

Uskomaton Pohjois-Korea - podcast
Pohjois-Korea on maa, josta on todella vaikeaa saada luotettavaa tietoa. Tietokirjailija Kai Myrberg on tutkinut usean vuoden ajan eri maissa julkaistuja kirjoja, artikkeleita ja uutisia Pohjois-Koreasta. Näiden pohjalta hänellä on harvinaisen kattavat tiedot tästä sulkeutuneesta maasta. Hän on myös niitä harvoja suomalaisia, jotka ovat päässeet käymään Pohjois-Koreassa. Uskomaton Pohjois-Korea -podcastissa Kai Myrberg ja Satu Risteli puhuvat Pohjois-Korean nykyhetkestä, tulevaisuudesta, johtajien suurteoista sekä tavallisen pohjoiskorealaisen ihmisen arjesta, haasteista ja ilonaiheista. Kai Myrberg on julkaissut tietokirjat Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia sekä Viimeinen paraati Pjongjangissa. Satu Risteli on lukenut ne ja monta muutakin Pohjois-Koreaan liittyvää kirjaa ja artikkelia.

Pohjois-Korea Pohjois-Korean panttivankina
Ohjelman viimeisessä jaksossa Kai ja Satu katsovat kristallipalloon ja visioivat Pohjois-Korean tulevaisuutta. Voidaanko maassa odottaa Arabikevään kaltaista kansannousua vai puuttuuko kansalta tietoa, rohkeutta vai molempia? Turvataanko maan tulevaisuus ydinaseella ja mihin vuodenaikaan Pohjois-Korean uhittelu saattaa jälleen eskaloitua? Suurin kysymys taitaa kuitenkin lopulta olla se, pitääkö Pohjois-Korea Pohjois-Koreaa panttivankinaan?

Onko kaikki vain näytelmää ja mitä kulisseissa tapahtuu?
Tässä jaksossa Kai kertoo matkastaan Pohjois-Koreaan. Kuulet mm. kuinka monta päivää siellä kannattaa viettää ja mistä syystä. Aikooko Kai mennä uudelleen Pohjois-Koreaan tai pääsisikö hän enää edes maahan? Onko Satu pilannut omat mahdollisuutensa päästä jonain päivänä reissaamaan Pohjois-Koreaan? Jaksossa kerrotaan myös mitä tarkoittaa hääpariammattilainen ja mitä pohjoiskorealaisen rinnuksissa olevasta pinssistä voi päätellä.

Sielun ja ruumiin kulttuuria
Kansakunnille kulttuuri ja urheilu on tärkeä perusta. Pohjois-Koreassa leffat, patsaat ja kirjallisuus on valjastettu pitkälti suurten johtajien ylistämiseen mutta musiikissa ollaan vapaamielisempiä. Maassa onkin useita tyttö- ja poikabändejä, joiden riveistä voidaan jopa nousta johtajan puolisoksi. Jaksossa jutellaan myös Pohjois-Korean urheilusaavutuksista Jalkapallon MM-kisoista olympialaisiin. Menestyksestä pääsee nauttimaan koko urheilujan suku mutta esimerkiksi Jalkapallon MM-kisoissa häviö tarkoitti myös koko joukkueen häviämistä. Myös koripalloa pitää tietysti käsitellä, vaikka kyseinen laji ei suuren yleisön harrastuksiin kuulukaan. Tässä jaksossa kuulet myös mikä hivenen yllättävä suomalaisbändi on käynyt esiintymässä Pohjois-Koreassa.

Rakkaus, perhe-elämä ja naisen asema
Tässä jaksossa aiheena se suurin eli rakkaus. Puhutaan siitä, miten ja keneen rakastutaan, millaisia perheitä perustetaan ja kuka perhettä pyörittää. Pohjois-Koreassa ei suoranaisesti syrjitä naisia, sillä mahdollisuudet elämässä pohjautuvat perheen statukseen ennemmin kuin sukupuoleen. Tästä osoituksena esimerkiksi se, että Pohjois-Korean ulkoministeri on nainen ja naiset ovat saaneet Pohjois-Koreassa äänioikeuden jo heti kun maa perustettiin. Tosin äänioikeudella ei ole niin väliä, sillä ehdokkaita ei ole kuin yksi.

Kimien suurteot ja tehokas propaganda
Pohjois-Koreaa on hallinnut kolme sukupolveä Kimejä. Miten perhe on pysynyt vallan kahvassa kaikki nämä vuodet? Suuri merkitys Kimien dynastian vahvassa ja tiukassa johtoasemassa on valtavalla propagandaosastolla. Se on hoitanut johtajien CVt kuntoon ja lisännyt ansioihin mm. suurta sotasankaruutta, 11 hole in onea sekä lapsineroutta. Mutta sadaanko Pohjois-Korean johtoon tulevaisuudessa vielä lisää Kimejä? Tätäkin kysymystä pohditaan tässä jaksossa

Vankileirejä ja absurdeja sääntöjä
Pohjois-Koreassa lähes kaikkeen on säännöt. Lait toki on kirjattu niin, että viranomaiset pystyvät joustavasti toteamaan jonkun kansalaisen rikkoneen sääntöjä, koska ei ole tehnyt jotain “tarpeeksi”. Millaista on pohjoiskorealaisilla vankileireillä, minkälaista rikollisuutta Pohjois-Korean valtio harjoittaa ja minkälainen kampaus on kielletty? Näihin sekä Suuriin johtajiin liittyviin sääntöihin ja lakeihin keskitytään tässä jaksossa.

Kannibalismia ja kaviaaria
Pohjois-Korea kärsi 90-luvulla suuresta nälänhädästä, joka vei miljoonien ihmisten hengen. Tässä jaksossa käsitellään syitä nälänhätään sekä kerrotaan sen karmaisevista seurauksista. Jaksossa kuulet myös eliitin tavoista herkutella sekä Kain omat pohjoiskorealaiset ravintolakokemukset.

Luhistuuko Pohjois-Korea?
Pohjois-Korean romahtamisella spekuloidaan tasaisin väliajoin. Kuinka tämä sulkeutunut maa on pysynyt pystyssä ja mitkä maat ovat sen suurimpia vihollisia ja tukijoita? Kai Myrberg ja Satu Risteli käsittelevät tässä jaksossa Pohjois-Korean nykytilaa, jota ei pysty ymmärtämään ilman kurkkausta maan historiaan.