

Kultaiset jalkapallon MM-kisat - podcast
Kultaiset jalkapallon MM-kisat -podcastsarja pureutuu MM-jalkapallon ihmeellisen maailmaan aina vuodesta 1974 nykypäivään. Tässä sarjassa käydään läpi kisa kisalta, muistelujen kautta, matka Länsi-Saksasta tulevan marraskuun MM-kisoihin Qatarissa. Puhetta johtaa eräänlainen jalkapalloammattilainen, Timo Walden, joka on toiminut jalkapallon eri tehtävissä niin kotimaassa kuin kansainvälisillä kentillä jo 1990-luvun alusta – mukaan lukien 20 vuotta UEFAn Media Officerin tehtäviä kuin Huuhkajien tiedotuspäällikön vakanssi. Vakiopanelistina toimii legendaarinen urheiluselostaja, toimittaja, studioisäntä ja kuusissa eri MM-kisoissa eri toimitustehtävissä ollut Tapio Suominen. Sarjan jokaisessa jaksossa on asiantuntijavieras, joka pureutuu yhdessä paneelin kanssa kisojen ilmiöihin, muistoihin, kohokohtiin ja omiin kokemuksiin.

Venäjä 2018
Vuonna 2018 jalkapallon maailmanmestaruus ratkaistiin Venäjällä. Kisoja seurattiin tiiviisti paikan päällä, mutta myös kotikatsomoissa. YLEn studio uurasti kisojen aikana ja asiantuntijajoukosta nousi yleisön suursuosikiksi Marianne ”Marke” Miettinen, joka loisti kommenteillaan ja osaamisellaan. Pitkän linjan valmentaja toimii nykyään Palloliitossa Huippujalkapallopäällikkönä – ja on edelleen myös jalkapallokommentaattorina, myös tulevissa Qatarin MM-kisoissa YLEn asiantuntijatiimissä.

Brasilia 2014
Vuonna 2014 kisat pelattiin yhdessä maailman fanaattisimmista jalkapallomaista, Brasiliassa. Yksi kisoihin matkustaneista henkilöistä oli YLE Urheilun päällikkö Joose Palonen, joka tuossa vaiheessa ansiokasta toimittajauraansa oli IS:n ja Urheilusanomien palveluksessa. Palonen seurasi tapahtumia aitiopaikalta, raportoiden ansiokkaasti ilmiöistä, otteluista ja kulttuurista lukijoille Suomessa. Nyt hän johtaa YLEn Urheilua, jolla on pian edessään jälleen suururakka eli Qatarin MM-kisojen näyttäminen kotikatsomoihin pääkanavana.

Etelä-Afrikka 2010
Vuonna 2010 jalkapallon MM-kisat pelattiin ensimmäistä kertaa Afrikassa. Etelä-Afrikan kisoissa nähtiin myös suomalaisväriä – lukuisissa kisoissa UEFAn ja FIFAn palveluksessa toiminut Lennart Wangel vastasi ottelutapahtumista ja joukkueiden asioista Johannesburgin Ellis Park -stadionilla. Wangel on toiminut vastaavissa tehtävissä myös mm. Brasilian MM-lopputurnauksessa ja EM-lopputurnauksissa. Kotimaisessa jalkapallossa Wangel muistetaan erityisesti Huuhkajien pitkäaikaisena joukkueenjohtajana. Hän oli joukkueenjohtajan tehtävissä useamman vuosikymmenen ajan. Hänen viimeinen työtehtävänsä Huuhkajien johdossa oli vuoden 2020 EM-lopputurnaus – joka pelattiin 2021 - , joten myös Lennart Wangel pääsi nauttimaan ”sukupolvien unelmasta” – ja ansaitusti.

Saksa 2006
Vuoden 2006 MM-lopputurnaus pelattiin Saksassa ja tässä jaksossa asiantuntijana on henkilö, joka pääsi seuramaan valmisteluja ja tunnelman nousemista aitiopaikalta: nimittäin kentältä. Werder Bremenissä MM-kisojen aikoihin pelannut Petri Pasanen pelasi useammankin MM-kisoissa esiintyneen pelaajan kanssa samassa joukkueessa ja vielä useampia vastaan. Pitkän ammattijalkapalloilijan uransa jälkeen Pasanen on yhä tuttu näky huippujalkapallossa – nykyisin hän toimii CMoren Mestarien liigastudioiden isäntänä ja on samassa roolissa myös Qatarin MM-lopputurnauksessa.

Etelä-Korea ja Japani 2002
Jalkapallon maailmanmestaruudesta pelattiin 2002 Japanissa ja Etelä-Koreassa. Ensimmäisiin jaettuihin kisoihin matkusti myös Ilta-Sanomien moninkertaisesti palkittu urheilutoimittaja Pekka Holopainen, joka on tämän jakson asiantuntijavieras. Laaja-alaisesta urheilun seurannastaan tunnettu ”Holle” Holopainen sai Aasiassa vyölleen uransa – toistaiseksi – ainoat jalkapallon arvokisat: muiden lajien MM-kisoja ja olympialaisia onkin sitten melkoinen liuta. Pekka Holopainen valottaa jaksossa mm. kulinaristisia kokemuksiaan ja tarkkakorvaiset voivat kenties päätellä, että saksalainen jalkapallo on lähellä tähtitoimittajan sydäntä.

