Telia ONEcast - podcast

Mitä kodin kyberturvariskeistä pitää tietää? Mitä hyötyä yrityksille on kvanttitietokoneesta? Entä miksi ihmeessä robotin pitäisi osata Savon murretta? ONEcastin kolmannella kaudella Harri Moisio tutkii taas teknologian ilmiöitä. Podcast on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa oppia lisää teknologiasta mielenkiintoisten ihmisten seurassa. Uusi jakso on kuunneltavissa keskiviikkoisin.

Kuuntele

K3J8: Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii digitasa-arvoa

Kuten kaikki ihmisen toiminta, myös digitalisaatio tuottaa päästöjä. Digivälineitä voidaan kuitenkin käyttää myös ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen – kunhan ne ovat saatavilla mahdollisimman monelle. Jaksossa vierailee Dubaissa työskentelevä tulevaisuudentutkija ja ammattipuutarhuri Markku Wilenius.

20 min • 9.6.2021

K3J7: Tuottavuutta kirkkaiden aivojen avulla

Työhyvinvointi on muuttunut nice to have -jutusta pakolliseksi tuottavuustekijäksi. Pandemia-aikana työhyvinvointia on kuitenkin koeteltu yrityksissä ennennäkemättömän kovasti. Hintsan valmentaja ja kehityspäällikkö Pekka Pohjakallio antaa vinkit jaksamiseen ja muistelee etätyöolosuhteita 90-luvulla.

21 min • 2.6.2021

K3J6: Sinäkin olet kuluttajalla töissä

Asiakaskokemus koostuu aivan kaikesta, mitä organisaatio tekee, väittää Attendon viestinnästä ja asiakaskokemuksesta vastaava johtaja Susanna Paloheimo. Digityökalut voivat auttaa asiakaskokemuksen parantamisessa, mutta ne eivät saa olla tekosyy huonolle palvelulle.

22 min • 26.5.2021

K3J5: Tekoäly haastaa johtajan

Jos tekoäly hoitaa pomohommat, mihin johtajaa vielä tarvitaan?” kysyy Etelä-Tanskan yliopiston innovaation, designin ja johtamisen professori Alf Rehn. Johtajalta vaaditaan yhä enemmän tulevaisuuden tutkijan taitoja, mutta johtajuuden perusteet ovat samat kuin puoli vuosisataa sitten.

30 min • 19.5.2021

K3J4: Puhu robotille kuin ihmiselle

Puheentunnistus on kasvava teknologia, joka voi vaikuttaa jopa suomen kielen kehitykseen. Mahdollisimman monipuolinen puheaineisto on tärkeää paitsi sovellusten toimivuuden myös yhdenvertaisuuden kannalta, kertovat Telian tekoälyasiantuntija Kia Tolppanen ja Helsingin yliopiston projektisuunnittelija Mietta Lennes.

26 min • 12.5.2021

K3J3: Kuvitelmista todeksi – tätä on kvanttitietokone

Alma Median tekniikkalehtien päätoimittaja Harri Junttila tietää, mikä ihmisiä teknologiassa kiinnostaa ja kauhistuttaa. Seuraava iso mullistus on kvanttitietokone, joka tuo ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Jos jakso jättää janoamaan lisää tietoa tulevaisuuden skenaarioista, tsekkaa Junttilan suosikkikirjat: Max Tegmark: Elämä 3.0 Jason Hickel: Less is More David Wallace-Wells: The Uninhabitable Earth Michio Kaku: The Future of Humanity Martin Ford: Robottien kukoistus

27 min • 5.5.2021

K3J2: Kybervaara vaanii kotikonttorilla

Tietoturva-asiantuntija Laura Kankaalan mukaan tietoturva on ennen kaikkea kommunikaatioasia. Kun työntekijät ovat kotona, tietoturvaongelmat saattavat jäädä pimentoon. Uhkia voi syntyä myös, jos työkone joutuu lasten pelikäyttöön, tai vaikka päivittämättömästä älyjääkaapista.

24 min • 28.4.2021

K3J1: Tekeekö 5G ajokortista turhakkeen?

IItseohjautuvia busseja testataan paraikaa, ja niiden povataan kaupallistuvan vuonna 2022. 5G-yhteys on robottiliikenteelle välttämätön. Kotimaisen Sensible 4 -ohjelmistoyrityksen varatoimitusjohtaja Tommi Rimpiläinen kertoo jaksossa liikenteen kokonaisvaltaisesta murroksesta.

26 min • 21.4.2021

K3J0: Alkusanat

Mitä kodin kyberturvariskeistä pitää tietää? Mitä hyötyä yrityksille on kvanttitietokoneesta? Entä miksi ihmeessä robotin pitäisi osata Savon murretta? ONEcastin kolmannella kaudella Harri Moisio tutkii taas teknologian ilmiöitä. Podcast on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa oppia lisää teknologiasta mielenkiintoisten ihmisten seurassa. Uusi jakso on kuunneltavissa keskiviikkoisin.

