Operaatio Greenlight - podcast

Tämä on kertomus länsimaiden huumeiden vastaisen sodan ehkä suurimmasta voitosta, rikollisen painajaisesta ja lainvalvojan unelmasta. Vuonna 2019 viranomaiset saivat ujutettua alamaailmaan ovelan pyydyksen, oikean troijalaisen hevosen. Operaatio Greenlight kertoo rikollisten turvallisiksi uskomista ANOM-puhelimista, joissa käytyä viestintää viranomaiset todellisuudessa seurasivat lähes reaaliajassa. Kun ansa lopulta laukesi, yli 800 ihmistä ympäri maailman otettiin kiinni. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Jeanette Björkqvist ja Janne Huuskonen. Lukijana Janne Huuskonen. Sarjan tiedot on koottu oikeudenkäyntipöytäkirjoista, poliisin esitutkintamateriaaleista ja haastatteluista. Tekijät: Toimittajat: Jeanette Björkqvist ja Janne Huuskonen Lukija: Janne Huuskonen Tuottaja: Heidi Laaksonen Äänisuunnittelija: Samuli Welin Kansikuva: Petra Sirkelä Tuotanto: Suomen Podcastmedia

Kuuntele

Jakso 8: Sulattaako oikeus ANOM-viestit?

Joulukuussa 2021 käräjäoikeus tuomitsi pitkiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä ja yhden naisen, joiden todettiin ostaneen ja säilyttäneet suuret määrät amfetamiinia ja Subutexia. Epäiltyinä olivat myös rap-tähti William ja Blockfestin perustaja Kalle Kallonen, joiden epäiltiin toimittaneen rahaa huumeliigan pomolle Espanjaan. Syyttäjä kuitenkin joutui ongelmiin, kun käräjäoikeus totesi, että todistusaineisto on hankittu lainvastaisesti, vaikka Anom-viestien hyödyntämistä todisteena oli pyydetty asianmukaisesti. Mistä oikein oli kyse ja millaista näyttöä Williamia ja Kallosta vastaan todellisuudessa oli? Entä miksi Anom-todisteet välillä kelpaavat ja välillä eivät? Voivatko jutut sulaa, jos korkein oikeus katsoo, ettei ANOM-viestejä saa käyttää todisteina? Ja mitä tapahtuu seuraavaksi salattujen viestilaitteiden maailmassa? Haastattelussa erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth, asianajaja Tuomas Turunen ja tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio.

33 min • 25.1.2023

Jakso 7: Myrkkyä ruuhka-Suomesta napapiirille

Kotkasta purkautumaan lähtenyt vyyhti osoittautuu koko maan kattavaksi, mutta ketkä ovatkaan sen pääosassa? Poliisi yllättyy, kun aineet näyttävät leviävän yli perinteisten rikollisryhmärajojen. Espanjassa asunut suomalainen myyjä on myynyt osan huumausaineiden maahantuontiorganisaatioiden Suomeen tuomia huumausaineita Suomessa oleville ostajille, mm. rikollisryhmille United Brotherhood ja Cannonball MC, jotka puolestaan ovat levittäneet niitä ympäri maata. Espanjassa asuneella oli Suomessa myös oma rahakuriiri, joka hänen puolesta haki huumausaineiden myynnillä saatuja rahoja ostajilta ja toimitti rahat eteenpäin ohjeiden mukaisesti. Entä ratkaisiko ANOM-operaatio Suomen huumeongelman? Mittareiden mukaan pirin laatu heikkeni, mutta kokaiinia löytyi jätevedestä ennätysmäärä. Haastattelussa operaation yleisjohtaja, rikostarkastaja Kimmo Sainio sekä rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

27 min • 18.1.2023

Jakso 6: Täällä Espanja, kuuleeko Suomi?

Eletään perjantaita helmikuussa 2021, kun Suomen viranomaiset saavat amerikkalaisilta kollegoiltaan pyytämättä ja yllättäen nivaskan salatuilla ANOM-puhelimilla lähetettyjä viestejä. Viesteissä puhutaan selvää suomea. Lauantaiaamuna yksi KRP:n tutkijoista havaitsee, että viestien perusteella Kotkaan on saapunut juuri 120 kiloa huumeita, joita jaetaan levitysorganisaatioille. Poliisien aamukahvit jäävät kesken. Esitutkinnassa selviää kokonaisia maahantuonti-, myynti- ja levitysorganisaatioita. Maahantuontiorganisaatiot toivat Suomeen jatkuvalla syötöllä erittäin suuria huumausaine-eriä, jotka levitysorganisaatiot levittivät usein salamannopeasti ympäri Etelä- ja Keski-Suomea. Ensimmäistä kertaa päästiin myös hyvin perille huumausaine-eristä peräisin olevien rahojen kulkeutumisesta Suomesta ulkomaille. Haastattelussa rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

