

Paula Norosen tietokirjakerho - podcast
Rakkaudesta kirjoihin! Kirjakerho keskittymiskyvyttömille ihmisille, eli meille kaikille. Paula Norosen tietokirjakerhossa uhraudutaan puolestanne ja tutustutaan uusiin ja uudehkoihin tietokirjoihin. Luvassa on ötököitä, psykopaatteja ja japanilaista elämisen taitoa. Häpeää, laiskoja vanhempia, pelkoa ja oravia. Koska tekijät ovat mediassa ja taiteessa vaikuttavia itsekeskeisiä henkilöitä, niin omakohtaisia tarinoitakaan ei unohdeta. Studiossa Paulan kanssa sanailevat hänen kaksi kaveriansa: taiteilija ja mediatyöläinen Kati Launiainen sekä podcast-tuottaja Annika Takaniemi. Podcastista ilmestyy tänä vuonna 30 jaksoa. ”Ei tässä nyt oikein tietoa ollut. Eikä kyllä viihdettäkään.” – tuntematon podcast-kriitikko ”Tää oli hyvä!” ”Kuuntelitko kokonaan?” ”En.” - Katin lapsi

30. Ajattelun räjäyttävä kirja – ja toivoa tulevaan
Paula Norosen tietokirjakerhon toistaiseksi viimeisessä jaksossa suunnataan katseet ihmiskunnan tulevaisuuteen. Eikä ainoastaan muutaman vuosikymmenen päähän vaan jopa satojentuhansien vuosien. Käsittelyssä on William MacAskillin teos Ihmiskunnan tulevaisuuden historia: miljoonan vuoden näkökulma (Atena, 2023), joka avaa tietokirjakerhon jäsenille aivan uudenlaisen, suorastaan tajunnanräjäyttävän ajattelumallin, ja tarjoaa keinoja myös meille tavallisille tallaajille tehdä hyvää tuleville sukupolville. Voinko minä oikeasti vaikuttaa siihen miltä maailma näyttää sadan vuoden kuluttua? Keiden teot puolestaan vaikuttavat meihin edelleen? Tämän jakson myötä Paula Noronen, Kati Launiainen ja Annika Takaniemi siirtyvät kirjakerhoilemaan yksityisiin illanviettoihin, uusien tietokirjojen parissa. Kiitos ja kuulemiin!

29. Näin selviät hengissä kun katastrofi iskee
Kuvittele kriisitilanne, jossa sähköt menevät kuukausiksi poikki. Et voi kypsentää ruokaa liedellä, vesihanasta ei tule vettä, asunto kylmenee, nettipankki ja pankkiautomaatit lakkaavat toimimasta, et voi ladata sähköautoa, ja jo vuorokauden sisällä kännykänkin akku sanoo kaput, mikä tarkoittaa sitä, että et voi googlata toimintaohjeita, et päivittää somea, etkä katsella suoratoistopalvelua. Istut pimeässä, kylmässä, järsit kuivaa makaronia ja juot sulatettua lunta. Survivalisteilla moisia huolia ei ole, sillä he ovat tehneet selviytymisestä harrastuksen ja elämäntavan. Paula Norosen tietokirjakerho virittäytyy nyt maailmanlopun tunnelmiin survivalistien kanssa. Kirjana on Jim Cobbin Varaudu pahimpaan – näin selviät kriiseistä (Otava 2023). Jakson kuunneltuasi saat käsityksen siitä, millainen voi katastrofin jälkeinen maailma olla ja miten siihen kannattaa varautua jo nyt. Paula Norosen tietokirjakerhossa äänessä ovat kirjailija Paula Noronen sekä hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi.

28. Puhe on valtaa
… mutta puheen pitäminen vaatii harjoittelua ja tiettyjen lainalaisuuksien tuntemista. Kaikki me olemme kohdanneet sekä huonoja että hyviä puhujia arjessa ja juhlahetkinä. Millainen on vaikuttava puhe? Miten puhua niin, että kuulijakunta ei vilkuile kelloa, haukottele, ajattele tulevan viikon ruokaostoksia tai vain kuole tylsyyteen? Paula Norosen tietokirjakerho eli kirjailija Paula Noronen ja hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi ovat tällä kertaa lukenee Juhana Torkin teoksen Puhevalta: kuinka kuulijat vakuutetaan (Otava 2006) ja paljastavat nyt, että miten sinustakin voi tulla martinlutherkingmäinen virtuoosi.

