Iskunkestävä Suomi – näin maamme varautuu kriiseihin - podcast

Miten Suomi on varautunut poikkeustilanteisiin? Miten maamme kriittiset toiminnot turvataan? Huoltovarmuuskeskuksen Iskunkestävä Suomi -podcastsarjassa tavataan ihmisiä, joiden työnä on varmistaa, että Suomessa riittää ruokaa, vettä ja sähköä kriisinkin hetkellä. HVK:n viestintäjohtajan Riitta Väkeväisen juontamassa sarjassa kuullaan myös, miten valtiollisiin uhkiin on varauduttu. Lopuksi kuullaan aina Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin varautumisen asiantuntijan Essi Kuljun kotivaravinkit kansalaisille. Sarjan tuottaa F-tuotanto. #huoltovarmuus #kriisi #72tuntia #iskunkestäväsuomi

Ohjelma Iskunkestävä Suomi – näin maamme varautuu kriiseihin on Suplassa avoimen RSS-syötteen kautta. Ohjelman kuvaukset, kuvat ja muut tiedot ovat ohjelman omaisuutta. Ilmoita sopimattomasta sisällöstä tästä!

Kuuntele

6. "Valhe kiertää maailman nopeammin kuin totuus saa saappaat jalkaansa"

Kauden viimeisessä jaksossa mietitään informaatiovaikuttamisen vaaroja ja median roolia huoltovarmuuden kannalta.  Miten Suomi voi säilyttää luottamuksen ilmapiirin?  Jakson vieraina ovat Ylen toimitusjohtaja, huoltovarmuusneuvoston jäsen Merja Ylä-Anttila ja johtava varautumisasiantuntija Antti Sillanpää HVK:sta.  Merja Ylä-Anttilan mukaan on nähtävissä, että suomalaisia insituutioita, myös Yleä, yritetään horjuttaa ja kyseenalaistaa. Tämä on iso riski, sillä vahvat instituutiot ovat luottamuksen perusta, ja erityisesti kriisiaikoina on tärkeää, että päättäjillä, medialla ja kansalaisilla on faktoihin perustuva tilannekuva.  Antti Sillanpää vetää HVK:ssa informaatioturvallisuuden osaamiskeskuspilottia, jossa pyritään tunnistamaan sosiaalisen median epäaitoja kampanjoita. Sillanpään mukaan tekoäly tuo lisää haastetta, sillä eripuraa saattavat lietsoa botit ja haamutilit.  Lopuksi SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju kertoo, miten kansalainen voi pyrkiä torjumaan informaatiovaikuttamista.  

34 min • 13.3.2025

5. ”Suomi ei pysähdy – polttoainevarastoja voi jatkossa sijoittaa myös naapurimaihin”

Miten maassamme varmistetaan, että elintärkeät tavarat ja ihmiset liikkuvat kuten pitääkin? Millä tavoin huolehditaan siitä, että logistiikka toimii ja pumpuissa riittää polttoainetta?  Maanteillämme kulkee jatkuvasti satoja ajoneuvoja lähes vuorokauden ympäri jakelemassa polttoainetta. Sitä on myös varastoissa useamman kuukauden tarpeisiin. Pohjoismainen yhteistyö on niinikään tiivistynyt - polttoainevarastot voivat jatkossa sijaita naapurimaassa.   Myös onnettomuudet ja kriisit maailmalla voivat vaikuttaa siihen, mitä löytyy kaupan hyllyiltä, ja miten teollisuus saa tarvittavat komponenttinsa. Siksi on syytä varmistaa, että kuljetukset toimivat maalla, merellä ja ilmassa.  Jakson vieraina ovat varautumispäällikkö Hannu Hakkarainen Traficomista ja vanhempi varautumisasiantuntija Juha Vahlsten HVK:sta. He kertovat, miksi Suomi ei pysähdy poikkeustilanteessakaan.  Lopuksi SPEKin varautumisen asiantuntija Essi Kulju kertoo, miten kansalainen voi varautua bensiinin ja dieselin jakeluhäiriöihin. 

