Naurupodcast

Naurupodcast on haastatteluohjelma, jossa puhutaan naurusta. Nauru ei ole vain naurua, vaan se on paljon enemmän. Se on ihmisyyttä, niin kuin Kaj Kunnas omassa haastattelussaan toteaa. Mitä nauraminen merkitsee? Mikä estää nauramasta? Karkaako nauru koskaan käsistä? Hävettääkö nauraa? Missä tilanteissa nauru pelastaa? Mitä on tyhjännauraminen? Muun muassa tällaisia kysymyksiä naurupodcastia vetävä nauru- ja positiivisuusvalmentaja Tarja Kupias tenttaa lukuisilta haastateltaviltaan. Mukana ohjelmassa on sekä tavallisia ihmisiä, että julkisuudesta tunnettuja henkilöitä. Kuuntele ja ylläty, miten yllättäviä asioita naurusta puhuminen voikaan ihmisestä paljastaa.

Kuuntele

Osa 21 - Arja Koriseva

Naurupodcastin viimeisessä jaksossa on Tarja Kupiaksen vieraana sympaattinen Arja Koriseva, joka on hurmannut suomalaiset niin laulullaan kuin naurullaankin. Tässä jaksossa kuulet hersyvän hauskoista hetkistä Arjan keikkareissuilta ja siitä, miten nauru on yhdistänyt Arjaa ja yleisöä. Nauru tuo Arjan mielestä lisäarvoa elämään ja tätä jaksoa kuunnellessasi et voi välttyä naurulta. Onhan tämä Naurupodcast!

36 min • 8.6.2021

Osa 20: Psykologi Tony Dunderfelt

Tarja Kupiaksen tämän kertainen haastateltava Tony Dunderfelt on auttanut psykologina 30 vuoden ajan suomalaisia ymmärtämään ihmismielen salaisuuksia. Hänen intohimonaan on luoda kattava, kokonaisvaltainen psykologia, niin sanottu Aureettinen psykologia, joka kartoittaa ihmisen pimeitä ja valoisia puolia. Tony on kirjoittanut oppikirjoja ja yleisiä tietokirjoja mielen hyvinvoinnista, ihmissuhteista, rakkaudesta ja ihmisen elämänkaaresta. Hän toimii myös pariterapeuttina. Mitä nauru merkitsee Tonylle itselleen? Entä psykologin näkökulmasta katsottuna muille ihmisille?

36 min • 1.6.2021

Naurupodcast - osa 19: Muusikko-taiteilija Tommi Läntinen

Tommi Läntinen ei juuri esittelyjä kaipaa. Hän on tehnyt hittibiisejä vinon pinon sitten vuoden 1979, jolloin hän aloitti muusikon uransa ensin Fabricsin solistina, Boycottin riveissä ja myöhemmin sooloartistina. Muusikon ura on yleensä kostea, niin kuin se on ollut Tommillakin. Yllättävästi Tarja Kupiaksen kysymykset naurusta vievätkin syvälle selviytymistarinaan. Tommilla on niin syvällistä sanottavaa naurun parantavasta voimasta, että hänen ajatuksiaan kannattaa kuunnella huolella. Ehkä joku ajatus porautuu sinunkin sieluusi.

29 min • 25.5.2021

Naurupodcast - osa 18: Tapakouluttaja Kaarina Suonperä

Tarja Kupiaksen haastateltavana on tällä kertaa tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä, joka on kouluttanut meille suomalaisille hyviä käytöstapoja jo useiden vuosikymmenien ajan. Vanhemmat ihmiset muistavat hänet tv:stä ja radiosta, sillä hän on taustaltaan toimittaja. Kaarina on myös jo sen ikäinen, että hän on kokenut elämässään yhtä ja toista. Myös traagisen miehensä kuoleman, joka varjostaa hänen nauruaan edelleen. Mutta mitä Kaarina ylipäätään ajattelee nauramisesta? Sen kuulet tässä jaksossa.

