

Älä ole pomo - podcast
Tämä on testamenttini. Kahvimuki kädessä ympäri toimistoa pyörivän perinteisen pomon aika on ohi. Oletko hukassa X-, Y- ja Z-sukupolvien kanssa? Putositko johtajuuden hype-junasta? Haluatko kuulla moderneista trendeistä ja teknologian vaikutuksista johtamiseen? Ne liikuttavat tulevaisuuden tekijöitä juuri nyt. Entä johtamisen perusasioiden käsittely – onko se tylsää ja hyödytöntä? Tämä Mika D. Rubanovitschin podcast-sarja käsittelee modernia johtajuutta käsinkosketeltavasti ja toimii karttana johtaessasi itseäsi, johdettaviasi, organisaatiotasi ja ennen kaikkea asiakkaitasi kohti yhä suurempaa menestystä. Modernin johtamisen keskiössä on asiakas, teknologia ja ihminen.

Jakso 12: Miten digitaalista asiakaskokemusta johdetaan ja miten yhteisöllisyys syntyy viihteen ympärille?
Olisiko maailma parempi paikka ilman digitalisaatiota? Algoritmi ei korvaa ihmistä – ei myynnissä eikä johtamisessa. Silti digitaalisen asiakaskokemuksen merkitys on jatkuvassa kasvussa. Peräti 94 prosenttia johtajista pitää digitaalista asiakaskokemusta tärkeänä. Digitaalisuus muuttaa maailmaa ennen näkemättömällä nopeudella. IoT ja 5G ovat vain pieni osa tulevista mullistuksista. Kaikkein suurin muutos tulee tapahtumaan ihmisten korvien välissä. Vahvin ei ole enää automaattisesti vahvoilla, vaan modernilta johtajalta vaaditaan kykyä sopeutua ja ymmärtää muuttuvaa maailmaa.

Jakso 11: Miten teknologia vaikuttaa moderniin digitaaliseen johtamiseen ja etätyöskentelyyn?
Pystytkö ymmärtämään ja johtamaan teknologioita, tekoälyä ja asiakasdataa? Digitaalisuus muuttaa väistämättä ihmistä. Digitaalisuus ei tarkoita ainoastaan tehokkaampia prosesseja, tarkempaa asiakkaiden tuntemista ja kykyä toimia 24/7-maailmassa. Digitaalisuus mahdollistaa ajatustapojen muutoksen. Digitaalisuus tuottaa asiakkaasta tarkkaa ja ajantasaista tietoa, mikä mahdollistaa asiakkaan ekosysteemin ymmärtämisen.

Jakso 10: Miten asiakkuuksia johdetaan modernisti joukkuepelaamisen keinoin?
Miksi on tärkeää osata hävitä oikeat pelit? Miksi asiakkuudet ovat hallitusten agendalla vasta sijalla 5? Mitä enemmän asiakas keskittää palvelujaan, sitä tyytyväisempi hän on. Asiakkaistaan huolehtiva yritys tarjoaa valmiin hoitomallin, jolla asiakkuutta edistetään ja yhteistyön kehittymistä seurataan ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti.

Jakso 9: Miten rekrytoidaan tulevaisuuden moderneja johtajia?
Johtaminen on murroksessa. Peruskäsitys hyvän johtajan ominaisuuksista on edelleen pääosin sama kuin kymmenen vuotta sitten. Ei näytä siltä, että nämä pääominaisuudet tulisivat oleellisesti muuttumaan lähitulevaisuudessakaan. Kun nuorilta kysellään millaisia johtajien tulisi olla, he valitsevat samoja johtajaominaisuuksia kuin tulokset ovat näyttäneet aikaisemminkin. Se, mikä on muuttunut ja tulee muuttumaan entisestään, on johtajaominaisuuksien vaatimustason nousu, sanoo InHunt Groupin toimitusjohtaja Kari Juutilainen.

Jakso 8: Miten luottamusta rakennetaan asiakkaisiin ja muuttuviin rooleihin yrityselämässä?
Moderni johtaja näkee 360 astetta. Hän johtaa asiakkaita ja asiakkaan kokemusta. Tämä edellyttää näkökulman kääntämistä omasta organisaatiosta asiakkaiden osto- ja myyntiprosesseihin, organisaatiorakenteisiin ja yksilöiden johtamiseen. Kaksi kolmasosaa ajasta B2B-ostajat tekivät selvityksiä itsenäisesti ilman myyjää. Myyjällä on käytettävissään hyvin rajallinen aika olla suoraan kontaktissa asiakkaaseen, joten asiakkaan prosessien johtaminen ja asiakkaiden käyttäytymiseen vaikuttaminen teknologian avustamana korostuvat jatkossa.

Jakso 7: Miten valmentava johtaminen toimii osana modernia johtamista?
Tunnetko itsesi hyvin? Jotta valmentaja pystyy kohtaamaan ja tunnistamaan erilaisia ihmisiä ja tukemaan heidän henkistä kasvuaan, hänen on ensin tunnettava itsensä. Suomen arvostetuimpiin valmentajiin kuuluva Erkka Westerlund painottaa, että ihmislähtöisessä toimintatavassa valmentajan on tunnettava itsensä ja henkisen kasvunsa prosessi. Johdon tehtävänä on luoda voittava ilmapiiri, jossa työtekijät uskaltavat ottaa riskiä ja kokevat samalla olevansa turvassa.

