

HS Kuukausiliite - podcast
Kuukausiliitteen syventyvät jutut kertovat Suomesta ja maailmasta uutisvirran alla. Poikkeuksellista journalismia ja ainutlaatuisia henkilöhaastatteluja kerran kuussa.

Näin juttu syntyi: Jouni K. Kemppainen
Kuukausiliitteen kansijutun Millaista on olla vanha? on kirjoittanut toimittaja Jouni K. Kemppainen. Hän kertoo Kuukausiliitteen esihenkilölle Veera Luoma-aholle, miten juttu syntyi. Jutun lukee näyttelijä ja muusikko Eija Ahvo.

Millaista on olla vanha?
Toimittaja Jouni K. Kemppainen huomasi hämmennyksekseen kuulolaiteliikkeessä, että hänelle puhuttiin yhtäkkiä kuin vanhukselle. Kemppainen haastatteli parikymmentä tunnettua yli 80-vuotiasta siitä, mitä vanhuudesta oikeasti kuuluu tietää. Kuukausiliitteen jutun lukee näyttelijä ja muusikko Eija Ahvo.

Adoptoidut etsivät nyt juuriaan
Suomeen on adoptoitu ulkomailta 1980-luvulta lähtien viisituhatta lasta, pääasiassa Kiinasta, Thaimaasta, Kolumbiasta, Venäjältä ja Etelä-Afrikasta. Moni ulkomailta adoptoitu suomalainen aikuinen etsii nyt biologisia sukulaisiaan, vaikka se on vaikeaa. Niin tekevät myös Hanna, Maribel ja Valentina. Jutun juuriaan etsivistä adoptoiduista on kirjoittanut Kuukausiliitteen toimittaja Anu Nousiainen ja sen lukee näyttelijä ja muusikko Eija Ahvo.

Miksi Tukholma on niin kiva, Juhana Vartiainen?
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kävelee Tukholmassa maaottelumarssin ja vertailee kahta pääkaupunkia. Mihin Tukholman ja koko Ruotsin menestys oikein perustuu, miksi Tukholma on niin paljon Helsinkiä hienompi? Kuukausiliitteen jutun on kirjoittanut Teppo Sillantaus ja sen lukee näyttelijä ja muusikko Eija Ahvo.

Mohamed al-Fayedin puoliksi suomalaiset lapset perivät miljardit ja hurjan skandaalin
Missikisoissa menestynyt Heini Wathén tapasi Mohamed al-Fayedin 1970-luvulla ja ryhtyi salaperäisen egyptiläismiljonäärin vaimoksi. Pariskunnalle syntyi neljä lasta, jotka viettivät kesiään Espooseen rakennetussa luksushuvilassa. Al-Fayed kuoli elokuussa 2023 yli 90-vuotiaana. Hän jätti perheelleen miljardiomaisuuden sekä brittimedian sekaisin saaneen skandaalin. Mitä vuosikymmenten aikana oikein tapahtui? Kuukausiliitteen jutun on kirjoittanut Heidi Väärämäki ja sen lukee näyttelijä ja muusikko Eija Ahvo.

Perhesiteitä: Sirpa Kähkönen ja Aino Poroila
Kirjailija Sirpa Kähkösen lapsuus oli turvaton hänen äitinsä väkivaltaisuuden ja arvaamattomuuden vuoksi. Siksi Kähkönen pyrki suojelemaan omaa tytärtään Ainoa joskus liikaakin. Äidin ja tyttären suhde on kehittynyt läheiseksi, vaikka molemmilla on taipumusta ahdistuneisuuteen ja huoleen. Kuukausiliitteen Perhesiteitä -juttusarjassa sukulaiset kertovat toisistaan. Jutun on kirjoittanut Venla Pystynen ja lukenut näyttelijä Joonas Saartamo.

Missä hän on nyt: Anneli Jäätteenmäki
Toimittaja Katja Martelius tapasi entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen ja yllättyi siitä, että tämä olikin leppoisa ja vitsikäs ihminen. Nykyään Jäätteenmäki toimii kunnanvaltuuston puheenjohtajana kotiseudullaan Lapualla, käy kuntosalilla ja kannattaa pohjoismaista yhteistyötä. Kuukausiliitteen jutun lukee näyttelijä Joonas Saartamo.

Miten juttu syntyi: Toimittaja Jaakko Lyytinen kertoo
Toimittaja Jaakko Lyytinen kertoo, miten Uusi älymystö-juttu syntyi. Millainen on 2020-luvun älymystö ja miten se on muuttunut? Lyytistä haastattelee Kuukausiliitteen esihenkilö Veera Luoma-aho.

Keitä ovat 2020-luvun älyköt?
Keitä ovat tämän päivän älyköt? Kun Kuukausiliitteen toimittaja Jaakko Lyytinen pyysi lukijoilta ehdotuksia uusiksi älyköiksi, yksi nimi oli ylitse muiden. Lukija: Joonas Saartamo

Perhesiteitä: Paavo ja Elias Westerberg
Perhesiteet-jutussa näyttelijä Paavo Westerberg ja hänen poikansa, näyttelijä Elias Westerberg kertovat suhteestaan. Kirjoittanut Venla Pystynen, lukijat Eija Ahvo ja Joonas Saartamo.

Haastattelu: Patrik Laine kertoo masennuksestaan
Toimittaja Emil Elo haastatteli jääkiekkoilija Patrik Lainetta Montrealissa. Laine kertoo pitkässä jutussa asioita, joita ei ole ennen julkisuudessa kuultu. Lukija: Joonas Saartamo.

Tämä on ihan standardi lehtijuttu
Toimittaja Teppo Sillantaus selvitti, että kaaottisessakin maailmassa kaiken takana on standardi. Lukija: Eija Ahvo.

Tiina Lymi kertoo miten Queen of Fucking Everything syntyi
Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tiina Lymi antoi ainoan laajan haastattelunsa Kuukausiliitteelle. Toimittaja Jouni K. Kemppaisen jutussa hän kertoo sarjan taustan ja sen, miten sarjan menestys on vaikuttanut hänen elämäänsä. Lukija: Eija Ahvo

Missä hän on nyt: Kirjailija Johanna Sinisalo
Johanna Sinisalon esikoisteos Ennen päivänlaskua ei voi jyrää maailmalla, vaikka sen ensijulkaisusta on 25 vuotta. Kirjoittanut Katja Martelius, lukenut Eija Ahvo.

01/2025: Takaisin Irakiin
Käynnissä on uudenlainen muuttoliike. Suomesta kansalaisuuden saaneet irakilaiset ovat alkaneet palata vanhaan kotimaahansa. Moni heistä on pettynyt Suomeen. Kirjottanut ja lukenut Sami Sillanpää.

01/2025: Hyvä mies
Varustelekan Valtteri Lindholm ei perustanut yritystä, vaan vähän kummallisten ihmisten kultin.

01/2025: Voiko sikiö saada trauman?
Toistakymmentä vuotta sitten suomalaistutkijat aloittivat valtavan tutkimushankkeen. He tahtoivat vastauksen hätkähdyttävään kysymykseen. Kirjoittanut Minna Ala-Heikkilä, lukija Heidi Väärämäki.

12/2024: Suuria unelmia
Suomen rikkain postinumeroalue on täyttynyt 2000-luvulla valkoisista taloista. Ison osan niistä on suunnitellut yksi ja sama arkkitehti. Pet Michael tietää, millainen on varakkaan suomalaisen unelmakoti.