

Urheilijan mieli - podcast
Todelliset menestyjät kuuntelevat mieltään herkällä korvalla. Olympiapikaluistelija Mika Poutala kohtaa sarjassaan nykyisiä ja entisiä huippu-urheilijoita sekä menestyneitä valmentajia. Kaikkia yhdistää oivallus siitä, että voittaa ei voi ilman vahvaa mieltä. Miten henkisiä ominaisuuksia kannattaa treenata? Näitä tarinoita et ole ennen kuullut! Joka maanantai Poutala ja vieras sukeltavat syvälle urheilijan mieleen. Haastattelussa ovat mm. jääkiekkomaalivahti Noora Räty, uimari Matti Mattsson, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, ex-taitoluistelija Laura Lepistö, valmentaja Erkka Westerlund, golf-pelaaja Mikko Korhonen ja ex-maastohiihtäjä Sami Jauhojärvi.

10. Katja Pasanen: "Harva pääsee huipulle yksin"
Tuotantokauden viimeisessä jaksossa Mika Poutalan vieraaksi tulee mentaalivalmentaja Katja Pasanen. Pasasella on pitkä kokemus eri urheilulajeista. Aluksi hän toimi lasten jääkiekkovalmentajana ja kiinnostui henkisestä valmentamisesta, jotta voisi itse kehittyä työssään. Sittemmin hän on halunnut jakaa osaamistaan myös muille valmentajille. Pasanen sanoo, että nykyään hänen roolinsa on auttaa urheilijoita löytämään parhaat henkisen treenin keinot. Nyt tiedostamme, että mielellä on iso vaikutus suoritukseen. Enää ei tarvitse olla ongelmaa, vaan psyykkisen valmentajan apua voi hakea vahvistaakseen vahvuuksiaan, Pasanen toteaa. Kiitos palautteista ja että olet kuunnellut! Keskustelu jatkuu Mika Poutalan Instagramissa @mikapoutala.

9. Sami Jauhojärvi: ”Lopunpeleissä kyse on valmistautumisesta”
Olympiavoittaja, ex-maastohiihtäjä Sami ”Musti” Jauhojärvi on siitä harvinainen vieras tässä sarjassa, että hän urheili lähes koko uransa ilman mentaalivalmentajan tukea. Jaksossa selviää, että Jauhojärvellä oli kuitenkin käytössä omat menetelmänsä. Jauhojärvi syntyi ja kasvoi pohjoisessa Ylitorniolla ”tavallisessa duunariperheessä”, kuten hän itse kuvailee. Hiihdon hän valitsi lajikseen jo 6-vuotiaana. Oman kotiseudun mentaliteetti, myönteisyys ja rehellisyys, on Jauhojärven mukaan auttanut urheilun pettymysten sietämisessä. Hän väittää, että näin ei ole kaikkialla Suomessa. Jauhojärvi kertoo Mika Poutalalle, että juuri kasvuympäristö takasi vahvan henkisen pohjan, jolloin ulkopuoliselle tuelle ei ollut tarvetta. Nuorena apua ei myöskään ollut tarjolla. Jauhojärvi oppi itsepuheen kautta käsittelemään vaikeita ajatuksia sekä harjoituksissa että kisatilanteessa. Jaksossa vakiovieras, mentaalivalmentaja Katja Pasanen avaa lisää itsepuheen menetelmää. Lisäksi Jauhojärvi kertoo psykologisesta profiloinnista, isänsä kuolemasta, valmentajan pelosta tilanteessa, jossa urheilija alkaa seurustella. Sarjan viimeisessä jaksossa ensi viikolla vieraana on mentaalivalmentaja Katja Pasanen. Kommentoi ja keskustele täällä @mikapoutala.

