

Vuorisen vieraana - podcast
Vuorisen vieraana -podcastissa Juha Vuorinen haastattelee kahta legendaarista konkaripoliisia. Vuorinen löytää tunnetuista tapauksista uusia kulmia, eikä pelkää kysyä tyhmiäkään kysymyksiä. Ensimmäisellä kaudella vieraana on yli 30 vuotta järjestäytyneen ja huumerikollisuuden parissa työskennellyt rikosylikonstaapeli Kalevi Puonti. Toisella tuotantokaudella mukana on ”Hermo” Rautaheimo, joka teki pitkän uran Helsingin väkivaltarikosten yksikön tutkinnanjohtajana eli legendaarisen murharyhmän pomona. Konkaripoliisin uran varrelle mahtuu suomalaisen rikoshistorian tunnetuimpia ja karmeimpia tapauksia. Kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Supla+:ssa. Suplaan uusi jakso ilmestyy joka tiistai.

"Hermo" Rautaheimo - Vilja Eerikan tapaus
Poliisi saapui rikospaikalle suorittamaan tehtävää, jonka piti olla vain kuolemansyytutkinta. Asunnossa olleiden tytön isän ja äitipuolen käytös sekä ruumiista löytyneet jäljet saivat poliisin epäilemään pahinta. Pariskunta pidätettiin. Tutkimusten edetessä rikosnimikkeet kovenivat aste asteelta. Lopulta syytetyt saivat elinkautistuomiot pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja murhasta.

"Hermo" Rautaheimo - Pyjamanaisen kohtalo
Juha Rautaheimon mukaan pyjamanaisen tapaus oli alkuasetelmaltaan pahin mahdollinen tutkittava: tuntematon surmattu ihminen löytyi merestä. Maastosta löydettyjen uhrien tutkinnassa lähtökohdat ovat erittäin huonot. Yleensähän henkirikostutkinta lähtee siitä, että uhrin henkilöllisyys tiedetään ja tämän elämää tutkimalla voidaan päästä tekijän jäljille. Pyjamanaisen kuolinsyytutkinnassa selvisi, että naista oli kuristettu ja tämä oli hengittänyt myös vettä. Kuristettu ja hukutettu. Joku oli tehnyt huolellista työtä.

"Hermo" Rautaheimo - Henkirikoksia vailla järkeä
Lähtökohtaisesti jokainen henkirikos tuntuu tavallisesta ihmisestä järjettömältä teolta, mutta osa rikoksista päätyy myös poliisin silmissä ”järjettömät henkirikokset” -kategoriaan. Jaksossa pureudutaan ongelmaan, miksi ymmärrystä vailla tuomitsematta jätetyt tappajat ovat lääketieteellisen päätöksenteon varassa. Pitäisikö myös tuomioistuimen lausua asiassa mielipiteensä?

"Hermo" Rautaheimo - Murhapolttaja vai pyromaani?
Uransa niin kutsuttuna ”kekäleen potkijana” aloittanut Juha Rautaheimo on ollut kysytty asiantuntija palosyyntutkintaan liittyvissä koulutuksissa. Rautaheimo toimi väkivaltatutkijan työn lisäksi palosyyntutkijana. Hän perehtyi tutkimuksissaan mm. siihen, millaisia ovat tulipalojen sytyttämiseen syyllistyneet ihmiset.

"Hermo" Rautaheimo - Mikkelin panttivankidraama
”Ajakaa välittömästi Jakomäen koululle! Siellä on menossa pankkiryöstö- ja panttivankitilanne. Teidän autosta tehdään kenttäjohtoauto.” Tällaisen viestin Juha Rautaheimo vastaanotti tutkijaparinsa kanssa 8. elokuuta 1986, kesken toisen rikostutkinnan. Poikkeuksellinen rikosvyyhti päättyi ryöstäjän laukaistessa pommin Mikkelin torilla.

