Tekoälykäs Podcast

Atte Jääskeläinen, Ylen entinen päätoimittaja, sukeltaa tekoälyn maailmaan kiinnostavien vieraiden kanssa. Millaista on tekoälyn etiikka? Osaako kone tehdä taidetta? Tekeekö tieto vallankumouksen? Lappeenrannan LUT:in proffa ja tekoälyyn erikoistuneen Fourkind Oy:n Senior Advisor pohtii myös mitä tekoäly tekee meille ihmisinä: Tuleeko maailmanloppu kun koneet alkavat koodata itseään vai helpottuuko elämä, kun ihmiset saavat keskittyä vain mukaviin hommiin? Atte Jääskeläinen on Professor of Practice LUT-yliopistossa ja Fourkind Oy:n Senior Advisor. Hän on työskennellyt Visiting Fellow’na Oxfordin ylipistossa ja London School of Economicsissa LSE:ssä. Ennen näitä tehtäviä hän oli Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja, STT:n päätoimittaja ja Helsingin Sanomissa muun muassa politiikan toimituksen ja taloustoimituksen esimiehenä.

Kuuntele

Osa 10: Mikä on suomalaisten sauma alustataloudessa? Vieraana Edward Blomstedt

Amerikkalaiset jätit valtaavat maailmaa toimiala kerrallaan, ja Eurooppa on altavastaajana. Uudet toimijat voittavat usein siksi, että niiden liiketoimintamalli on erilainen: Se perustuu alustatalouteen. Mutta mitä tämä muotisana oikein tarkoittaa, ja onko suomalaisilla mahdollisuus pärjätä siinä? Atte Jääskeläisen vieraana Edward Blomstedt, jonka yritys rakensi teollisen valmistuksen kauppapaikan nettiin. Tässä jaksossa kysytään, mikä kaikki voi siirtyä verkkoalustoille, ja missä ovat suomalaisten saumat?

35 min • 1.2.2019

Osa 9: AI ja työ, AI ja yritykset - Vieraana Mika Lintilä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä havahtui tekoälyyn ja havahdutti myös hallituksen ottamaan sen vakavasti. Hallitusneuvotteluissa ei puhuttu hänen mukaansa "sanaakaan" tekoälystä, mutta sen jälkeen on puhuttu. Lintilän asettamat työryhmät työstivät - ja työstävät - tekoälyn soveltamisen kansallista strategiaa. "Suomessa on erittäin terävä kärki tekoälyssä, mutta se on se muutama prosentti. Tekoälyn soveltamisen ja sitä kautta kansantaloudellisen vaikutuksen ratkaisee se suurempi massa joka soveltaa sitä tekoälyä.

35 min • 25.1.2019

Osa 7: Ihmisen ja koneen ikuinen liitto - Vieraana Pekka Puustinen

"Minun ihmiskäsitykseeni liittyy vahvasti se, että ihminen ja teknologia on yksi asia.” Osuuspankkiryhmän strategiajohtaja Pekka Puustinen ja Atte Jääskeläinen keskustelevat siitä, onko tekoäly vain uusi vaihe ihmisen ja koneen – tai työkalun – välisessä suhteessa.

35 min • 14.1.2019

Voiko kone olla luova? - Vieraana Hannu Toivonen

"Voiko tietokone olla luova ja tehdä luovaa työtä? Tuleeko tekoäly myös alueelle, jota on pidetty ihmisen omimpana? Vastaus on kyllä. Mutta miten ihmeessä? Miten tietokone kykenee tekemään jotain sellaista, mitä ei ole tehty koskaan ennen tehty, ja vielä siten, että sillä on arvoa meille ihmisille? Näitä kysymyksiä pohtivat laskennallisen luovuuden tutkija, professori Hannu Toivonen ja Atte Jääskeläinen Tekoälykkäässä Podcastissa."

31 min • 15.12.2018

Miten saataisiin tieteen tekemiseen lisää järkeä? - Vieraana Maria Ritola

"Miten on mahdollista, että julkisesti rahoitetun tieteen tulosten julkaisemisesta on tullut yksityistä kustannustoimintaa: Tulokset suljetaan maksumuurien taakse, ja niitä ei saa vapaasti lukea, saati tutkia ja jalostaa tekoälyn avulla. Tieteellisen hakukoneen Iris.ai:n kaupallinen johtaja Maria Ritola ja LUT:in Professor of practice Atte Jääskeläinen pistävät hengästyttävällä vauhdilla halki, poikki ja pinoon tieteen julkaisemisen ja meritoitumisen nykyiset käytännöt - ja ehdottavat uusia, jotka sopivat paremmin nykyaikaan."

30 min • 10.12.2018

Tekoäly väärissä käsissä - Vieraana Jarno Limnéll

Miten Suomi ja demokratia kestävät sen, että algoritmit tuntevat perinpohjin ihmisten ajatukset, arvot ja poliittiset kannat? Ja sen, että niihin vaikutetaan maan rajojen ulkopuolelta? Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ja Atte Jääskeläinen pohtivat, miten Suomi voi varautua puolustamaan demokratiaa kyberpsykologisilta hyökkäyksiltä. "Minä uskon, että eduskuntavaaleista Suomessa ensi keväänä tulee ensimmäiset niin sanotusti todelliset sosiaalisen median vaalit", sanoo Limnéll.

40 min • 5.12.2018

Kun Suomi tekoälyyn havahtui

Atte Jääskeläisen vieraana ovat apulaisprofessori Teemu Roos ja johtaja Ville Valtonen. He ovat luoneet tekoälyn verkkokurssin Elements of AI:n, jolla on ilmoittautunut jo satatuhatta ihmistä. Pitääkö kaikkien ymmärtää tekoälyä, ja jos pitää, miksi? Miksi Suomesta pitäisi tehdä tekoälyn mallimaa, ja miten se tehdään?

29 min • 30.11.2018

Miksi ihmisen on niin vaikea uskoa tietoon? - Helsingin piispa Teemu Laajasalo

Atte Jääskeläinen pohtii piispa Teemu Laajasalon kanssa, miksi ihmisen on niin vaikea uskoa tietoon, ja mikä on tiedon ja uskon suhde yli aikojen. Miten tähän vaikuttaa se, että data ja tekoäly alkavat ohjata ihmisen elämää. Onko tietäminen ristiriidassa sen kanssa, mitä kristinusko opettaa?

33 min • 30.11.2018

Kuka kantaa vastuun, kun kone tekee hoitovirheen? - Meeri Haataja

Meeri Haataja on Suomen tekoälyaika -hankkeen etiikkaryhmän puheenjohtaja. Hän pohtii, mitä pitää ottaa huomioon, kun ihminen ja kone alkavat tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä jossa panoksena voi olla elämä tai terveys.

33 min • 30.11.2018