

The Ulkopolitist - podcast
The Ulkopolitist on kansainvälisen politiikan ilmiöitä sekä suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevän verkkolehden podcast. Juontajina Annastina Haapasaari, Sofia Blanco Sequeiros, Ida-Susanna Pöllänen, Olli Puumalainen ja Jalmari Sarla.
Ohjelma The Ulkopolitist on Suplassa avoimen RSS-syötteen kautta. Ohjelman kuvaukset, kuvat ja muut tiedot ovat ohjelman omaisuutta. Ilmoita sopimattomasta sisällöstä tästä!

Puolan uusi aikakausi: siirtyykö Euroopan valta itään?
Puola on suuri eurooppalainen maa, jonka politiikka on ollut viime vuosina Euroopan seuratuimpia. Oikeistokonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) hallitsi maata lähes vuosikymmenen, jona aikana muun muassa Viktor Orbánin johtaman Unkarin kanssa Visegrád-ryhmään asemoituneen Puolan politiikka haastoi eurooppalaisia käsityksiä riippumattomasta oikeusvaltiosta ja naisten oikeuksista. Mutta nyt valtaan on noussut jälleen astetta liberaalimpi ja selkeästi eurooppamyönteisempi Kansalaisfoorumi (PO) Donald Tuskin johdolla. Tulevat presidentinvaalit määrittävät pitkälti Puolan hallituksen kyvyn toimeenpanna vaalilupauksiaan. Varmalta näyttää, että Puolasta tulee jatkossa yhä merkityksellisempi Euroopan maa, jonka näkökulmia kuunnellaan tarkasti. Miten uusi valtakausi Puolassa on lähtenyt käyntiin? Mitä uusi johto ja politiikka tarkoittaa Puolalle ja sen asemalle EU:ssa? Entä millaisena Puola nähdään nyt Helsingistä ja Brysselistä käsin? Tässä jaksossa pureudumme Puolan sisäpolitiikkaan, sen suhteisiin Euroopan unioniin ja Suomeen sekä siihen, miltä maan tulevaisuus näyttää - unohtamatta Puolan vaiherikkaan historian vaikutusta nykyisyyteen. Jakson vieraina ovat Erja-Outi Heino, joka työskentelee erityisasiantuntijana ulkoministeriössä ja on kirjoittanut yhdessä Antti Blåfieldin kanssa tuoreen Puola on samaa maata -tietokirjan, sekä Katalin Miklossy, joka on Jean Monnet -professori ja itäisen Euroopan tutkimuksen tieteenalavastaava Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Jakson juontavat Ida-Susanna Pöllänen ja Jalmari Sarla ja sen leikkasi Pauliina Saloranta. Jakso äänitettiin Fortress Soundworksin studiolla.

Kansanmurhat ja sorretut vähemmistöt: uiguurit, palestiinalaiset ja kansainvälinen politiikka
Etnisten vähemmistöjen vainot ja kansanmurhat nousevat ajoittain uutisotsikoihin, mutta niiden käsittely mediassa on valikoivaa. Esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa tapahtuvat vakavat ihmisoikeusloukkaukset jäävät usein suomalaisessa uutisoinnissa sivuosaan, vaikka niiden vaikutukset ulottuvat laajalle. Viime aikoina Gazassa käynnissä oleva Israelin laajamittainen sotilasoperaatio ja palestiinalaisiin kohdistettu armoton väkivalta ovat herättäneet huomiota eri puolilla maailmaa. Samaan aikaan Kiinan uiguurivähemmistön järjestelmällinen sorto jatkuu, vaikka kansainvälinen huomio on siirtynyt muualle. Massiivinen väkivalta ja ihmisoikeusrikkomukset ovat globaaleja kysymyksiä, jotka koskettavat myös Suomea kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja oikeudellisten velvoitteiden kautta. Mutta milloin vainoista tulee kansanmurha – ja kuka sen saa määritellä? Tässä jaksossa pureudumme kiisteltyyn mutta ajankohtaiseen kansanmurhan käsitteeseen tarkastelemalla uiguurien ja palestiinalaisten tilannetta. Monet ihmisoikeusjärjestöt, riippumattomat journalistit, poliitikot ja aktivistit ovat kutsuneet Kiinan ja Gazan tapahtumia kansanmurhiksi, vaikka media ja viralliset tiedotuslähteet eivät aina tee niin. Mistä tämä kiista kumpuaa? Onko kyse kielellisistä ja lainopillisista tulkinnoista vai puhtaasti poliittisista valinnoista – vai kenties kaikista näistä? Entä miten tällaiset kriisit kytkeytyvät laajemmin kansainväliseen politiikkaan ja geopoliittisiin valtasuhteisiin? Jakson asiantuntijavieraina opiskelija Pazilaiti Simayijiang ja The Ulkopolitistin kirjoittaja Arttu Uuranmäki. Jakson juontaa Jalmari Sarla ja sen leikkasi Pauliina Saloranta. Jakso äänitettiin Fortress Soundworksin studiolla.