27. Ovela, hauska ja kuumottava lintu
Linnut ovat ällistyttäviä olentoja! Niillä on monimutkaisia ja värikkäitä kosiorituaaleja, osa niistä osaa huijata, osa käyttää työkaluja, osa sytyttää tahallaan jopa maastopaloja. Paula Norosen tietokirjakerho suorastaan innostuu Jennifer Ackermanin teoksesta Lintujen ihmeellinen elämä (Atena Kustannus 2022). Jakson kuunneltuasi alat tarkkailla pihasi tirppoja ihan eri silmällä. Kirjailija Paula Norosen lisäksi äänessä ovat hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi.

26. Rituaali-ideoita joka tilanteeseen!
Miten lumota ihminen kuukautisverellä? Kuinka löytää voimaeläin? Mihin kiukaan kiveä tarvitaan synnytyksen jälkeen? Kannattaako puuta halata? Mihin rituaaleja tarvitaan? Paula Norosen tietokirjakerho eli kirjailija Paula Noronen sekä hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi perehtyvät tässä jaksossa Reetta Rannan Rituaalikirjaan (SKS Kirjat 2023) ja paljastavat omia rituaalejaan. Jakson kuunneltuasi tiedät (oikeat) vastaukset yllä esitettyihin kysymyksiin ja saatat innostua kehittämään omia rituaaleja, joiden avulla selviät paremmin niin viikkojen, vuosien kuin elämänkin käännekohdista.

25. Viherpesu – näin meitä kusetetaan
Mikä on maailman paras brändi? Millaisia törkeitä huijauksia mainonnassa on paljastunut? Miten Kiina ja NBA-koripallo liittyvät toisiinsa? Mikä meni pieleen Starbucksin hyvää tarkoittavassa markkinointitempauksessa? Paula Norosen tietokirjakerho tarttuu Antti Isokankaan, Jari Niipolan ja Riku Vassisen kirjaan Viherpesuopas - miten merkitys muuttuu markkinoinniksi (Otava 2022). Kirja mm. antaa meille tavallisille kuluttajille ja ostostelijoille välineitä tunnistaa harhaanjohtava mainonta ja erilaiset pesumuodot, joilla yritys tai tuotteet yritetään naamioida todellista ympäristöystävällisemmiksi, tasa-arvoisemmiksi ja kaikin puolin vastuullisemmiksi. Kirjailija Paula Norosen lisäksi äänessä ovat hänen ystävänsä Kati Launiainen, joka joutuu pohdiskelemaan myös viherpesuasioita oman brändinsä Hihkan parissa, ja Annika Takaniemi, joka antaa rahaa katusoittajille, mutta ei kerjäläisille.

24. Yksi asia lisää tutkitusti onnellisuutta – mutta mikä?
Pyydämme anteeksi iltapäivälehtimäistä otsikkoa, mutta niin se vain on, että on olemassa tasan yksi asia, joka lisää ihmisten onnellisuutta riippumatta taustatekijöistä kuten iästä, sukupuolesta, ihonväristä tai yhteiskuntaluokasta. Tässä jaksossa Paula Norosen tietokirjakerho kertoo vastauksen otsikon kysymykseen ja perehtyy Robert Waldingerin & Marc Schulzin teokseen Onnellisen elämän salaisuus – oppeja kaikkien aikojen laajimmasta onnellisuustutkimuksesta (WSOY 2023). Paula Noronen ja hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi käyvät myös läpi kirjan tarjoamia harjoituksia, joilla omaan onnellisuuteensa voi vaikuttaa.