27 min • 18.5.2021

Naurupodcast - osa 17: imitaattori Jarkko Tamminen

Tällä kertaa Tarja Kupiaksen haastattelussa on tämän hetken suosituin imitaattori Jarkko Tamminen. Hän ei ole taidokas ainoastaan puheen imitoinnissa, vaan loistavana laulajana tarjoilee ihmisille myös upeita lauluimitaatioita. Jarkko viehättyi ihmisten naurattamisesta jo 8-vuotiaana, mutta itse hän kertoo olevansa vähän huono nauraja. Mikä estää Jarkkoa itseään nauramasta? Entä mitä hän ajattelee tyhjännauramisesta? Näihin kysymyksiin saat vastauksen tässä jaksossa.

28 min • 11.5.2021

Naurupodcast - osa 16: oopperalaulaja Johanna Rusanen

Naurupodcastissa on Tarja Kupiaksen haastateltavana tällä kertaa kanttorin tytär Kuopiosta, eli oopperalaulaja Johanna Rusanen. Johanna kokee naurun vapautuneen hyvän olon symbolina ja jännityksien purkuväylänä. Mutta mitä muuta Johanna ajattelee nauramisesta? Ja miten Johanna kontrolloi naurua, ettei se karkaa käsistä näytöksissä? Kuuntele ja hämmästy.

29 min • 4.5.2021

Naurupodcast - osa 15: urheilutoimittaja Kaj Kunnas

Kaj Kunnas on urheilutoimittaja, vai voisiko sanoa puheen monitoimiottelija. Puhe on hänellä herkässä, mutta niin on naurukin. Silti hän ei ole koskaan paneutunut miettimään nauramista, ennen kuin Tarja Kupias otti häneen yhteyttä syksyllä 2020. Hänen ensi reaktionsa oli: "eipä tule pitkä haastattelu". Toisin kävi. Kaj innostui pohtimaan nauramista perin pohjin.

34 min • 27.4.2021

Naurupodcast - osa 14: Aira Samulin

Tarja Kupias kävi haastattelemassa nyt 94-vuotiasta tanssilegenda Aira Samulinia naurun tiimoilta jo elokuussa 2020. Kuuntele mitä sanottavaa Hyrsylän mutkan emännällä ja tämän vuoden Lotta Svärd – järjestön 100 vuotisjuhlavuoden lotalla, yrittäjä Aira Samulinilla on nauramisesta. Airan nauruhan on suomalaisille hyvin tuttu juttu, mutta mitä on Airan naurun takana? Se selviää kun kuuntelet tämän jakson.

34 min • 20.4.2021

Osa 13: valmentaja-kirjailija-sanoittaja Eija Hinkkala

Tarja Kupiaksen haastattelussa on tällä kertaa Eija Hinkkala, joka on tiimivalmentaja, kirjailija ja laulujen sanoittaja. Hänen esikoiskirjansa ”Sinä olet enemmän” julkaistiin keväällä 2020. Eija kommentoi omaa nauraan, että ”kai mun nauruni on enemmänkin kauhean kuuloista, mutta siitä huolimatta tykkään nauraa". Hän viitoittaakin tietä vapautuneen ja hyvää tekevän naurun puolesta. Eijalla on monenmoisia tarinoita kommelluksistaan naurunsa kanssa, joita pääset kuuntelemaan tässä jaksossa. Varoitus: Tämä jakso sisältää pieruhuumoria.

38 min • 13.4.2021

Osa 12: Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja Aku Toivonen

Aku Toivonen on pitkän linjan muusikko ja musiikintekijä, joka luotsaa Suomen Musiikintekijät ry:tä päivätyökseen. Tarja Kupiaksen haastattelussa aurinkoisella Cafe Purjeen terassilla Kantvikissa viime elokuussa paljastui, miten Akun isä on evästänyt häntä naurun suhteen lapsuudenkodissa Raumalla. Se ei ollut kovin positiivinen evästys. Aku myöntääkin, että hänellä olisi naurussa ”parantamisen varaa”. Akun kanssa jutustellessa selviää myös, syökö nauru Akun mielestä ihmisen uskottavuutta, sekä monia muita nauruun liittyviä ajatuksia ja uskomuksia.

