

Urheiluterapiaa - podcast
Urheiluterapiaa on kiinnostavimpia ja ajankohtaisia aiheita urheilusta ja fysioterapiasta yhdistävä podcast. Showta isännöi urheilufysioterapeutti Peetu Lehmus ja vieraslistalta löytyy maan huippuja niin fysioterapian, urheilun että valmennuksen puolelta. Podcastin tarkoitus on olla selkeä ja helposti jokaisen liikunnasta ja terveydestä kiinnostuneen kuunneltavissa, mutta varmasti löytyy jotain uutta myös liikunta- ja terveysalojen ammattilaisille sekä opiskelijoille. Jaossa siis ilmaisia vinkkejä harjoitteluun, kuntoutukseen sekä kurkistus urheilufysioterapian mielenkiintoiseen maailmaan.

#50 Urheilufysioterapia ft. Vesa Kuparinen
Urheiluterapiaa podcast on saavuttanut kunnioitettavat 50 jaksoa. Juhlajaksossa on mukana kunniavieras, kun pöydän toiselle puolelle istahtaa Suomen urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja Vesa Kuparinen. Vesan kanssa keskustelu pyörii, kuten arvata saattaa, urheilufysioterapiassa.

#49 Fysioterapian perusasiat ft. Jussi Kurronen
Fysioterapeutti Jussi Kurronen julkaisi sosiaalisessa mediassa (@ftkurronen)keskustelua ja mielenkiintoa herättäneen julkaisun aiheesta perusasiat fysioterapiassa. Kävimme podcastin muodossa aihetta tarkemmin läpi, mitä nämä perusasiat ovat, pärjääkö ammatissa pelkästään ne osaamalla vai tarvitaanko temppuja ja miten niitä perusteita koulussa opetetaan.

#48 Toimivan jalkaterän merkitys ft. Sasu Hyytiä
Tässä jaksossa palaamme vielä kertaalleen jalkaterän toimintaan yhdessä jalkaterapeutti Sasu Hyytiän kanssa. Kertaamme jalan yksilöllistä toiminnan tärkeyttä osana toimivaa kokonaisuutta urheilussa ja kuntoutuksessa. Käymme läpi muutamia asioita mihin jalkaterän ongelmat voivat vaikuttaa jopa huomaamattamme, miten jalkineet vaikuttavat sensoriikkaan ja mitä harjoittelussa voitaisiin huomioida tai tehdä toisin.

#47 Kinetic control, liikekontrollihäiriöt ja sensoriikka ft. Kari Niemi
Tässä jaksossa täyttä asiaa OMT-fysioterapeutti Kari Niemen kanssa. Kari tunnetaan mm. kinetic control kouluttajana, jolla on 30 vuoden työkokemus fysioterapian parista. Keskustelimme laajan kattauksen mm. fysioterapeutin hyödyntämisestä urheilussa, liikekontrollista ja -häiriöistä, liikkeen analysoinnista sekä aivojen ja hermoston merkityksestä. Ota hyvä asento, muistiinpanovälineet esille, iso kuppi hyvää kahvia, päästä kissa ulos ja nauti.

#46 Juoksu ft. Eero Hyvärinen
Vieraana fysioterapeutti Eero Hyvärinen. Hän on työssään erikoistunut alaraajavammoihin ja kuntoutukseen, joten juoksijat työllistävät miestä paljon. Jaksossa muun muassa: millaisia ovat tyypilliset juoksuvammat, mitkä tekijät näihin vaikuttavat ja mikä merkitys on juoksutekniikalla.

#45 Ammatillinen henkilöbrändäys ft. Timo Haikarainen
Tässä jaksossa vieraana liikuntatieteiden maisteri, PT ja valmentaja Timo Haikarainen. Hänellä on noin 27 000 asiakasohjauksen mittainen kokemus valmentamisesta, joten pohdimme mitkä tekijät ovat tehneet hänestä suositun ja tunnetun valmentajan. Käsittelimme myös fysioterapeutin näkökulmasta mitä asioita uralla kannattaa kehittää, jotta voisi erottua massasta ja tienata toimeentulonsa esimerkiksi yksityisyrittäjänä. Millainen rooli on esimerkiksi ydinosaamisella, markkinoinnilla ja sosiaalisella medialla?

#44 Liikkeen ja energian virtaavuus ft. Terhi Mantila
Jakson vieraana movement coach Terhi Mantila. Hän kouluttaa muun muassa eri urheiluseuroille liikkumista, kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Terhin kanssa keskustellaan jatkuvasta, sulavasta ja virtaavasta liikkumisesta ja sen vaikutuksista sekä hyödyistä urheilussa. Pohdimme mitä on 'flow' ja kuinka liike-energia siirtyy ja välittyy kehossa sekä miten näitä asioita voi hyödyntää esimerkiksi kuntoutuksessa.

#43 Nopeus- ja teholajien harjoittelu ft. Johan Lahti
Vieraana fysiikkavalmentaja ja liikuntatieteiden maisteri Johan Lahti. Keskustelun aiheena nopeus- ja teholajit sekä niiden fyysinen harjoittelu. Pohdimme muun muassa miten ja millainen harjoittelu tukee nopeutta, tarvitseeko nopeuden lisäksi esimerkiksi maksimivoimaa tai "pohjaominaisuuksia" sekä miten lajinomaisuutta huomioidaan.