23. Älä väheksy tunteita - niillä tehdään historiaa
Tunteista ei koskaan puhuttu koulun historiantunneilla, mutta usko tai älä! – ne ovat olleet ”rakentamassa maailmaa yhtä paljon kuin mikä tahansa teknologia, poliittinen liike tai ajattelija”. Sitaatti on Richard Firth-Godbeheren kirjasta Tunteiden maailmanhistoria (Bazar 2022), jossa aikamatkaillaan aina antiikista nykypäivään tutkimaan tunteita ja niiden ilmaisumuotoja eri puolella maapalloa. Jaksossa kerrotaan, että millä verukkeilla amerikkalaiset naiset saatiin kotiäideiksi, mistä miesten hysteria johtui, kannattaako hymiöitä viljellä ja katoavatko tunteet teknologian myötä. Lisäksi Paula Norosen tietokirjakerho eli Paula Noronen, Kati Launiainen ja Annika Takaniemi pohtivat omaa suhtautumistaan Hitlerin villapaitaan.

22. Nyt pelastetaan kaikkien parisuhteet!
Paula Norosen tietokirjakerho kiinnittää turvavyöt ja tarttuu Kari Kanalan ja Mikael Saarisen kirjaan Parisuhdekorjaamo – kaikkien suhdemallien huoltoon ja tuunaamiseen (Otava 2021). Jaksossa selviää muun muassa, että mikä on kestävän parisuhteen salaisuus, mikä on paras kysymys kriisikokoukseen, miksi erotaan ja mitkä tekijät lisäävät onnellisuutta parisuhteessa. Paula Noronen paljastaa oman kikkansa estää riidan eskaloituminen, Kati Launiainen kehittelee kotikutoisen parisuhdeterapiamuodon ja Annika Takaniemi puhuu jälleen ex-miehestään. Kirjasta paljastetaan myös muutama harjoitus, jolla parisuhteen saa paremmaksi nyt. Siis heti.

21. Se on siinä! Suuri lätkäjakso!
TIETOKIRJAKERHO IS BACK! Vai pitäisikö sanoa PUCK, sillä kolmannen kauden avausjaksossa vedetään hokkarit jalkaan ja luistellaan kiekkokaukaloon, kun käsittelyssä on Tuomas Nyholmin ja Saku Tuomisen Tämä ei ole jääkiekkokirja (Otava 2023). Mistä tunnistaa hyvän valmentajan? Millaisia kokemuksia tietokirjakerhon kahdella joukkuepelaajalla on valkuista? Millaisilla kysymyksillä voi skannata uusia pelaajia joukkueeseen? Mikä rooli luottamuksella on joukkueessa ja elämässä? Miten annetaan palautetta huonoista suorituksista? Ja mites toi MM’95? Jääkiekkoteemoista keskustelu harhautuu toki myös sivupoluille ja kerholaiset antavat omia ohjeitaan sekä lätkäihmisille että elämään. Paula Norosen tietokirjakerhossa äänessä ovat kirjailija Paula Norosen lisäksi hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi. Podcastista ilmestyy tänä vuonna 30 jaksoa.

20. Jauhosäkkimekko – 100 vuotta lapsuuden harmeja ja hauskuuksia
Kauden viimeinen jakso! Paula Norosen tietokirjakerho suorastaan innostuu Antti Malisen ja Tuomo Tammisen kirjasta Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa (Gaudeamus, 2022). Tiedekirjapalkinnonkin viime vuonna voittanut teos on… runsas… ja kiinnostava katsaus viime vuosisadan historiaan suomalaislasten silmin. Miten lasten ja nuorten leikit ja suhteet ovat kehittyneet vuosien saatossa kotien ja koulujen pihoilla? Miksi kuuden kilometrin koulumatka kävellen metsäteitä pitkin ei ollutkaan välttämättä silkkaa kidutusta? Miten kiusaamiseen on suhtauduttu viime vuosisadalla? Miten presidentti Tarja Halonen liittyy tähän kaikkeen? Paula Noronen, Kati Launiainen ja Annika Takaniemi jäävät nyt kuukaudeksi lomalle lukemaan vaihteeksi romaaneja riippukeinussa ja palaavat tietokirjojen kimppuun syyskuussa.