Ranska 1998
Jalkapallon MM-lopputurnaus pelattiin vuonna 1998 Ranskassa. Monen mielestä Suomen kautta aikojen paras jalkapallomaalivahti Antti Niemi eli samaan aikaan uransa vahvaa nousukautta nimekkäässä Glasgow Rangersin joukkueessa. Entisiä ja silloisia joukkuekavereita Rangersista pelasi eri maiden joukkueissa, joten Antti Niemi tietää, millaisista pelaajista on kyse – joukkuekavereina ja vastustajina. Antti Niemi pelasi urallaan Suomen lisäksi Tanskassa, Skotlannissa ja vuosia Englannin Valioliigassa, josta hänet muistetaan erityisesti Southamptonin ykkösmaalivahtina. A-maajoukkueessa nykyinen Huuhkajien maalivahtivalmentaja pelasi yhteensä 67 kertaa – muun muassa juuri ennen MM-kisoja maaotteluissa Saksaa ja Ranskaa vastaan Helsingissä.

USA 1994
Vuonna 1994 matkustettiin Euroopasta katsottuna rapakon taakse – Yhdysvaltoihin. Kuten odottaa saattoi, kaikki oli suurta ja kaunista. Tätä ihmeellistä maailmaa oli paikan päällä seuraamassa myös jakson vieras, jalkapallon monitoimityöläinen Riku Auvinen. Muun muassa huippusuositusta ”Valioliigaviikko” -podcastista tuttu Supersub-Auvinen on työskennellyt monessa eri roolissa kotimaan jalkapallon parissa sekä kansainvälisisissä tehtävissä – kuten esimerkiksi 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen joukkueenjohtajana.

Italia 1990
Vuonna 1990 MM-karavaani matkasi Italiaan, joten sarjan seuraavaksi vieraaksi on kutsuttu italialaisen jalkapallon asiantuntija ja suuri ystävä, Marco Casagrande. Nuori Casagrande oli matkustanut esi-isiensä maille tutustumaan jalkapallokulttuuriin ja ottamaan samalla oppia – ja hyvin oppi menikin perille. Marco Casagrande pelasi upean uran TPS:n paidassa Veikkausliigassa ja ansaitsi ansaitusti Veikkausliiga-legendan arvonimen. Uransa jälkeen Casagrande toimi monessa eri johtotehtävässä jalkapallon parissa seurajoukkuetasolla ja viimeiset vuodet hän on ollut Palloliiton pääsihteeri. Tässä asemassa hän on nähnyt aitiopaikalta kansainvälisten jalkapallokabinettien muutokset.

Meksiko 1986
Sarjan neljännessä jaksossa vieraana on todellinen jalkapallolegenda, Olli Huttunen. ”Oka” Huttunen on voittanut käytännössä kaiken, mitä Suomessa voi voittaa: Suomen mestaruuden sekä cupin mestaruuden valmentajana ja pelaajana, hän on Hall of Famen jäsen, Gladiaattori sekä Veikkausliigalegenda. Hänet on valittu Suomessa myös Vuoden jalkapalloilijaksi ja A-maajoukkueessa nykyinen Valkeakosken Hakan toimitusjohtaja pelasi 60 kertaa. Näistä peleistä osa pelattiin karsinnoissa vuoden 1986 MM-lopputurnaukseen, joka onkin tämän jakson tarkastelussa. Ne muistetaan myös karsintoina, jolloin Suomi oli Martti Kuuselan johdolla oikeasti lähellä päästä Meksikon MM-lopputurnaukseen.

Espanja 1982
Kolmannen jakson asiantuntijavieraana on legendaarinen jalkapallovalokuvaaja Juha Tamminen. Yli 40 vuotta ammatikseen jalkapalloa kuvannut Tamminen otti ensimmäiset otoksensa nimenomaan Espanjan MM-kisoissa 1982. Kuvien lisäksi matkaan jäi useita mielenkiintoisia muistoja ja yksityiskohtia. Tämän jälkeen Juha Tamminen on ollut vuosikymmeniä tuttu näky kentän laidalla pitkine putkineen ja materiaalia täynnä olevan vetokärrynsä kanssa. Lisäksi mies tuntee Etelä-Amerikan jalkapallon ja jalkapallokulttuurin paremmin kuin kenties kukaan muu Suomessa, useamman talven Etelä-Amerikassa viettäneenä.

Argentiina 1978
Toisessa jaksossa on käsittelyssä Argentiinan MM-kilpailut vuonna 1978 sotilasjuntan valvovan silmän alla. Hienon jalkapallon lisäksi kisat aiheuttivat monenlaista spekulaatiota myös kentän ulkopuolella. Politiikka oli vahvasti läsnä eikä myöskään erilaisten kilpailullisten kulissipäätösten mahdollisuutta voi sulkea pois. Asiantuntijana on jalkapallon hengittävä tietosanakirja, toimittaja, historioitsija ja kirjailija Juha Kanerva, joka muistaa monen muun tavoin erityisesti paperisilpun.

Länsi-Saksa 1974
Ensimmäisessä jaksossa matkustetaan ajassa taaksepäin Länsi-Saksaan ja vuoteen 1974. Tällöin Brasilian maajoukkueessa taituroi Rivelinho, jonka taituruus johti myös suomalaiseen jalkapallohistoriaan, nimittäin Huuhkajien päävalmentaja – ensimmäisen jakson vieras – Markku Kanerva sai lempinimensä ”Rive” juuri brassikeskikenttäpelaajan mukaan, kuten jaksossa ilmenee. Markku Kanerva pelasi pitkän ja menestyksekkään uran pelaajana Suomessa ja Ruotsissa sekä A-maajoukkueessa. Koko kansan tietoisuuteen hän nousi ”Rivelutionin” kautta eli Kanerva johti Suomen päävalmentajana Huuhkajat ”sukupolvien unelmaan”, paikkaan arvoturnauksessa EM-kisoihin 2020.