27 min • 6.4.2021

Osa 10: Turvallisuusneuvonantaja Erkki Laimio

Tarja Kupiaksen haastattelussa tällä kertaa turvallisuusneuvonantaja Erkki Laimio. Hän auttaa ihmisiä ja yrityksiä turvallisuusasioissa vieden oppivan organisaation rakenteita yrityksiin. Erkille ovat tuttuja työpaikkoja mm. kaivokset, öljy-yhtiöt ja voimalaitokset. Miten nauru liittyy turvallisuuteen? Siitä ja monesta muusta nauruun liittyvästä seikasta puhutaan tässä jaksossa.

35 min • 23.3.2021

Osa 11: Tanssikoreografi Jyrki Karttunen

"Nauru merkitsee mulle iloa ja merkityksellisyyttä. Mun on vaikeaa kuvitella, että tässä touhussa olisi mitään järkeä ilman naurua, iloa ja onnea", kommentoi tanssikoreografi Jyrki Karttunen Tarja Kupiaksen haastattelussa kesällä 2020. Jyrki on omassa koreografin työssään käyttänyt nauru-teemaa kahdessa eri teoksessaan: Helsingin kaupunginteatterin tanssiteoksessa 100 tapaa nauraa vuonna 2012 ja tanssillisessa lyhytelokuvassa Ha Ha Ha vuonna 2020. Tämä elokuva on nähtävissä Yle areenassa: areena.yle.fi/1-4468282. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

33 min • 20.3.2021

osa 9: Christoffer Weiss

"Jos mulla on omia rajoituksia mun naurun suhteen, niin se on just sitä, että mä en voi nauraa liikaa. Koska sitten ihmiset ei tykkää ja sitten ne ei tykkää musta ja sitten mä jään heitteille ja kuolen jonnekin tonne lumihankeen." Tästä kommentista voi jo päätellä, että Tarja Kupiaksen tämän kertainen haastateltava, eli näyttelijä-puhuja-kouluttaja Christoffer Weiss ei ole väritön, hajuton, eikä mauton. Räväkkyyttä ja värikkyyttää piisaa tässä jaksossa, jossa muun muassa selviää, mitä Christoffer ajattelee naurun tarttuvuudesta, sekä mikä on hävettävin tilanne, jossa hän on nauranut.

30 min • 16.3.2021

Naurupodcast - osa 8: Niklas Lindholm

Yrittäjä-muusikkona toimiva Niklas Lindholm toi soitonopetuksen verkkoon kaiken kansan saataville jo 15 vuotta sitten. Hän luotsaa Rockwayta, mutta nykyisin myös keikalla.fi -palvelua, joka on tuonut artistien livekeikat kotisohvalla nautittavaksi. Tässä jaksossa Tarja Kupias selvittää, mitä Niklas ajattelee tekonaurun ja aidon naurun erosta, sekä mitä nauru kertoo Niklaksen mielestä naurajasta. Kuuntele Niklaksen syvällisiä pohdintoja naurusta, mutta myös pari repäisevää naurutarinaa. Haastattelu on nauhoitettu vuoden 2020 aikana.

32 min • 9.3.2021

Naurupodcast - osa 7: Tuula Vesala

Tarja Kupiaksen haastattelussa on tällä kertaa Tuula Vesala, joka työskentelee sairaanhoitajana mielenterveys- ja päihdeklinikalla Espoossa. Tuulan raskas työ vaatii kevyet huvit, eli paljon naurua. Nauru on hänelle keino saada itselleen uutta virtaa, mutta myös tapa purkaa paineita. Tuulalla on värikäs tapa kertoa kaikenlaisia tarinoita, joita riittää tässä jaksossa. Kuulet tarinan, kuinka Tuula räjähti nauramaan asiakkaan kommentista ja kuinka hänestä tehtiin Aku Ankka 8-vuotiaana.