8. Mika Poutala: ”Haluan elää jossittelematta”
Tässä erikoisjaksossa haastateltavan penkille istuu Mika Poutala! Haastattelijana on mentaalivalmentaja Katja Pasanen, joka tenttaa Poutalaa mm. pettymysten käsittelystä ja itsensä motivoinnista. Poutalan urheilu-uran suurin pettymys osui Vancouverin olympialaisiin 2010. Uran huipennukseksi suunniteltu, 500 metrin matkan olympiamitali jäi vain noin kolmen sadasosan päähän. Poutalan identiteetti romahti, ja itsen kokoamisessa meni yli vuosi. Jaksossa kuullaan, mitä Poutala oivalsi vaikean vuoden aikana. Lisäksi hän kertoo Malminkartanon kuntoportaisiin liittyvästä visualisointiharjoituksesta, joka auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Harjoitus tepsii, vaikka ei olisi huippu-urheilija! Jakson lopulla Poutala jättää kysymyksen seuraavan jakson vieraalle, hiihtäjä Sami Jauhojärvelle. Nyt urheilu-uran jälkeen Mikaa motivoi nimenomaan muiden auttaminen – se onkin tämä podcastin tarkoitus. Keskustele ja käy kommentoimassa sarjaa @mikapoutala.

7. Mikko Korhonen: ”Usko itseesi, paina omaa juttuasi”
Ammattilaisgolfaaja Mikko Korhonen puhuu Mika Poutalan haastattelussa henkisen valmentautumisen puolesta. Nuorena golfaajana Korhonen pelkäsi vesiesteiden ylittämistä, ja päätti hakea apua. Vuosien mittaan hän on hyödyntänyt eri valmentajien menetelmiä ja rohkaisee tähän myös muita urheilijoita. Tärkeää on, että urheilija ottaa askeleen itse, Korhonen painottaa. Jaksossa kuullaan yksityiskohtaisesti, miten Korhosen ja caddien kilpailupäivä etenee. Ja ennen kaikkea, kuinka päivän vaikeimmista hetkistä, eli toistuvasta odottelusta, pääsee yli. Rutiineilla on iso rooli. Mikko Korhonen on vastikään aloittanut yhteistyön sarjan asiantuntijan, mentaalivalmentaja Katja Pasasen kanssa. Onkin kiinnostavaa tietää Katjan mietteet uudesta valmennettavasta. Mikko Korhonen aloitti golfin 10-vuotiaana isänsä vanavedessä ja pyrkii nyt säätiönsä kautta tukemaan pelaajapolkunsa alussa olevia nuoria. Hänellä on yksi viesti: ”Usko itseesi ja paina omaa juttuasi”. Seuraavassa jaksossa maanantaina kuullaan sarjan juontajan Mika Poutalan spesiaalihaastattelu. Jätä kommenttisi ja keskustele sarjasta Instagramissa @mikapoutala.

6. Pekka Lagerblom: "Tee huomenna prosentti enemmän kuin tänään"
Ammattijalkapalloilijaksi voi päästä, vaikka ei olisi syntynyt lapsitähdeksi. Tarvitaan vain määrätietoista ja pitkäjänteistä harjoittelua. Myös hyvä itseluottamus auttaa, kertoo FC Lahden kasvatti Pekka Lagerblom Mika Poutalan haastattelussa. Pekka Lagerblom päätti ammattilaisuransa vuonna 2019, ja ehti sitä ennen kokea upeita vuosia mm. Saksan Bundesliigan eri seuroissa. Uran yhtenä edellytyksenä on hyvä itseluottamus, jonka perusta luotiin lapsuudenkodissa. Lagerblom ei ollut jalkapallossa luonnonlahjakkuus, vaan ymmärsi varhain, että joutuu satsaamaan harjoitteluun. Tee prosentti enemmän kuin eilen, on Lagerblomin motto yhä. Jaksossa vierailee tuttuun tapaan myös mentaalivalmentaja Katja Pasanen, ja lopuksi kuullaan Lagerblomin kysymys seuraavan jakson vieraalle golfaaja Mikko Korhoselle. Uusi Urheilijan mieli -jakso julkaistaan Suplassa joka maanantai. Keskustelua voit käydä Mika Poutalan Instagramissa @mikapoutala.