#42 Liikkuvuuden ABC ft. Mikko Virtala
Jaksossa vieraana urheilufysioterapeutti kollega Mikko Virtala. Mikon kanssa tiputellaan faktoja liikkuvuudesta ja sen harjoittamisesta. Pitääkö venytellä? Mitä liikkuvuus on? Mitä fysiologisesti tapahtuu kun liikkuvuus lisääntyy ja kuinka se saadaan aikaan? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla. Asiaa tällä kaksikolla totutusti riittää, joten ota hyvä asento, nauti ja opi!

#41 Fysioterapian opinnot ft. Saara Dillon
Jakson aiheena fysioterapian opiskelu, opinnot ja työelämään siirtyminen. Aiheesta keskustelemassa valmistuva fysioterapeutti Saara Dillon, joka tuo tuoreen kokemuksen fysioterapian opiskelijan näkökulmasta. Mitä hyvää ja mitä kehitettävää peruskoulutuksessa on, kuinka me olemme opiskelumme kokeneet ja mitä sen jälkeen?

#40 Fysioterapia ja valmennus ft. Aki Laitinen & Juho Kuusisaari
Jakson vieraina valmentajat Aki Laitinen ja Juho Kuusisaari. Herrat ovat tuttuja mm. Suorituskykyvalmentaja koulutuksistaan, mutta heillä on myös terveydenhuollon ammattihenkilön pätevyydet. Kuinka koulutus tukee valmennusta ja kuinka valmennuskokemus voi tukea esimerkiksi fysioterapiaa - siitä otetaan selvää.

#39 Kaikki mitä et halunnut tietää palautumisesta ft. Laura Niemelä
Vieraana painonnosto- ja fysiikkavalmentaja Laura Niemelä. Aiheena termien ja menetelmien villi länsi - palautuminen. Nykyään tehdään kaikenlaista palautumisen eteen, ostetaan ja käytetään hyvin markkinoituja härpäkkeitä ja juodaan taikajuomia. Lisäksi jokainen tietää että uni on tärkeää, mutta mitkä ovat ne asiat joita et tiennyt? Tai todennäköisesti tiesit, mutta joita et ole halunnut uskoa kaikkein tärkeimmiksi ja tehokkaimmiksi...

#38 Loukkaantumisen käsittely ft. Laura Hämäläinen
Jakson vieraana urheilija-valmentaja-fysioterapeutti Laura Hämäläinen, jonka kanssa sukelletaan urheilijan mielenmaisemaan loukkaantumisen sattuessa. Spekuloimme kuinka suuri vaikutus psyykkisellä puolella on loukkaantumisen prosessointiin ja kuntoutukseen, sekä sitä miten loukkaantuminen voidaan nähdä urheilijaa vahvistavana tapahtumana.

#37 Jalkaterän ja päkiän merkitys urheilussa ft. Viljo Niemeläinen
Vieraaksi istahtaa toistamiseen Viljo Niemeläinen, jonka kanssa pureudaan "pikkuasiaan" suurella merkityksellä, eli kuinka jalkaterä ja päkiä vaikuttavat urheiluun. Erittäin mielenkiintoinen aihe, sillä kyseisen alueen oikealla käytöllä on valtava merkitys niin suorituskyvyn kuin kuntoutumisen kannalta. Painamalla playta saat selville lisää!

#36 Lihaskoordinaatio ja vartalonhallinta ft. Enni Rautiola
Vieraana street workout kilpailija ja -valmentaja Enni Rautiola. Jaksossa käymme lyhyen katsauksen lajiin, sekä käsittelemme muun muassa tähän lajiin ja sen monipuolisuuteen peilaten lihaskoorditaaniota ja vartalonhallintaa. Nämä asiat toistuvat kuitenkin kaikessa tekemisessä ja jokaisessa lajissa, joten asioiden huomioiminen on suuressa osassa esimerkiksi allekirjoittaneen työssä.

#35 Eksentrinen voima ft. Viljo Niemeläinen & Mikko Larinmaa
Jaksossa vieraina fysioterapeutit/valmentajat Viljo Niemeläinen ja Mikko Larinmaa Turun Sports Science Labilta. Keskustelu eksentrisen voiman ympäriltä siitä mitä se on, miten se näkyy urheilussa ja kuntoutuksessa, miten sitä harjoitellaan ja mitä hyötyjä siitä on.

#34 Voimistelu fysioterapeutin silmin ft. Annina Dillström
Vieraana fysioterapeutti Annina Dillström. Hän työskentelee tiiviisti voimistelijoiden kanssa, joten häneltä kannatti kysyä mitä hyvää me muut voisimme lajista voisi poimia, mutta myös mitä kehitettävää fysioterapeutin näkökulmasta olisi lajissa, jossa suurin osa urheilijoista kertoo kärsivänsä kivusta tai loukkaantumisista uransa aikana.

#33 Crossfit ja fysioterapia ft. Heidi Koistinen
Yhteistyöjakso WodiPodin ja Heidi Koistisen kanssa, joka löytyy molemmilta kanavilta. Keskustelun aiheena mm. mitä fysioterapia on, miten se näkyy crossfitissa ja millaisia vaivoja crossfitharrastajilla esiintyy. Pohjana keskustelulla WodiPodin jakso, jossa käsittelimme lajin vammoja enemmän.

#32 Urheilu ja elämä ft. Anni Vuohijoki
Vieraana painonnostaja Anni Vuohijoki. Mieltäni oli askarruttanut kysymys: mitä on urheilu? Miten urheilu tai urheilija määritellään vai onko sillä ylipäätään merkitystä. Voiko kuka tahansa olla urheilija? Mitä sitten kun urheilu on ammatti ja urheilijasta kasvaa huippu-urheilija. Anni oli oikea henkilö pohtimaan näitä asioita.