The Etyjist, osa 3: Muutoksen mahdollisuus
Viime vuosisadan loppupuolella Etyk laittoi Itä-Euroopan kansalaisyhteiskuntien siivittämänä alulle perhosvaikutuksen, jonka on nähty vaikuttaneen jopa kylmän sodan loppumiseen. Voisiko nykyinen Etyj käynnistää jonkin yhtä käänteentekevän kehityskulun? Mahdollisella kansalaisaktivismilla on kuitenkin kova vastus, kun suurvaltojen intressit jyräävät monenkeskisiä rakenteita yhä rankemmin. Viimeisessä The Etyjist -jaksossa haastateltavina Demo Finlandin toiminnanjohtaja Anu Juvonen, Nuoret, rauha ja turvallisuus -erityisedustaja Santeri Leinonen sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Jalmari Sarla. Podcast on tuotettu yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.

The Etyjist, osa 2: Kohtalon kysymykset
Alun perin Suomen ETYJ-puheenjohtajuuskauden piti loihtia uudelleen esiin ”Helsingin henki”. Tehtävä vaikuttaa kuitenkin mahdottomuudelta sen jälkeen, kun Venäjä rikkoi perustavanlaatuisesti järjestön perussopimuksen pilareita hyökkäyksellään Ukrainaan helmikuussa 2022. Suomi on sanonut pj-kaudellaan painottavansa Etyjin periaatteiden kunnioittamista ja vahvistamista. Mitä se tarkoittaa käytännössä, kun lähtökohdat ovat oikeastaan täysin ristiriidassa tavoitteiden kanssa? Jaksossa haastateltavina tutkija Tyyne Karjalainen, ETYJ:llä Wienissä työskentelevä strateginen neuvonantaja Hanna Smith sekä ulkoministeriön ETYJ-sihteeristön apulaispäällikkö Toni Sandell. Jakson juontavat Annastina Haapasaari ja Jalmari Sarla. Jakso on toteutettu yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.

The Etyjist, osa 1: Rautaesiripun reliikki?
Vuoden vaihteessa Suomi aloitti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJin puheenjohtajamaana. Samalla tulee kuluneeksi 50 vuotta järjestön ensiaskelista. Helsingissä vuonna 1975 pidetyn huippukokouksen päätteeksi Finlandia-talossa allekirjoitettiin päätösasiakirja, joka auttoi liennyttämään kylmän sodan jännitteitä. Mitä Helsingin hengestä on jäljellä? Onko nykyinen ETYJ rautaesiripun reliikki, vai kyteekö siinä yhä toivo paremmasta tulevaisuudesta? Haastateltavina kuullaan ministeri Jaakko Iloniemeä sekä pitkän uran diplomaattina tehnyttä René Nybergiä. Juontajina Jalmari Sarla ja Annastina Haapasaari.

Joulukaaos, eli kun kurkkumopo lähtee lapasesta
Ulkopolitistin podcast-tiimi kokoontuu melkein täysin jäsenin joulukaaosstudioon. Mikkien ääressä istuvat Olli, Annastina, Ida, Jalmari ja Sofia – joulukissat joulustudiossa siis. Ihmisiä on enemmän kuin tuoleja ja mikrofoneja, joten luvassa on rähinää ja monologeja, jotka aina joku haluaa keskeyttää. Jaksossa puidaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan vuotta 2024. Suomen presidentinvaalit saavat osansa ja kova turvallisuus puhuttaa. Vastapainoksi pohditaan myös feminististä ulkopolitiikkaa. Ida ja Sofia vastailevat The Ulkopolitistin viralliseen jouluvisaan, ja lopuksi keräännytään joulusuositusten äärelle. The Ulkopolitistin podcast-tiimi kiittää kaikkia podcastin tekoon osallistuneita toimituslaisia, vieraita, ja ennen kaikkea kuulijoita. Toivotamme iloista joulunodotusta, ja palaamme linjoille vuodenvaihteen jälkeen! Podcast-tiimi kuulisi mielellään palautetta podcastista. Sitä voi laittaa somessa tai sähköpostilla kenelle tahansa tiimiläiselle. Erityisesti palautetta voi lähettää Sofialle osoitteeseen sofia.blanco.sequeiros@ulkopolitist.fi.

