

Sotepodi – neljä ratkaisua hyvinvointiin - podcast
Kuka hoitaa ikääntyvät suomalaiset? Mitä hoitojonoille pitäisi tehdä? Sote-alan houkuttelevuudelle on tehtävä jotain, mutta mitä? Voiko lääkäri käyttää somea työnsä tukena vai kärsiikö ammattimaisuus? Sotepodissa etsitään ratkaisuja hyvinvointialan ongelmiin – 4 jaksoa, 4 ratkaisua. Podcastin juontavat HALIn ekonomisti Tiina Kanerva ja asiantuntija Ville Laakso, jotka ottavat yhdessä vieraiden kanssa otteen sotesta. Seuraa podcastia somessa @hyvinvointiala #sotepodi. Podcastin tuottaa Hyvinvointiala HALI ry.

Jakso 4: Some ei korvaa vastaanottoa, mutta voiko Instassa edistää terveyttä? Somegynekologi vastaa
Millaisia ovat sosiaalisen median ja etävastaanottojen mahdollisuudet lääkärin työssä? Vieraana on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka. Hän jakaa suositulla Instagram-tilillään @gynekologi_tuuliatikka tietoa erilaisista naisten terveyspulmista. Tikan mukaan some ei korvaa lääkärikäyntiä, mutta entistä useampi asia voisi hoitua etävastaanotollakin, sillä suurin osa lääkärin työstä on potilaan kanssa keskustelua.

Jakso 3 - Sotealan osaajapulaa ei ratkaista vain rahalla
Julkinen keskustelu sote-alasta typistyy yleensä vain palkkaan ja työoloihin. Miksi mediassa kuultava viesti sote-alalta on vain kurjuutta ja rahapulaa? Mitkä ovat alan veto- ja pitovoimatekijät? Vieraana on professori Pekka Mattila Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Hänen mukaansa sote-alalla kaivataan parempaa johtamista, myönteistä kilvoittelua ja reiluuden kokemusta.

Jakso 2 - Mistä rahat kasvaviin sotemenoihin?
Väestö ikääntyy ja sotemenot kasvavat. Mikä lääkkeeksi uusien hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmiin? Miten julkisen sotetoiminnan on tehostuttava kiristyvässä taloustilanteessa? Millaista yhteistyötä julkinen ja yksityinen puoli voisivat tehdä? Kenen etu on valinnanvapaus? Vieraana on Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn johtaja Emilia Kullas. Hän on työskennellyt pitkään myös taloustoimittajana. EVA on tehnyt muun muassa Soten shokkihoito -analyysin sekä kyselyitä siitä, missä kansalaiset haluavat itseään hoidattaa.

Jakso 1- Kuka hoivaa ikääntyvät suomalaiset – ratkaisut sote-alan henkilöstöpulaan?
Miten hoitoalan huutava työvoimapula saadaan ratkottua? Ovatko työperäinen maahanmuutto sekä kuntien ja työpaikkojen laajempi toimintavalta ratkaisuja? Kuinka nippelilainsäädäntöä keventämällä voisi kehittää sotealan toimintaa? Jos meillä ei ole hoivapaikkoja tarpeeksi, millaisia seurauksia tällä on yhteiskunnan ja työelämän kannalta? Vieraana itsekin sosiaali- ja terveydenhuollossa työskennellyt Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja Regina Saari. Hän muistuttaa, että sillä, miten sotealan työvoiman kysymykset nyt ratkaistaan, on suuri vaikutus työmarkkinoihin.