Jakso 6: Miten itseohjautuvuus toimii työyhteisössä ja liittyy moderniin johtajuuteen?
Miten kääntää perinteinen organisaatio itseohjautuvaksi? Muutosmatka on haastava. Itseohjautuvuudesta puhuttaessa täytyy tehdä ero yksilön ja tiimin itseohjautuvuudella. Organisaatio on juuri niin itseohjautuva kuin mihin sen yksilöt kykenevät. Ylimmän johdon edustajista 82 prosenttia on sitä mieltä, että heidän työpaikallaan on paljon tai jonkin verran itseohjautuvuutta, mutta työntekijöistä samaa mieltä on vain puolet. Mikä on voittava malli? Itseohjautuvuus ei ole itsestään ohjautuvuutta. Itseohjautuva organisaatio vaatii taitavaa johtamista.

Jakso 5: Miten eritasoisia asiantuntijoita johdetaan modernisti osaamistasoittain?
Uskotko yhteen ismiin? Muodissa oleva valmentava johtaminen ei toimi kaikille. Mitkä ovat osaamistasoittain johtamisen kolme tasoa? Entä miten suorituksen johtaminen toimii käytännössä? Onko jaettu johtajuus ratkaisu johtamishaasteeseen? Englantilaisen jalkapalloseura Liverpool FC:n manageri Jürgen Klopp elää joukkueen menestykselle yhdessä joukkueen kanssa. Johtajalla on oltava itseluottamusta uskaltaakseen kerätä ympärilleen osaavia, vahvoja ihmisiä ja nostaakseen heidät rinnalleen. Johtajan on toimittava esimerkkinä, mutta myönnettävä, ettei hän osaa kaikkea.

Jakso 4: Miten tiedän, onko moderni esimies huono vaiko vain hukassa?
Onko vaativa esimies välttämättä huono? Esimies on vain ihminen. Silti hänelle asetetaan usein kovia paineita sekä johdettavien, ylemmän johdon, omistajien ja asiakkaiden taholta. Jos pomo haluaa pitää langat käsissään, onko se vääränlaista johtamista? Erinomaiset johtajat oppivat yhdistämään vankan itseluottamuksensa yhtä vankkumattomaan nöyryyteen ja epäitsekkyyteen. He tietävät olevansa hyviä, mutta eivät tee siitä numeroa. Epätäydellisyytensä he tiedostavat siitä hermostumatta. He ymmärtävät osaavansa paljon, mutta ovat silti innokkaita oppimaan muilta.

Jakso 3: Miten modernin johtajuuden pelimerkit jaetaan uudestaan tulevaisuudessa?
Toimiiko Management by Perkele eli pelolla johtaminen 2020-luvulla? Tulevaisuuden organisaatioiden toiminta perustuu itseohjautuvuuteen, hajautettuun päätöksentekoon ja avoimuuteen. Työntekijöitä sitoo organisaatioon ja toisiinsa liiketoiminnan ytimessä oleva merkityksellisyys. Hierarkkiset organisaatiot eivät ole riittävän voimakkaita vastaamaan nopean toimintaympäristön muutoksiin. Strategian ytimessä ei voi olla vain nykyisen liiketoiminnan digitalisointi vaan myös olemassa olevan liiketoiminnan disruptointi eli vakiintuneiden toimintamallien murtaminen.

Jakso 2: Miten moderni johtajuus on kehittynyt maatalouden vallankumouksesta inhimilliseen vallankumoukseen?
Mikä on modernin johtamisen aikajana? Miten olemme kulkeneet informaation vallankumouksesta nykytilaan, neljänteen modernin johtamisen aikaan eli inhimilliseen vallankumoukseen? Työn ja ajan, työn ja paikan sekä työn ja työsuhteen väliset riippuvuudet muuttuvat. Mikä on yrityksen elinkaari ja millaista johtamista tulisi soveltaa eri vaiheissa? Startup-yritykset voivat toimia vapaasti ja dynaamisesti kuin teini-ikäiset, jotka eivät välitä seurauksista ja voivat keskittyä uusiin ajatuksiin ilman pelkoa seurauksista.

Jakso 1: Miten asiakkaan johtaminen nousee modernin johtamisen keskiöön?
Mitä ajattelet johtajuudesta? Myynnissä asiakas on jo nostettu keskiöön, mutta johtamisoppaissa on jääty junnaamaan oman organisaation kehittämiseen. Se, hyväksyvätkö johdettavasi sinut, ei olekaan enää ainoa olennainen kysymys. Kysy itseltäsi, tilaisiko asiakas sinut tai kollegasi johtamaan omaa organisaatiotaan? Mietitkö, miten voisit olla asiakkaillesi niin arvokas, että hän haluaisi juuri sinut omaan johtoryhmäänsä? Myynti on kaikkialla ja kaikki myyvät. Myyntiä ja sen johtamista ei voi enää irrottaa omaksi funktiokseen.