksosta saat konkreettiset neuvot asuntolainan kilpailuttamiseen.

8. Onko Black Friday sittenkään sairas kulutusjuhla?
Kun asuminen ja ruoka ovat kallistuneet ja rahat ovat loppu, Black Friday voi tulla tarpeeseen. Tämän viikon Rahat riitää -jaksossa sukelletaan kuluttamisen vaikeuteen ja pohditaan, miten ostaa Black Fridayna vastuullisesti. Jaksossa vierailee Julia "älä osta mitään turhaa paskaa" Thurén.

7. Ruoan hinta vain jatkaa nousuaan! Miksi?
Merja sukeltaa sairaan kalliin ruoan syihin ja törmää sotaan, keinotteluun ja kauppaliikkeisiin. Entä mikä avuksi? Toimivia neuvoja tarjoavat podin kuuntelijat ja suosittua Kolmio kuudelle -tiliä Instagramissa pitävä supersäästäjä Päivi Rantanen.

6. Paljastuksia veroista
Miten hyötyä verotiedoista itse omissa palkkaneuvotteluissa? Merja vierailee verotoimistossa selvittämässä, miten kuka tahansa voi selvittää kenen tahansa verotiedot. Kuuntelijat kertovat, mitä he ovat saaneet selville kysyttyään kollegoiden palkkoja verotoimistosta. Jaksossa kuullaan myös veropaljastuksia, kun Merja kertoo vuoden 2021 verotettavat tulonsa.

5. Paljonko puskuria pitää olla, entä voiko rahaa olla tilillä liikaa?
Paljonko rahaa pitäisi olla tilillä, että voisi tuntea olevansa turvallisilla vesillä maailman melskeissä? Entä voiko rahaa olla tilillä liikaa? No tokkiinsa, sillä tilillä sen arvon syö hirmuinen inflaatio. Kannattaisiko ylimääräisellä rahalla lyhentää asuntolainaa? Rahat riittää -podissa Merja on sitä mieltä, että ehkä kannattaa!

4. Sijoittaminen viime aikoina, aivan hanurista!
Vai onko? Tässä Rahat riittää -jaksossa Merja vastaa kysymyksiin. Miksi tämä pörssilasku on niin big deal? Koska se loppuu? Miten pitää sijoitusinto yllä vaikeina aikoina ja onko tässä mitään positiivista? (On!) Merja tarjoilee vertaistukea ja kertoo, että omista sijoituksista on hävinnyt 200 000 euroa. Viikon vinkissä Merja pohtii, mihin nyt kannattaa sijoittaa.

3. Sähkö on törkeän kallista, mutta apua löytyy
Miksi sähkö on niin kallista? Kenelle se on kallista? Entä mitä on se pörssisähkö, josta kaikki nyt puhuvat? Rahat riittää -podin kolmannessa jaksossa aiheena on sähkö: sen hinta ja säästäminen. Merja selittää ymmärrettävästi, kuka voi saada sähkölaskuunsa valtion tukea ja jakaa siedettäviä vinkkejä sähkön säästämiseksi.

2. Asuntojen hinnat laskevat, mutta onko se niin vakavaa?
Toisessa jaksossa Merja Mähkä puhuu kodeista ja asunnon omistamisesta. Tilastokeskus kertoi äskettäin, että asuntojen hinnat ovat kääntyneet suurissa kaupungeissa laskuun. Koko maassa laskua tuli 1,4 prosenttia heinäkuusta elokuuhun. Nyt kysymys kuuluu, mitä tämä tarkoittaa.

1. Miksi kaikki on nyt niin kallista?
Se näkyy joka puolella: ruokakaupassa, sähkölaskussa ja asuntolainojen koroissa. Hinnat karkaavat, ahdistus kasvaa. Miksi inflaatio on päässyt ”laukalle”? Merja Mähkä avaa ensimmäisessä Rahat riittää -jaksossa syitä hintojen nousun takaa ja vinkkaa, miten päästä tilanteen päälle. Jaksossa selviää myös, että korona-ajalta säästyneet vessapaperit näyttävät olleen Mähkän viimeaikaisista sijoituksista paras.