

Ainutlaatuiset aivot – Linda Manuella & Miisa Edith - podcast
Tervetuloa kuuntelemaan Ainutlaatuiset aivot -podcastia! Sosiaalisen median vaikuttaja Linda Manuella ja media-alan yrittäjä Miisa Edith avaavat sarjassaan ADHD:n kaikki puolet. Podcastissa hypätään Lindan ja Miisan sekavaan arkeen ja pureudutaan erilaisiin ongelmiin, jotka ulottuvat arkisista asioista jopa päihteisiin asti. Jaksoissa keskustelut syventyvät vakaviin aiheisiin, mutta asioita käsitellään myös huumorin kautta. Lisäksi Linda ja Miisa murtavat häiriöön liittyviä myyttejä, kutsuvat studioon vieraita ja puhuvat muistakin mielenterveyden haasteista.

8. Totuus paljastuu muiden suusta — Äidit studiossa!
Linda ja Miisa ovat lähes koko kauden kertoneet itse omasta elämästään, joten kauden päätösjaksoon he halusivat vieraaksi jotkut muut kertomaan millaisia he oikeasti ovat — ja ketkä tämän tietäisikään paremmin kun heidän omat äidit! Studioon saapuivat siis Lindan äiti Mari ja Miisan äiti Tarja. Mari on 54-vuotias ja työskentelee nepsyjen parissa, joten ADHD on ollut aina hänelle tuttu. Tarja taas on 60-vuotias ja työskentelee tuoteryhmäpäällikkönä apteekkituotteiden parissa. Tarjalle ADHD on ollut aina tuntematon käsite ja tuli tutuksi vasta Miisan diagnoosin myötä. Jaksossa kuullaan hauskoja tarinoita Lindan ja Miisan lapsuudesta sekä käydään läpi ajanjaksoja, kun on ollut haastavaa ja äidit ovat olleet huolissaan tyttäristään. Millaisia ajatuksia äideillä on Lindan ja Miisan kouluajoista? Onko heillä katkeria tai ikäviä muistoja kouluista? Lisäksi kuullaan millaiset välit heillä on nykyään ja mitä mieltä äidit tästä ovat!

7. Mikä on lopputulos, kun oikean avun saaminen venyy liian pitkälle?
Tällä kertaa saimme vieraaksemme luovan alan yrittäjänä toimivan suunnittelijan Laura Seppäsen, joka tuli avaamaan meille omaa matkaansa – ensimmäistä kertaa julkisesti ääneen. Myös Lauralla todettiin aikuisena ADHD-diagnoosi. Lauran tarina on äärimmäisen koskettava eikä studiossa kukaan välttynyt ilon tai surun kyyneliltä. Lauran erityistaitona on aina ollut maskaaminen, jota hän on tehnyt koko elämänsä ajan. Maskaamisella tarkoitetaan naamioitumista, jolla yritetään peitellä ADHD-oireita. Kuinka tärkeä merkitys on ADHD-diagnoosilla ja sillä, että saa oikenalaisen avun? Jaksolla halutaan myös muistuttaa, kuinka paljon sanat merkitsevät – niin hyvässä kun pahassa.

6. Onko adhd:lla yhteys päihdeongelmiin? Mikä määritellään ongelmaksi?
Studiossa mukana on kauden ensimmäinen vieras: Darravapaa-yhteisön toinen perustaja Laura Wathén, jolla adhd todettiin myös vasta aikuisiällä. Jaksossa he keskustelevat avoimesti päihteiden käytöstään ja pohtivat onko heidän ongelmaksi koetulla käytöllä yhteys adhd:seen. Missä kohtaa käyttö voidaan luokitella ongelmaksi ja kuka sen määrittelee? Miten Linda, Miisa ja Laura kokevat, että päihteidenkäyttöön suhtaudutaan terveydenhuollossa ja vaikuttaako se avun saamiseen? Jaksossa koetaan isoja tunteita, kun keskustelu herkistyy tärkeistä aiheista ja elämää muuttavista päätöksistä.

5. Somessa kaikki on siloteltua, mutta uskoisitko mitä oikeasti tapahtuu pinnan alla?
Viidennessä jaksossa sukelletaan Lindan ja Miisan arkeen – somessa kaikki on siloteltua, mutta totuus saattaa yllättää. Onko heidän arkensa täynnä pelkkää sekoilua ja mokailua? Unohtuuko asiat ja pitääkö kaikesta olla muistutus? Jaksossa keskustellaan pysyykö kummallakaan langat käsissä vai onko molempien lankakerät aivan solmussa. Vaikka jaksossa käsitellään asioita huumorin kautta, keskustelu vakavoituu, kun puhutaan mitä sosiaalinen ahdistus voi aiheuttaa.

4. Tämän hetken trendaavin muoti-ilmiö: ADHD?
Onko totta, että Linda aina vaan rikkoo kaiken ja Miisa puolestaan aina vaan huutaa? Siltä se välillä näyttää! Entä onko kaikelle saatava diagnoosi? On väärin luulla, että oireilu olisi tahallista tai tietoista. Siksi Linda (kavereiden kesken ”Täystuho”) ja Miisa (aka Raivo-Miisa) omistavat tämän jakson ennakkoluulojen rikkomiselle!

3. Miisan koko elämä on ollut sekoilua, mutta nyt kaikki muuttuu?
Miisa on elänyt tähänastisen elämänsä epätietoisuudessa. Hän on kantanut vuosikausia mukanaan suurta häpeää. Hän on taiteillut kaaoksen keskellä ja yrittänyt selvittää, mistä voi olla kyse. Vasta noin vuosi sitten Miisa ryhtyi toden teolla etsimään apua. Ja onneksi ryhtyi: tuloksena on ADHD-diagnoosi. Viimein olo on toiveikas!

2. Lindan elämää lapsuudesta tähän hetkeen – epätoivosta hyvään oloon
Linda Manuella näkee edelleen painajaisia kouluajoista. Painajaisissa on sama kaava: läksyt on tekemättä, hän ei muista mennä aamutunneille, kaikki on levällään. Miten ihmeessä selvisin, Linda miettii. Linda haki apua ensimmäisen kerran 19-vuotiaana, mutta sai väärän diagnoosin. Meni vuosia ennen kuin asiaa tunteva lääkäri hoksasi, mistä on kyse. Tässä jaksossa Linda kertoo elämänsä ylä- ja alamäistä.

1. ADHD on lasten ”ylivilkkaushäiriö”? Impulsiivisuus on Miisan erikoisalaa, sähläys Lindan
Tästä se starttaa! Ainutlaatuiset aivot on superkaksikon, eli Linda Manuellan ja Miisa Edithin podcast, jossa puhutaan avoimesti ja huumorilla ADHD-häiriöstä. Harva tietää, miten erilaisena ADHD voi näyttäytyä. Miisa on ADHD-tutkimusten loppusuoralla, mutta on lähes varma, että pitkään jatkuneissa oireissa on kyse juuri tästä häiriöstä. Tunteet kuohuvat, luottamus omaan osaamiseen on ollut koetuksella. Lindalla puolestaan on jo diagnoosi. Hän kuvailee itseään ylivilkkaaksi ihmiseksi, jonka erityisalaa on arjessa sählääminen. Kaapin ovet jäävät auki ja lasit lentävät, kun Linda kokkaa. Näistä ja muista oireista keskustellaan ensimmäisessä jaksossa. Onneksi jo asiasta puhuminen auttaa!