5. Laura Lepistö: ”Mielikuvaharjoittelulla voi tehdä ihmeitä”
Kisakentät jättänyt taitoluistelija Laura Lepistö nauttii nyt soljuvasta arjesta, mutta muistaa hyvin vuoden 2009 EM-kilpailuiden luomat paineet. Kisoissa kävi lopulta upeasti: Lepistö voitti kultaa pauhaavan kotiyleisön edessä. Jaksossa Laura Lepistö vie Mika Poutalan ja kuuntelijat takaisin ahdistuksen sävyttämään aikaan ennen EM-voittoa. Lepistö näki mielessään areenallisen katsojia, kameroita ja hälinää. Miten tässä voisi tehdä elämänsä suorituksen, Lepistö mietti ja voi huonosti. Lepistö päätti psyykkisen valmentajansa kanssa satsata mielikuvaharjoitteluun, jotta saisi itsevarman fiiliksen. Hän avaa harjoituksen vaiheet pala palalta. Menestystä tuli myös EM-kisojen jälkeen. Vuotta myöhemmin Lepistö nappasi MM-pronssia ja luisteli olympialaisissa kuudenneksi. Lepistö onkin kautta aikain parhaiten kilpailuissa menestynyt, suomalainen taitoluistelijanainen. Jakson loppupuolella kuullaan mentaalivalmentaja Katja Pasasen ajatuksia Lepistön harjoittelusta. Ja Lepistö jättää kysymyksen seuraavan jakson vieraalle, ex-jalkapalloilija ja juniorivalmentaja Pekka Lagerblomille. Uusi jakso joka maanantai Suplassa! Käy kommentoimassa jaksoa Mika Poutalan IG-tilillä: @mikapoutala

4. Erkka Westerlund: "Kukaan ei pärjää yksin"
Mika Poutalan vieraana on jääkiekon valmentajalegenda Erkka Westerlund. Westerlund on työskennellyt valmentajana 1980-luvulta lähtien ja on saavuttanut urallaan MM-mitaleja ja olympiamitalin. Ennen kaikkea hän on luonut uutta valmennuskulttuuria. Käännekohdaksi uraltaan Westerlund nostaa Torinon talviolympialaiset vuonna 2006. Tuomisina oli sekä miesten jääkiekon olympiahopeaa että oivallus mielen voimasta. Mielen valmentaminen on paljon isompi kokonaisuus kuin kehon, Westerlund sanoo. Torinon kiekkojoukkueessa oli menestyneitä urheilijoita, jotka olivat todella motivoituneita, itseohjautuvia ja samalla heidän yhteistyötaitonsa olivat huippuluokkaa. Westerlund kertoo miettineensä, että tässä on tavoite koko urheilulle. Jaksossa Westerlund vie Poutalan ja kuuntelijat syvemmälle motivaation teoriaan, josta valmentajat saavat työkaluja omaan työhönsä. Omat mietteensä Westerlundin valmennusfilosofiasta kertoo sarjan kommentaattori Katja Pasanen. Lopussa Westerlund jättää kysymyksen seuraavalle vieraalle, taitoluistelija Laura Lepistölle, joka on päättänyt kilpailu-uransa, mutta esiintyy yhä. Uusi jakso joka maanantai Suplassa! Käy kommentoimassa jaksoa Mika Poutalan IG-tilillä: @mikapoutala.