"Hermo" Rautaheimo - Pajavasaraa peliin
”Jakomäki. Yksiö. Kiljua. Tuntematon tuttavuus pubista. Pajavasara. Keskustelua kirjallisuudesta.” Näillä eväillä syntyi taas yksi murheellinen luku tolkuttomien henkirikosten sarjaan. Tämä tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten perustutkinnalla ja hyvällä onnella voi olla merkittävä vaikutus rikoksen selviämisessä.

"Hermo" Rautaheimo - Poliisisurmaajan jahti
”Olen rikkonut varmaan yhtätoista kymmenestä käskystä.” Näin arvioi elämäänsä lokakuussa 1997 Suomen vihatuimmaksi mieheksi tituleerattu Steen Christensen. Juha Rautaheimo määrättiin johtamaan ryhmää, jonka tehtävänä oli seuloa poliisille tulevat vihjeet. Satojen ja taas satojen vihjeiden joukosta löytyi yksi, joka sai poliisien hälytyskellot soimaan.

"Hermo" Rautaheimo - Tiirikkaraiskaaja
Vuonna 1986 Helsingin poliisille alkoi tulvia ilmoituksia naisilta, jotka olivat heränneet aamuyöstä siihen, että heidän asunnossaan oli tuntematon mies. Kaikkia tapauksia yhdisti yksi yhteinen asia. Mies oli aina ilkosillaan. Tästä käynnistyi jahti, jossa käytettiin myös epätavallisia tutkintamenetelmiä, kuten naiskonstaapeleita houkutuslintuina.

Hermo Rautaheimo - Taksimurhaaja
”Lahden taksimurha oli järkyttävä verilöyly!” Näin kirjoitettiin 2001 Hollolassa tapahtuneesta, aluksi hyvin hämärästä henkirikoksesta. Juha Rautaheimo avaa tässä jaksossa erittäin haastavaksi osoittautunutta rikostutkintaa. Taksimurhaajan tapaus ratkesi vasta melkoisen riskinoton, onnenkantamoisen ja poliisin sitkeän työn ja kärsivällisyyden kautta. Vuorisen vieraana -podcastin toisella tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa Juha "Hermo" Rautaheimo, joka toimi 40 vuotta Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikössä murharyhmän tutkinnanjohtajana.

Juha ”Hermo” Rautaheimo - Tieni kuolemansyyntutkijaksi
Podcastin toisella kaudella vieraana on Juha "Hermo" Rautaheimo, joka toimi 40 vuotta Helsingin rikospoliisin väkivaltayksikössä murharyhmän tutkinnanjohtajana. Ensimmäisessä jaksossa pääsemme kuulemaan, mikä sai nuoren miehen innostumaan rikostutkinnasta – ja vieläpä väkivaltarikosten selvittämisestä. Mitä ajattelee mies, jonka 40 vuotta kestäneen uran aikana on rikosten ratkaisemisen avuksi saatu mm. DNA-tutkimus ja televalvonta? Olisiko esimerkiksi Bodominjärven murhat voitu selvittää, jos ne olisivat tapahtuneet 90-luvulla?