Moninaisuuden politiikkaa: katsaus Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansoihin
Tällä kertaa Ulkopolitistin podcastissa perehdytään Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansoihin ja heidän ajankohtaisiin poliittisiin kamppailuihinsa. 1400-luvun löytöretkien myötä “vanhan maailman” taudit levisivät Atlantin yli. Amerikan alkuperäiset yhteiskunnat romahtivat ja kulttuureja katosi. Eurooppalaisvalloittajat hävittivät kiivaasti sitä, mitä epidemioilta oli säästynyt. Alkuperäiskansat eivät silti kadonneet. Nykyajan Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansat ovat moninainen ja väkirikas joukko, jonka poliittiset ponnistukset koskevat niin maaoikeuksia, koulutusta, metsäkatoa kuin ilmastonmuutostakin – ja monia muita kysymyksiä. Jakson asiantuntijavieraina ovat postdoc-tutkija Anna Heikkinen ja yliopistotutkija Tuija Veintie Helsingin yliopistosta. Jakson juontavat Olli Puumalainen ja Sofia Blanco Sequeiros. Jakson leikkasi Pauliina Saloranta.

Feministinen ulkopolitiikka oikeistopopulismin puristuksessa
Feministisellä ulkopolitiikalla on ollut näkyvä asema muun muassa Pohjoismaiden politiikassa, erityisesti Ruotsissa hallituksen virallisena ulkopolitiikan linjana 2014–2022 ja Suomessa Marinin hallituksen ulkoministeri Pekka Haaviston aikana. Nyt feministiset arvot ovat saaneet väistyä taka-alalle monessa maassa oikeistohallitusten tultua valtaan: Suomenkin ulkopolitiikan painopisteet ovat muuttuneet, kun Tasavallan Presidentti Alexander Stubb on linjannut Suomen noudattavan ulkopolitiikassaan arvopohjaista realismia. Feminismin ja yhdenvertaisuuden teemojen vastainen mobilisaatio yhdistää laajasti populistisen radikaalioikeiston toimintaa ympäri maailman, mistä yhtenä kouriintuntuvimpana viimeaikaisena esimerkkinä on Donald Trumpin paluu Yhdysvaltain presidentiksi. Podcast-jaksossa pureudumme feministiseen ulkopolitiikkaan: sen merkitykseen, haasteisiin ja nykytilaan konservatiivisten liikkeiden varjossa. Ovatko kriittiset feministiset näkökulmat korvautuneet kautta linjan kansainvälisten suhteiden realistisen koulukunnan opeilla? Minkälaisia saavutuksia feministisen ulkopolitiikan piirissä on nähty? Lopuksi pohdimme tulevaisuutta – voisiko ihmisoikeusperustainen feministinen näkökulma tehdä vielä paluun kansainvälisille areenoille vai onko feminismistä tullut lopullisesti liian polarisoiva termi? Jakson vieraina ovat vaikuttamistyön asiantuntija Katariina Haapea Nytkis ry:stä ja Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja, humanitaarinen asiantuntija Merit Hietanen. Jakson juontavat Amani Al-Mehsen ja Jalmari Sarla.

Demokratia, ja kuinkas sitten kävikään
Liberaalien demokratioiden poliittinen mielikuvitus on ajautunut umpikujaan. Nousevan autoritarismin ja populistisen nostalgian kertomukset houkuttelevat ihmisiä tavalla, joka johtaa instituutioiden heikkenemiseen ja yhteiskuntarauhan rakoilemiseen. Voisiko demokratian historiasta löytää ratkaisuja kehityksen kääntämiseen ympäri? Jaksossa eurooppalaiseen aatehistoriaan erikoistunutta akatemiatutkija Timo Miettistä haastattelee Annastina Haapasaari.