28 min • 6.3.2025

4. "Kansalainen ei voi yksin huolehtia kyberturvasta, jos vastassa ovat rikolliset ja valtiot"

Miten olemme varautuneet erilaisiin kyberuhkiin? Kuka tietojamme kalastelee? Jaksossa varaudutaan verkossa vaaniviin vaaroihin. Digitaaliset palvelut ovat käytössä kaikkialla, myös elintärkeissä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Siksi vankat palomuurit, mutta myös jatkuva harjoittelu poikkeustilanteita varten on tärkeää.  Yhteiskunta pyörii, vaikka palvelunestohyökkäys pimentäisi verkkopalvelut toviksi, vakuuttavat jaksot vieraat Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tietohallintojohtaja Teemu Mäkelä sekä johtava varautumisasiantuntija Juha IlkkaHuoltovarmuuskeskuksen digitiimistä. 

33 min • 27.2.2025

3. “Suomella on 300-vuotinen perinne viljan varastoinnista, ja siitä pidetään kiinni”

Erilaiset globaalit poikkeustilanteet voivat hetkellisesti vaikeuttaa elintarvikkeiden saantia myös Suomessa. Miksi kuluttajat eivät kuitenkaan saatavuushäiriöitä juuri huomaa? Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvan Ruokapalvelupoolin poolisihteeri, valmiuspäällikkö Virpi Kulomaa sekä elintarvike- ja vesihuoltotiimin vetäjä, johtava varautumisasiantuntija Miika Ilomäki HVK:lta keskustelevat siitä, miten ruokapalvelut ovat mukana huoltovarmuustyössä. Miten pitkälle tulevaisuuteen viljaa on varmuusvarastossa? Miten pidetään huolta, että sairaaloissa ja palvelutaloissa riittää ruokaa poikkeustilanteissakin? Lopuksi SPEKin asiantuntija Essi Kulju kertoo varautumiswrapeista sekä muista ruokatarpeista, joita kotona olisi hyvä olla valmiina.

35 min • 20.2.2025

2. “Yrityksissäkin on herätty siihen, että sähköön voi kohdistua hybridiuhka"

Häiriötön sähkönjakelu on yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeistä. Miten jakelua priorisoidaan, jos myrsky tai valtiollinen sabotaasi aiheuttaa sähköstä pulaa? Huoltovarmuuskeskuksen johtava varautumisasiantuntija Anssi Paalanen ja  sähköverkkoyhtiö Elenian valmiusjohtaja Heikki Paananen keskustelevat siitä, miten Suomessa pidetään huolta energiavarmuudesta. Miksi energiavarmuus on Suomelle myös kilpailuetu? Jakson lopuksi varautumisen asiantuntija Essi Kulju SPEKistä kertoo, miten kotitalouksissa voi varautua sähkökatkoihin.

42 min • 13.2.2025

1. “Venäjä on onnistunut yhdessä asiassa – tiivistämään Suomen viranomaisten yhteistyötä”

Maamme kriittiseen infrastruktuuriin on kohdistunut viime aikoina poikkeuksellisen paljon tihutöitä ja niiden uhkaa. Eagle S -aluksen aiheuttamat kaapelikatkot joulupäivänä 2024 eivät kuitenkaan jääneet vaille viranomaisten tiukkoja toimia. Erikoistutkija Lotta Hakala Suojelupoliisista ja Huoltovarmuuskeskuksen operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki keskustelevat, miten erilaisiin valtiollisiin ja muihin uhkiin varaudutaan. Myös yrityksissä on herätty Venäjän yhä häikäilemättömämpään vaikuttamistoimintaan. Lopuksi varautumisen asiantuntija Essi Kulju SPEKistä kertoo, miksi huoltovarmuus on kansalaistenkin asia. 

34 min • 6.2.2025