30 min • 2.3.2021

Naurupodcast - osa 6: Rami Mähkä

Tämän kertaisessa Naurupodcastin jaksossa sukelletaan naurun ja huumorin tieteelliseen maailmaan. Piinapenkissä vastaamassa Tarja Kupiaksen tiukkoihin kysymyksiin on väitöskirjan Monty Pythonin huumorista tehnyt huumorintutkija Rami Mähkä. Tässä jaksossa selviää muun muassa, mikä laukaisee meissä naurureaktion ja miksi ilman syytä nauraminen ei ole Mähkän mielestä mahdollista.

31 min • 23.2.2021

Naurupodcast - osa 5: Essi Tolonen

Naurupodcastin viidennessä jaksossa Tarja Kupiaksen haastateltavana on naurun superammattilainen Essi Tolonen. Hän toi naurujoogan Suomeen 18 vuotta sitten ja on ollut siitä lähtien Suomen johtava naurujoogakouluttaja ja naurun puolestapuhuja. Essin kanssa jutellessa ei voi välttyä naurulta. Hän on hyvin estoton naurunsa suhteen tilanteessa kuin tilanteessa ja tykkää omasta naurustaan. Tässä jaksossa selviää, miksi Essin mielestä naurujooga on ihan parasta naurulihasten treenausta ja mitä hyötyä nauramisesta ylipäätään on. Kuuntele ja naura mukana!

37 min • 16.2.2021

Naurupodcast - osa 4: Karoliina Isotalo

Tarja Kupiaksen haastattelussa on tällä kertaa Karoliina Isotalo. Salossa asuva Karoliina on hersyvä ja empaattinen yrittäjäperheen kasvatti, joka tällä hetkellä keskittyy uusperheen äitinä olemiseen. Mikä hänestä tulee isona, sitä hän ei vielä tiedä. Karoliinalle nauru on ollut ahdistusta tuottavaa, mutta myös parasta terapiaa. Miksi ja miten, se selviää kun kuuntelet tämän jakson.

28 min • 9.2.2021

Naurupodcast - osa 3: Jouni Jaakkola

Jouni Jaakkola on turkulainen, pienen teleyhtiön toimitusjohtaja, joka on kolmannessa osassa Tarja Kupiaksen haastatteluvieraana. Jouni on erittäin värikäs tarinankertoja ja myös monen hyvän tarinan keskushenkilö, joka hörähtelee persoonalliseen tapaansa tarinoita kertoessaan. Nauru on kuitenkin Jounille vain automaattinen toiminto muiden elintoimintojen joukossa, ettei hän ennen haastattelua ollut kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Mitä ajatuksia Tarjan haastattelu nosti Jounin mieleen nauramisesta? Mitä eroa on suomalaisessa ja afrikkalaisessa naurukulttuurissa?

25 min • 2.2.2021

Naurupodcast - osa 2: Satu Pesola

Toisessa Naurupodcastin jaksossa Tarja Kupiaksen haastattelussa on HUSilla kehittämispäällikkönä työskentelevä Satu Pesola. Satu tunnistaa ajanjakson, jolloin hän ei jaksanut nauraa. Mikä häneltä vei tuolloin naurun? Tarja kyselee Satulta mm. naurun tärkeydestä työyhteisössä. Miten naurun kuuluvuus tai kuulumattomuus vaikuttaa hänen mielestään työyhteisön hyvinvointiin? Kuulet myös, miten nauru on auttanut Satua hankalissa tilanteissa ja kenen nauru on Satu mielestä kaikkein tarttuvin.

27 min • 26.1.2021