LIVE: Toward the US Elections – The Nordic and a New Era of Transatlantic Relations
In this episode, we discuss the role of foreign policy, especially transatlantic relations, in the US election campaign, while also looking beyond the election to the years and decades ahead. Did Finland and Sweden’s NATO membership bring about a new era of transatlantic relations in the Nordic foreign policy? Are the Nordic countries seen as a single bloc from the United States' perspective? And what can we expect from transatlantic relations under the next administration and beyond? Panelists of the discussion are Laura Saarikoski (Tampere University), Joel Linnainmäki (FIIA) and Alexandra Pasternak-Jackson (Amcham). Moderated by Ulla Henttonen and Anton Engelberg, this episode was recorded at an event organised by The Ulkopolitist and the Finnish-Swedish cultural center Hanaholmen on 4 November 2024. The event was part of The Transatlantist, a project by The Ulkopolitist with the support of the U.S. Embassy in Finland.

The Transatlantist – Suurvaltakamppailu teknologiasta: Yhdysvallat innovoi, EU sääntelee
The Transatlantist-podisarjassa etsitään analyysia ja uusia näkökulmia siihen, millä mallilla Yhdysvaltojen ja Suomen yhteydet ulkopolitiikassa ovat, mihin ne ovat menossa ja miten ne liittyvät kansainväliseen järjestykseen. Projekti on toteutettu Yhdysvaltain suurlähetystön tuella. Tässä The Transatlantist-podisarjan neljännessä ja viimeisessä jaksossa pureudutaan teknologian maailmaan ja pohditaan sitä, millainen teknologiakilpailu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on, entä miten Eurooppa asemoituu tässä kilpailussa? Miten Yhdysvallat ja EU voivat lisätä EU:n suvereniteettia teknologian osalta ja miten Suomi teknologiaosaamisen eturintamassa, mutta varsin pienenä maana asemoituu tässä kaikessa? Tämä projekti on toteutettu Yhdysvaltain suurlähetystön tuella. Jakson vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin tutkija Markus Holmgren ja Laissa-lakiasiaintoimiston juristi sekä mm. entinen Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtaja Susanna Mäkelä.

The Transatlantist – Ilmastonmuutos suurvaltapolitiikan keskiössä
The Transatlantist-podisarjassa etsitään analyysia ja uusia näkökulmia siihen, millä mallilla Yhdysvaltojen ja Suomen yhteydet ulkopolitiikassa ovat, mihin ne ovat menossa ja miten ne liittyvät kansainväliseen järjestykseen. Projekti on toteutettu Yhdysvaltain suurlähetystön tuella. Ilmastokriisissä on pelissä maailman tulevaisuus. Tässä The Transatlantist-podisarjan kolmannessa jaksossa pureudutaan kansainväliseen ilmastopolitiikkaan. Nyt pohditaan erityisesti sitä, millaisia ilmastopoliittisia toimijoita Suomi ja Yhdysvallat ovat, mikä maiden lähestymistapoja yhdistää, entä mikä niitä erottaa? Millaista yhteistyötä Suomi ja Yhdysvallat tekevät? Jakson vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Antto Vihma, Kaupallinen neuvonantaja Suomen pääkonsulaattista New Yorkista Lotta Jessen sekä nuorten ilmastodelegaatti Antti Regelin.

LIVE: Something Old, Something New, Something Blue & Yellow – Perceptions of NATO in Europe
How do young security policy experts view NATO's role in Europe today? What shifts are currently taking place within the alliance’s Northern and Eastern flanks, and how is the war in Ukraine influencing these perspectives? In this episode, emerging voices from Finland, Latvia and Ukraine dive into NATO's evolving significance, blending historical perspectives with contemporary challenges. Panelists include Joel Linnainmäki (FIIA), Veronika Melkozerova (POLITICO Europe), Heljä Ossa (LSE) and Tomass Pildegovičs (Latvian MFA). Moderated by Annastina Haapasaari (The Ulkopolitist) and Anni Lindgren (FIIA), the discussion was recorded at the Helsinki Security Forum in late September 2024.