3. Kristiina Mäkelä: ”Teen ajatteluharjoituksia eli hypnoosia”
Miksi kaikki meni juuri nyt nappiin, kysyy Mika Poutala viikon vieraalta, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelältä. Mäkelä loikki Suomen ennätyksen Münchenin EM-kisoissa, ja nappasi suorituksella hopeamitalin. Kristiina Mäkelän mukaan onnistuminen on monen asian summa. EM-kilpailuissa mieli oli rauhallinen ja oli luottamus siihen, että valtavia hyppyjä on tulossa. Piti vain saada kroppa äärirajoille, hän kuvailee. Taustalla on myös riittävän pitkä yhteistyö nykyisen valmentajan kanssa. Jaksossa kuullaan, että Mäkelä on ollut pitkään kiinnostunut urheilupsykologiasta. Hän on nimenomaan halunnut kehittyä kokonaisena ihmisenä, ei vain urheilijana. Toimiva menetelmä on löytynyt ajatteluharjoituksista, eli hypnoosista. Lisäksi Poutala kysyy Mäkelältä tämän julkisesta roolista. Mäkelä ottaa rohkeasti kantaa yhteiskunnan epäkohtiin, mutta miksi? Tuoreessa muistissa on keskustelu loikkaajanaisten kuvista mediassa. Ääneen pääsee myös vakivieras, mentaalivalmentaja Katja Pasanen ja lopuksi Mäkelä jättää kysymyksen 4. jakson vieraalle, pitkän linjan valmentajalle Erkka Westerlundille. Uusi jakso joka maanantai Suplassa! Käy kommentoimassa sarjaa Mika Poutalan IG-tilillä: @mikapoutala.

2. Matti Mattsson: ”Maailmassa on muutakin kuin pelkkä uiminen”
Nyt sukelletaan syvälle! Mika Poutalan haastattelussa on uimari Matti Mattsson, joka on monien vaikeuksien jälkeen pystynyt kääntämään uransa suunnan. Viimeksi olympialaisista 2021 Mattsson toi kotiin pronssia 200 metrin rintauinnissa. Mattsson painottaa, ettei olisi pärjännyt yksin. Apuna ovat olleet sekä valmentaja että henkinen valmentaja, jonka kautta hän on tutustunut kiinnostavaan EFT Tapping -menetelmään. Mattsson tekee EFT-harjoituksen, kotoisammin naputteluharjoituksen, juuri ennen kilpailusuoritusta. Ja se toimii: Mattsson sulkee silmänsä ja alkaa naputella etu- ja keskisormilla pitkin kehoa. Samaan aikaan hän hokee mielessään positiivisia lauseita. Syke tuntuu laskevan, ja Mattsson pääsee hyvää flow-tilaan. Uinti sujuu. Jaksossa kuullaan myös, millaista oli sietää uinnin läpitäyttämää arkea, ja mitä Mattsson ajattelee entisen huippuvalmentajan julkisuudessa esittämästä arvostelusta. Loppupuolella Matti Mattsson esittää kysymyksensä seuraavan jakson vieraalle, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelälle. Ääneen pääsee myös vakiovieras, mentaalivalmentaja Katja Pasanen, joka antaa oman arvionsa Mattssonin menetelmistä. Kommentoi ja käy keskustelua Instagramissa @mikapoutala. Uusi Urheilijan mieli -jakso Suplassa joka maanantai!

1. Noora Räty: ”Olen parhaimmillani, kun olen cool, calm, and collected”
Uusi sarja starttaa! Mika Poutalan vieraaksi ensimmäisessä Urheilijan mieli -jaksossa saapuu jääkiekkomaalivahti Noora Räty. Räty on ollut otsikoissa tänä syksynä julkaistun kirjansa takia. Hän on esiintynyt rauhallisesti, mutta mitä tämän kuoren alta löytyy? Räty kertoo Poutalalle, että sai kimmokkeen henkisten ominaisuuksien treenaamiseen pelatessaan Yhdysvalloissa. Oli silmiä avaavaa huomata, että kukaan ei huutanut virheistä. Mokaamiseen jopa rohkaistiin. Räty oppi myös käytännön menetelmiä. Erityistä 5-5-5-hengitystekniikka hän käyttää edelleen pelien alla, ja neuvoo kuuntelijoille sen perusteet. Hengitysharjoitus rauhoittaa juuri sopivasti. Jaksossa piipahtaa myös mentaalivalmentaja Katja Pasanen, joka antaa oman arvionsa Rädyn menetelmistä. Räty pohtii urheilijan identiteettiä ja jättää kysymyksen 2. jakson vieraalle, uimari Matti Mattssonille. Mattssonin vastauksen kuulet seuraavassa jaksossa ensi maanantaina. Mitä ajatuksia sarja herättää? Laita palautetta Instagramissa @mikapoutala.