19. Tämä jakso on täyttä paskaa!
Paska – se tappaa, naurattaa ja yhdistää meitä kaikkia. Millaisia paskaharrastuksia suomalaisilla on? Miten Aurinkokuningas hyödynsi omaa paskaansa? Miten paskaa on käytetty taiteessa? Miten natsit suunnittelivat kukistavansa vihollisen paskalla? Mikä on hääpökäle? Kuinka monta vessapaperirullaa keskivertosuomalainen käyttää vuodessa? Paula Norosen tietokirjakerhossa käsitellään tällä kertaa Paskakirjaa (Like 2023), johon yhdellä kerholaisista on henkilökohtainen suhde. Miika Nousiaisen ja Taro Korhosen tietokirja paskasta ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2007 ja nyt siitä on tehty päivitetty versio. Kirja sisältää monipuolisen tiedon lisäksi myös tositarinoita paskasta sekä tulokset suuresta paskakyselystä, jossa selvitettiin mm. suomalaisten paskallakäymistapoja. Paula Norosen kanssa studiossa keskustelevat Kati Launiainen, joka kertoo paskoja vitsejä, ja Annika Takaniemi, jonka ex-mies fiittaa jaksossa.

18. Noidat, tietäjät ja peruskansan loitsut
Mitä jos lemmikkisi sairastuu, pihasaunasi palaa tai jalkaasi tulee rakko? Kenen vika? Ota mallia esiäideistäsi ja -isistäsi ja syytä noitaa! Noita saattaa asua naapurissasi tai hän ehkä oli se heppu, joka katsoi sinua liian pitkään ratikassa. Paula Norosen tietokirjakerhon käsittelyssä on Karolina Kouvolan kirja Pohjolan noituus – Magian historia Pohjoismaissa (Atena 2023). Paitsi noidista, puhutaan jaksossa myös tietäjistä, karhunpeijaisista, lemmenloitsuista, paholaisen bileistä, Kenkä-Ellan aiheuttamasta parisuhdedraamasta, vittulan väestä ja eräästä peniksestä, joka hermostutti Pyhän Olavin. Hyppää siis luutasi selkään, pistä luurit korviisi ja liidä Paula Norosen, Kati Launiaisen ja Annika Takaniemen taianomaiseen seuraan.

17. Sinustako erikoisjoukkosotilas?
Mitä sinun pitää osata, että pärjäät hyvin paineessa ja saat hommasi hoidettua? Mitä tarvitaan, että pystyt palautumaan stressistä? Mitä oppeja voit napata erikoisjoukkosotilailta, jotka joutuvat työskentelemään ja tekemään nopeita päätöksiä hengenvaarallisissa tilanteissa? Paula Norosen tietokirjakerho on lukenut ja kuunnellut Vesapekka Larkkosen, Sami Ruotsin ja Juuso Ahon kirjan Voima pinnan alla – Vahva mieli erikoisjoukkosotilaiden opeilla (Atena 2023). Kerholaiset eli Paula Noronen, Kati Launiainen ja Annika Takaniemi paljastavat nyt muutaman teoksesta poimitun niksin, joilla voi vahvistaa omaa pääkoppaansa ja suoriutumiskykyään. Lisäksi kuullaan ajankäytön kuningattaren Anna Perhon ajatuksia stressinhallinnasta ja aikaansaamisesta.

16. Lemmenruokia ja kissanraadoista tiristettyä margariinia
Ruoka on ravintoa, rakkautta, terveyttä sekä kauppasuhteita, politiikkaa ja historiaa. Ruoka- ja raaka-aineisiin liittyy myös kummallisia uskomuksia, sairauksia, propagandaa ja jopa härskejä huijauksia. Paula Norosen tietokirjakerhon käsittelyssä on Mari Koistisen Lautasmatka – Poimintoja ruoan historiasta (Aula & co 2023). Tomaattien vaikeasta menneisyydestä, maitomainoksista, mcdonaldisaatiosta, suuresta rasvapetoksesta ja kuumista treffiruoista keskustelemassa ovat Norosen lisäksi hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi. Jaksossa kuullaan myös kokki Teresa Välimäen vinkit, että miten inhokkiruoista saa tuunattua salonkikelpoisia.

15. Jos et usko, niin kraken sinut vieköön!
Merihirviöitä, vihanneslampaita, puusta kasvavia naisia ja hanhia… Ihminen on mielikuvitusrikas olento ja uskoo mitä kummallisimpia asioita, vaikka ei olisi omin silmin mitään sellaisia nähnytkään. Vanhat uskomukset huvittavat. Mutta tälläkin hetkellä on maailmassa on ihmisiä, jotka uskovat ihan yhtä hulluihin asioihin kuin vanha kansa, kuten vaikkapa rokotteiden vakoojamikrosiruihin tai maapallon litteään muotoon. Mistä erilaiset uskomukset ovat syntyneet? Sitä pähkäilee Paula Norosen tietokirjakerho tässä jaksossa, kun käsittelyssä on Matti Vuennon Uskomattomat uskomukset - Ihmislepakoista energiaterapiaan (Gaudeamus 2023). Norosen kanssa studiossa ovat hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi.