Kale Puonti - Exit-toiminta
Miten liivijengistä pääsee pois menettämättä sormia, moottoripyörää ja rahojaan? Mikä saa jengiläisen turvautumaan mieluummin poliisin kuin jengiläisen auttavaan käteen? Exit-hanke keskittyy aluksi kahteen rikollisuuden osa-alueeseen: järjestäytyneen rikollisuuden hanke on JR-Exit sekä väkivaltaisen ideologian ja ääriajattelun Rad-Exit. Kummasta on helpompi päästä pois? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti - Vieroitus
Miten huumeita käyttävä rikollinen kokee vieroitusoireet, kun hänet pidätetään ja kaman saanti loppuu kuin betoniseinään? Miksi vieroituslääkkeistä tulikin huumekaupan kasvava ongelma? Mitä tarkoittaa kohtalokas ”pitkä piikki”? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti – Väkivaltatilanteet
Vanhaan hyvään aikaan kiinniottotilanteissa ammuttiin lähinnä vain tunnelman kohottamiseksi. Nykyään poliisin toimet ovat muuttuneet säännellymmiksi, mutta konnien meno villimmäksi. Miksi poliisille kaikkein vaarallisin tilanne on se, jossa haetaan sitä ”tuttua miestä” koppiin? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti – Tiedottajatoiminta
Miksi poliisi ei kutsu tiedottajiaan vasikoiksi? Jari Aarnion oikeudenkäynnin myötä Suomen kansalle tuli tutuksi termi vinkkipuhelin. Mistä näissä ”pelipuhelimissa” oikeasti oli kyse? Voiko Suomessa puhua itselleen pienemmän tuomion paljastamalla muita rikollisia? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti - Turun sieppaus
Miksi huumepoliisikin oli mukana Turun sieppausdraamassa? Millä keinoilla poliisi pääsi tekijän jäljille? Miltä tuntui poimia tonnitolkulla seteleitä parkkihalliin johtavalta luiskalta? Millaisia ajatuksia pyörii poliisin päässä, kun pitää naamioitua tuulipuvussa sauvakäveleväksi varsinaissuomalaiseksi? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti - Mieleenpainuvimmat tarinat 2
Mitä mahtoivat huumepoliisit tuumia, kun tajusivat tietämättään säilyttäneensä omassa työhuoneessaan neljää kiloa kokaiinia? Millainen on ihmeellinen sienijuoma, jota nauttimalla videoiden värit paranevat telkkariin koskematta? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti - Mieleenpainuvimmat tarinat 1
Miksi poppamiehen afrikkalaiselle huumekuriirille antama taikakalu ei tehnytkään salakuljettajaa Suomessa näkymättömäksi? Mitä tapahtuu, kun narkomaani menee hammaslääkäriin ja haluaa puukolla uhaten poistattaa hampaisiinsa kätketyt salakuuntelulaitteet? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on keskustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.

Kale Puonti - Chemsex
Millaisia ovat etenkin miesten välisessä seksissä käytettävät huumausaineet? Mikä on Seksipertti-kampanja? Suostuuko kukaan ottamaan lasimaljakkoa pyrstöönsä ilman kemikaalien käyttämistä? Mitä on tragikoomiselta kuulostava poppers, joka on kuitenkin alkoholin jälkeen suosituin panopäihde? Juha Vuorisen vieraana on rikosylikonstaapeli Kale Puonti, joka on työskennellyt yli 30 vuotta huumerikosten ja järjestäytyneen rikollisuuden kimpussa.

Kale Puonti - Romanien pillerikauppa
Romanian romanit nähdään kotimaassaan pohjasakkana, jolla ei juuri ole sosiaaliturvaa tai laillisia työllistymismahdollisuuksia. Romanien pohjoismaihin salakuljettamia Rivatril-pillereitä yritettiin ensin kaupata ruotsalaisille, mutta kuinkas kävikään. Miltä suomalaisesta huumepoliisista tuntuu romanien kyseenalainen itsensä työllistäminen? Onko linnatuomio Suomessa kurjista oloista lähteneelle pillerikauppiaalle rangaistus vai muutaman vuoden helpotus?

Kalevi Puonti – 35 vuotta huumepoliisina
Millainen mies on yli 30 vuotta järjestäytynyttä ja huumerikollisuutta tutkinut poliisi? Mikä sai hänet innostumaan juuri huumepoliisin työstä? Miten työ on muuttunut vuosien saatossa ja millainen oli hänen eka keikkansa? Entä millaisen leiman on jättänyt, kun on ollut aikanaan ”Aarnion alainen”? Vuorisen vieraana -podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella Juha Vuorisen kanssa on jutustelemassa rikosylikonstaapeli Kale Puonti.