2 min • 19.4.2021

Lohkoketjussa asuntokaupat luottamuksella

Kun Tomorrow Tech perustettiin, Sami Honkonen yhtiökumppaneineen ei vielä tiennyt, mitä yritys rupeaisi tekemään. Lohkoketju- eli blockchain-teknologia kuitenkin kiinnosti, ja pian yrityksen DIAS-liiketoiminnasta oli tullut sen avulla Suomen digitaalisen asuntokaupan ykkönen. Kauden päätösjaksossa keskustellaan Harri Moision johdolla llohkoketjun hyödyistä ja kehityskohdista konkretian kautta. Honkonen tunnetaan myös juontamastaan Boss Level Podcastistä sekä Embreach-metalliyhtyeestään.

21 min • 5.11.2020

Tällainen on verkkokauppa, josta on ilo ostaa

Onko yrityksesi verkkokaupassa ostamisen esteitä? Voisitko saada kauppaasi lisää kävijöitä käyttämällä vähän enemmän luovuutta? Kotimainen Reima tunnetaan paitsi innovatiivisista tuotteista, myös uraauurtavasta verkkoliiketoiminnasta: sen verkkokaupasta voi muun muassa tilata kauteen sopivat ulkovaatteet lapsille kuukausimaksullisena palveluna. Reiman verkkoliiketoiminnan johtaja Sanna Kittelä kertoo tässä jaksossa, millainen on hyvä verkkokauppa. Harri Moisio haastattelee.

22 min • 3.11.2020

Pillimehut ja ilmastodonitsit arvopohjaisen yrittämisen eväinä

Erikoisjaksossa yrittäjät Tino Singh ja Amanda Rejström keskustelevat Harri Moison kanssa yrittäjyyden iloista ja murheista sekä antavat vinkkejä omasta yrityksestä haaveileville. Singhin yritys TwoDads valmistaa lapsille suunnattuja vähäsokerisia mehuja, muroja ja smoothieita. Rejströmin luotsaama Spark Sustainability puolestaan tarjoaa The Donut -sovellusta, josta kuluttaja saa yksilöllisiä neuvoja ilmastovaikutuksensa pienentämiseen. Yrittäjiä yhdistää halu tehdä liiketoimintaa omien arvojen mukaan.

32 min • 29.10.2020

Kuntien digiloikka: kaatumalla vai yhdessä ponnistaen?

Kuntien resurssit kehittää digiratkaisuja ovat monin paikoin puutteelliset, ja useissa kunnissa työkaluja etäopetusta tai -päätöksentekoa varten ei ennen koronakevättä ollut. Toisaalta kunnissa tehdään jopa vientikelpoisia innovaatioita: esimerkiksi Oulussa keksittiin älyliikennevalot, jotka takaavat hälytysajoneuvoille etuajo-oikeuden risteyksissä. Tulevaisuudessa kuntien digihankkeiden onnistuminen vaatii lisää yhteistyötä yritysten ja muiden kumppaneiden kanssa, sanoo Harri Moision haastattelussa Kuntaliiton tietoyhteiskunta-asioiden johtaja Tommi Karttaavi.

22 min • 27.10.2020

Onhan datasi tallessa?

Yritykset voivat tuottaa valtavasti liiketoimintahyötyä käytössään olevasta asiakasdatasta, mutta samalla niillä on datasta merkittävä vastuu – onhan kyse ihmisten lääkärinlausunnoista, sijaintitiedosta ja lomakuvista. Rovion ja Keskon IT-johdossa työskennellyt, nykyinen Mehiläisen tietohallintojohtaja Kalle Alppi kertoo jaksossa Harri Moision johdolla, mitä kuluttajan kannattaa tietää omien tietojensa käytöstä ja miten yritykset voivat taata datavastuullisuutensa.

25 min • 22.10.2020

Tietoturva on tunnetta ja toimintaa

Tiesitkö, että tietoturvallisuus järkkyy todennäköisimmin keskiviikkoiltapäivänä? Ihmisten vireystila vaikuttaa yrityksen tietoturvaan, ja turvallisuuden tunnetta pystytään luomaan vaikka seinien väriä vaihtamalla. Tietoturva onkin paitsi teknologiaa, myös tunnetta ja yhteisiä toimintatapoja. Jaksossa Harri Moision vieraana on Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll.

23 min • 20.10.2020

Tekoäly on työkalu siinä missä sakset räätälille

Suoratoistopalvelut osaavat nykyään ennustaa tekoälyasiantuntija Antti Merilehdon seuraavan suosikkikappaleen paremmin kuin Viiskulman Digelius-levykaupan Emu konsanaan. Tekoälyä hyödyntämällä yritykset voivatkin oppia tuntemaan asiakkaidensa tarpeet ennennäkemättömän tarkasti ja tarjoamaan heille personoituja ratkaisuja – kunhan tavoitteet on määritelty oikein. Jaksossa vieraileva Merilehto on tietokirjailija, palkittu puhuja ja bluegrass-musiikin fani. Harri Moisio isännöi.

24 min • 15.10.2020

Tässä asiassa ihminen voittaa koneen – ainakin toistaiseksi

Teknologian vaikutus ihmiselämään ennustetaan usein pieleen: televisiosta povattiin sen keksimisen aikaan täydellistä floppia, ja toisaalta emme vieläkään pöristele lentävillä autoilla. Koneiden merkitys arjessa kuitenkin kasvaa jatkuvasti, ja siksi meidän ihmisten on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa rooliamme niiden rinnalla.

28 min • 13.10.2020