14. Kaikki mitä sinun on hyvä tietää koirasta (vaikka et koiraa omistaisikaan)
Ihmisen paras ystävä vastaa kehitykseltään sudenpentua ja koirassa on muitakin jälkiä esi-isistään. Millaisia yhtäläisyyksiä ja eroja susilla ja koirilla on? Miten pääsee alfaihmiseksi koiran silmissä? Miten tulkita koiran ilmeitä ja hännänheilutusta? Mitä koira pohjimmiltaan haluaa ja miten sitä kannattaa kouluttaa? Mitkä ovat viisi tärkeintä koiralle opetettavaa asiaa, siis sellaiset pakko osata -taidot? Paula Norosen tietokirjakerho eli Paula Noronen sekä hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi ovat lukeneet Helena Telkänrannan kirjan Millaista on olla koira? ja kertovat kiinnostavimmat faktat nyt myös sinulle. Wuff!

13. Miten saat ihmiset tekemään niin kuin haluat?
Selfhelp-oppaiden klassikko Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa? ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1937, kun ihmissuhdetaito- ja esiintymiskouluttaja Dale Carnegie kokosi luentosarjansa yksien kansien väliin ja lupasi lukijakunnalleen, että ”olemalla kiinnostunut muista ihmisistä voit kahdessa kuukaudessa tehdä enemmän kauppaa kuin kahdessa vuodessa yrittäessäsi saada ihmiset kiinnostumaan itsestäsi”. Paula Norosen tietokirjakerho paljastaa, millaisilla jippoja ja taitoja tarvitset, että todellakin saisit enemmän ystäviä ja pystyisit vaikuttamaan heihin ja heidän päätöksiinsä. Norosen kanssa studiossa ovat hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi.

12. Maailman vaarallisin rikollisjärjestö
Olipa kerran, kaukana kaukana Italian Calabriassa, vaikeakulkuisen taipaleen päässä ontto kastanjapuu, jonka alle kokoontui joka vuosi joukko miehiä. Näiden tapaamisten välissä he johtivat Euroopan kokaiinikauppaa, murhailivat tielleen asettuvia ihmisiä, kidnappasivat rikkaiden lapsia, nyhtivät rahaa yrittäjien kassoista, harrastivat salaisia riittejä sekä kasvattivat valtaansa siittämällä naisia. Mafiajärjestö ’Ndranghetan toiminta kuulostaa paikoitellen sadulta. Järjestö kuitenkin on totista totta ja sen lonkerot ylettyvät jokaiselle mantereelle. Paula Norosen tietokirjakerho on lukenut Anton Montin kirjan Maailman vaarallisin rikollisjärjestö ’Ndrangheta (Kustantamo S&S, 2021) ja pureutuu tässä jaksossa tämän mafiaporukan kylmäävään meininkiin. Norosen kanssa studiossa äänessä ovat hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi.

11. Pimppi is best!
UUSI KAUSI ALKAA! Paula Norosen tietokirjakerhon jäsenet ovat tällä kertaa tarttuneet Kajo Välikankaan Vulvapositiivisuus-kirjaan, osa enemmän ja osa vähemmän innokkaasti. Räpsä, lettu, mirri, pilde, pipari, tussu - rakkaalla pimppalooralla on monta lempinimeä. Miksi moni häpeää vulvaansa? Millä keinoin häpeästä voi päästä eroon? Mitä vulvapositiivisuus yleensäkin tarkoittaa ja miksi tämä kyseinen teos pitäisi olla pakollinen luettava kaikille, etenkin kouluissa? Miten Brad Pitt ja papakoe liittyvät toisiinsa, entäpä murojen isä Mr. Kellog ja masturbointi? Pimppiasioita möyhimässä ovat Paula Norosen lisäksi hänen ystävänsä Kati Launiainen ja Annika Takaniemi.