

Tuulta purjeisiin - merenkulku murroksessa - podcast
Tuulta purjeisiin – merenkulku murroksessa -podcast esittelee kuuntelijalle, millaista on merenkulku nykypäivänä. Suuri osa suomalaisista on matkustanut merillä – millainen taustakoneisto mahdollistaa risteilyt ja Suomelle elintärkeät tavarakuljetukset? Meriala työllistää jopa 50 000 ihmistä niin maalla kuin merellä ja olemme Suomessa alan edelläkävijöitä. Kuusiosaisessa sarjassa tutustutaan merialaan telakoista satamiin ja luotseista jäänmurtajiin. Ohjelmaa luotsaa Lauri Saarilehto, joka on intohimoinen merimatkustaja ja laivaliikenteen seuraaja: ”Tuulta purjeisiin - Merenkulku murroksessa -podcast on seikkailu. Se on väylä rahtilaivan messiin, joka heiluu, koska muutamia kerroksia alempana lossataan juuri paperirullia ulos. Se on väylä monitoimimurtaja Polariksen sillalle Helsingin kattojen tasalle, ja se on väylä köysitikkaille, joita pitkin luotsi kipuaa ylös liikkuvaan laivaan. Tämä on podcast, joka on tehty rakkaudella ja nautinnolla.” Sarjan tuottaa Suomen Meriklusteri, merialan elinkeinotoimijoiden yhteistyöhanke, joka pyrkii nostamaan Suomen meriklusterin maailman johtavaksi suunnannäyttäjäksi erityisesti ympäristöteknologian ja digitalisaation alueilla.

Jäätävää osaamista - Suomi on jäänmurtamisessa täysin omaa luokkaa
Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä enemmän tavaraa saadaan mahtumaan samaan laivaan, sitä tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää sen kuljettaminen on. Tästä syystä rahtilaivojen koot ovat kasvaneet ja tulevat kasvamaan edelleenkin. Millä tavalla tämä kehitys vaikuttaa jäänmurtamiseen Suomessa? Miten murtaa rännejä laivoille, jotka ovat merkittävästi itse jäänmurtajia leveämpiä? Vastaamassa on Arctia-konsernin operatiivinen johtaja Hannu Ylärinne, jonka mukana pääsemme vierailulle maailman ympäristöystävällisimmälle jäänmurtajalle, monitoimimurtaja Polarikselle.

Nopeammin ja järkevämmin - Digitalisaatio tehostaa satamien toimintaa
Joskus satamat olivat vielä paikkoja, joissa saattoi kävellä laiturille odottamaan saapuvaa laivaa, tai joissa villit lapset seikkailivat paperirullapinojen väleissä sunnuntaisin, kun satama oli hieman hiljaisempi. Tämä muuttui käytännössä yhdellä rysäyksellä 2000-luvun alussa. Oulun sataman toimitusjohtaja Marko Mykkänen ja satamadigitalisaatiopäällikkö Mira Juola kertovat, kuinka kokonaisvaltaisesti ja moniulotteisesti satamat yhä enenevässä määrin nykyään toimivat. Kilpailu satamien kesken on kovaa, mutta millä perusteella laivat satamansa valitsevat?

Uudet tuulet puhaltavat laivamatkustamisessa - Itämeren laivamatkustajille on tarjolla timantti
Jos vielä muutama vuosikymmen sitten laivayhtiöt saivat kilpailla lähinnä siitä, minkä yhtiön aluksille Ruotsiin halajava ihmisvirta päätyy, nyt pahimmat kilpakumppanit ovat kokonaan merenkulun ulkopuolella. Tässä jaksossa vieraina ovat vastikään vesille lasketun Viking Gloryn lanseerauspäällikkö Lotta Lindroos, joka kertoo kuinka Itämeren vastuullisimmaksi ja ilmastoviisaimmaksi valmistuvalla aluksella tullaan panostamaan ympäristöystävällisyyden lisäksi myös saaristomaisemiin.

Rakkaudesta rahtiin – rahtilaivavarustamo ESL Shippingillä on pitkät perinteet
Rahtilaivaliikenteeseen syventyvässä jaksossa ovat vieraina ESL Shippingin toimitusjohtaja Mikki Koskinen sekä SV:n jäsenvarustamo Boren laivan M/S Seagardin ensimmäinen konemestari Niko Honkasalo. Viidenkymmenenkahden rahtilaivan kanssa kuivatavaraa kuljettava ESL Shipping on aloittanut varustamotoiminnan vuonna 1949, mutta saanut alkunsa jo 1920-luvulla, kun Helsinkiin rakennettiin Töölön kaupunginosaa. Tänään Aspo-konserniin kuuluva ESL Shipping kartoittaa liiketoimintamahdollisuuksia Grönlannista ja operoi kattavasti Itämerellä ja Pohjois-Euroopassa sekä Atlantin valtamerellä.

Itämeren helmi – Raumalla rakennettiin maailman ympäristöystävällisin autolautta
Rauman RMC-telakan Wasalinelle rakentama uusi Aurora Botnia on tällä hetkellä teknolgisesti Itämeren edistynein, sekä maailman ensimmäinen Green Design -luokkamerkinnän saanut autolautta. Miten tällaisen luokkamerkinnän saa ja miksi Aurora Botnian koneet eivät käy, kun se saapuu tai lähtee satamasta? Jaksossa Lauri Saarilehdon vieraana on RMC-telakan toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Merillä turvallisuudesta ei tingitä – Fintraffic VTS ja Finnpilotin luotsit estävät onnettomuuksia Suomen vesillä
Meri velloo alhaalla ja tuuli tuivertaa, mutta luotsi kipuaa laivan kyljellä köysitikkaita ylös alukseen. Alus on lähestymässä satamaa kaistaa pitkin, jota se on ohjattu VTS-keskuksesta kulkemaan. Tässä jaksossa tutustutaan luotsin ja VTS-keskuksen toimintaan. Vieraina ovat Sanna Sonninen ja Samu Koski. Luotsausjohtaja Sanna Sonninen kertoo muun muassa mitä luotsi tarkalleen ottaen tekee, minkälaisissa olosuhteissa luotsit toimivat ja mikä muuttui, kun äärimmäisen turvallisena pidetty luotsivene upposi traagisesti Porvoon Emäsalon edustalla joulukuussa 2017.