The Transatlantist – Transatlanttista turvallisuutta ja kriisinhallintaa
The Transatlantist-podisarjassa etsitään analyysia ja uusia näkökulmia siihen, millä mallilla Yhdysvaltojen ja Suomen yhteydet ulkopolitiikassa ovat, mihin ne ovat menossa ja miten ne liittyvät kansainväliseen järjestykseen. Projekti on toteutettu Yhdysvaltain suurlähetystön tuella. Turvallisuuspolitiikka puhututtaa entistä enemmän ja sarjan toisessa jaksossa syvennytäänkin turvallisuuspolitiikan avainkysymyksiin ja pohditaan, millainen rooli turvallisuuspolitiikalla on Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa? Entä millainen rooli kriisinhallinnalla on Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten turvallisuuspolitiikassa? Ja miten YK:n 1325-päätöslauselma Naiset, rauha ja turvallisuus näkyy Naton toiminnassa? Jakson vieraana on Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak sekä kuulemme erikoishaastattelun Naiset, rauha ja turvallisuus-verkoston jäseneltä, Suomen Akateemisten Naisten Liiton toimitusjohtajalta Susanna Sulkuselta. Jakson juontavat Ida-Susanna Pöllänen ja Olli Puumalainen.

The Transatlantist – Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet transatlanttisessa kontekstissa
Yhdysvaltojen ja Euroopan välisten suhteiden, eli niin kutsuttujen transatlanttisten suhteiden merkitys on kasvanut jatkuvasti kehittyvässä ja monimutkaistuvassa maailmassa. The Transatlantist-podisarjassa etsitään analyysia ja uusia näkökulmia siihen, millä mallilla Yhdysvaltojen ja Suomen yhteydet ulkopoliikassa ovat, mihin ne ovat menossa ja miten ne liittyvät kansainväliseen järjestykseen. Projekti on toteutettu Yhdysvaltain suurlähetystön tuella. Sarjan ensimmäisessä jaksossa sukelletaan transatlanttisten suhteiden taustoihin ja pohditaan sitä, miten ajan mittaan transatlanttiset suhteet ovat kehittyneet ja mitä voimme odottaa tulevaisuudelta. Jakson vieraat ovat tiiminvetäjä Marko Mäntylä Ulkoministeriön Pohjois-Amerikan yksiköstä ja sotatieteiden tohtori, tutkija Heljä Ossa London School of Economicsista. Aihetta alustaa Ylen Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Ilmari Reunamäki. Jakson juontavat Ida-Susanna Pöllänen ja Olli Puumalainen.

Ylirajaista vastarintaa: aktivismi globaalien kysymysten äärellä
Syyskuun lopussa Eduskuntatalon pylväät suihkutettiin punaisiksi ja Suomessa alkoi laaja keskustelu aktivismista. Mielenilmauksen taustalla olivat Elokapina ja ruotsalainen Återställ våtmarker -ympäristöliike, jotka halusivat kiinnittää huomiota suomalaiseen turvetuotantoon Ruotsissa. Tämä on vain yksi esimerkki viime vuosina maailmalla nähdyistä kansalaistottelemattomuuteen pohjautuvista mielenilmauksista. Usen tavoiteena on tuoda esiin kriittisiä globaaleja kysymyksiä, kuten ilmastonmuutos tai rakenteellinen rasismi. Aktivistit ovatkin muodostaneet ylirajaisia verkostoja ja toimintatapoja navigoidakseen kansainvälisen politiikan ja maailmanlaajuisten ilmiöiden keskellä. Podcast-jakso syventyy aktivismin eri muotoihin. Mitä aktivismilla, kansalaistottelemattomuudella tai suoralla toiminnalla halutaan saavuttaa? Millainen on median ja aktivismin suhde, mitä löytyy kuohuttavien uutisten takaa? Mikä rooli globaalisti kasvavalla aktivismilla on politiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa? Asiantuntijavieraina jaksossa ovat journalisti Sara Harju ja väitöskirjatutkija Riku Löf. Jakson juontaa Jalmari Sarla.