27 min • 11.1.2023

Jakso 5: Kilotolkulla kokaiinia Hankoon

Huhtikuussa 2021 Hangon satamaan saapui Saksasta rekka, josta löytyi 11 kiloa kokaiinia, mikä on yksi Suomen historian suurimpia huumetakavarikkoja. Kokaiinin arvo katukaupassa olisi ollut yli miljoona euroa. Tutkinta eteni, ja kesäkuussa 2021 poliisi teki paljon huomiota saaneen ratsian Bandidoksen tiloihin Tuusulassa. Kansainvälisesti toimineen rikollisliigan jäljet ulottuivat Kolumbiaan, Viroon ja Hollantiin. Kokaiinin lisäksi liiga toi Suomeen myös marihuanaa. Tekijät tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin; liigan ylämies, Bandidosin jäsen peräti 13 vuoden vankeuteen. Haastattelussa tulliylitarkastaja Janne Kallio.

24 min • 4.1.2023

Jakso 4: Poliisilla on kaikkien aikojen joulu

Kun tutkinta eteni, huomattiin, että jäljet johtavat Suomessa ympäri maan. Millaisia yhteyksiä eri ihmisten väliltä löytyi? Miten eri rikollisjärjestöt linkittyivät tapauksiin – ja toisiinsa? Oliko jengiliivien värillä väliä? Samalla alkoi ensimmäisten kiinniottojen suunnittelu. Haastattelussa operaation johtaja, rikostarkastaja Kimmo Sainio.

23 min • 28.12.2022

Jakso 3: ANOM-viesti keskeyttää poliisin aamukahvin

Suomen viranomaiset saivat ensimmäiset ANOM-viestit amerikkalaisilta haltuunsa pyytämättä ja yllättäen alkuvuodesta 2021. Millaista poliisille oli tulla mukaan täysin poikkeukselliseen operaatioon? Miten tietomassoja tutkittiin ja käsiteltiin? Kuinka iso tiimi projektin parissa työskenteli ja kuinka kauan kesti, että rikoksia alkoi paljastua? Pelkät viestit eivät tutkinnassa yleensä riitä, joten mitä muita keinoja tutkinnoissa käytettiin? Haastattelussa operaation johtaja, rikostarkastaja Kimmo Sainio.

18 min • 21.12.2022

Jakso 2: Ansa laukeaa

Kesäkuussa 2021 lukuisten eri maiden viranomaiset ympäri maailmaa pidättivät FBI:n johtamassa operaatiossa yli 800 ihmistä. Rikolliset linkittyivät suuriin huumekartelleihin ja rikollisorganisaatioihin ympäri maailman. Tonnien huume- ja satojen miljoonien käteistakavarikoiden lisäksi tuli ilmi, että operaation avulla estettiin suuri määrä henkirikoksia. Suomessa vangittiin muun muassa United Brotherhoodia, Helvetin enkeleitä ja Cannonballia johtaneita henkilöitä eri puolilta maata. Haastattelussa operaation johtaja, rikostarkastaja Kimmo Sainio.

22 min • 14.12.2022

Jakso 1: Kaikkien aikojen ansa viritetään

Kesäkuussa 2021 maailma kohahti, kun maailmanlaajuisissa operaatioissa tehtiin yli 800 pidätystä ja yli 700 rikosetsintää eri kohteisiin. Suomessa paljastui suuria huumeliigoja ympäri maan. Kaikkien aikojen operaation ytimessä oli viestintäsovellus ANOM, johon rikolliset luottivat, mutta joka olikin FBI:n ansa. Yhdysvaltain ja Australian poliisit olivat seuranneet rikollisten välistä viestintää vuodesta 2019 alkaen. ANOMilla oli 12 000 käyttäjää ympäri maailmaa. Sen kautta suunniteltiin huumekauppaa, murhia ja monia muita rikoksia. Tutkinta ulottui laajasti myös Suomen alamaailmaan ja erityisesti huumekauppaan. Miten ansa viritettiin ja vyyhti alkoi purkautua?

25 min • 7.12.2022