Salametsästys ja laiton villieläinkauppa kansainvälisen rikollisuuden rahahanoina
Salametsästys ja villieläinten osien laiton kauppa ovat huumeiden, aseiden ja ihmiskaupan ohella rikollisen maailman rahahanoja. Moni saattaa tietää, että sarvikuonoja ja norsuja salametsästetään niiden osien vuoksi, mutta rikollisuuden ilmiönä salametsästys ja villieläin- ja kasvikauppa ovat huomattavasti moninaisempia. Kyseessä on miljardibisnes, joka uhkaa tuhansia eläin- ja kasvilajeja ympäri maailmaa. Villieläinkaupasta langetetut tuomiot ovat harvoin muihin vakaviin rikoksiin verrattuna kovia, mutta tulot voivat olla sitäkin suuremmat. Miten luontoa hävittävä ja rikollisia rikastuttava kauppa saataisiin kuriin? Vieraina studiossa ovat suojeluasiantuntija Tanja Pirinen WWF:ltä ja eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaresta. Lisäksi kuullaan WWF:n Itä-Afrikan laittoman villieläinkaupan vastaisen ohjelman Drew McVeyn ennakkoon nauhoitettu englanninkielinen haastattelu. Jakson juontaa Olli Puumalainen.

Runoutta ja avokadolattea: Unkarin illiberaali demokratia ja kulttuuriset kiistat
Unkaria on viime vuosina seurattu tiiviisti niin Suomessa kuin maailmalla maan EU:ta ja demokratian perusperiaatteita haastavan politiikan vuoksi. Pääministeri Viktor Orbánin johtama autoritäärinen hallinto on lähentynyt muun muassa Venäjän ja Kiinan kanssa, mikä on horjuttanut EU:n sisäistä dynamiikkaa ja aiheuttanut kitkaa jäsenmaiden välillä. Heinäkuusta 2024 lähtien Unkari toimii jo toista kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. Puheenjohtajakausi on alkanut jännitteisesti Orbánin vieraillessa loppukesästä Kiovassa ja Moskovassa. Syksyn ensimmäisessä podcast-jaksossa käsitellään Unkarin politiikkaa ja kulttuurisia kiistoja. Kulttuuri ja politiikka nivoutuvat kaikkialla yhteen, niin myös Unkarissa. Historialtaan rikas Keski-Euroopan maa mieltää itsensä idän ja lännen väliin, tunnetaan rakkaudestaan kirjoihin, ja on koti lukuisille kulttuuris-poliittisille kiistoille, joita Orbánin hallintokin käyttää hyväkseen politiikassaan. Millainen maa Unkari siis oikeastaan on, ja millä tavalla sen kulttuuri ja historia näkyvät nykyhetken politiikassa? Mikä rooli kulttuurielämällä on Orbánin Unkarissa, ja millä tavalla Unkari puhuttelee laitaoikeistoa yli kulttuuristen rajojen? Asiantuntijavieraina jaksossa Annastiina Kallius, antropologian tutkijatohtori Helsingin yliopiston tutkijakollegiumista ja Johanna Osváth, kirjallisuuskriitikko ja kulttuurilehti Nuoren Voiman päätoimittaja. Jakson juontavat Sofia Blanco Sequeiros ja Jalmari Sarla.

Kesäjuontajat kesästudiossa kesäillassa
The Ulkopolitistin podcastin kevätkauden päättää suuri kesäjakso. Osa juontajaporukasta kerääntyy studioon puimaan kevätkautta ja eurovaalitulosta sekä pelaamaan ulkopoliittista Aliasta. Kevätkaudella Ulkopolitistissa nähtiin kaksi erikoistuotantoa, yhteistyössä MPKK:n kanssa tehty Turvallisuusjännite-podcast sekä Europolitist-podcast. Ulkopoliittinen vakioaihe oli vaalien supervuosi, joka on tähän mennessä yltänyt Euroopan lisäksi niin Iraniin kuin Intiaankin. Eurovaalien tulokset – no, eurovaalien tulokset. Mitä ne kertovat suomalaisten poliittisesta mielenmaisemasta? Ulkopoliittisessa Aliaksessa toinen joukkue vie ja toinen vikisee. Lopussa vielä tiimin suositukset kesälle. Niiden myötä podcast-tiimi toivottaa hyvää kesää – syksyllä palaamme paremman ulkopoliittisen keskustelun pariin!

The Europolitist – Mikä on kehityspolitiikan rooli geopoliittisessa murroksessa?
Terveisiä Brysselistä! The Europolitistin viimeisessä jaksossa matkustamme EU:n ytimeen ja pohdimme, onko unionin globaali rooli risteyksessä. Keskustelemme muun muassa siitä, miten unionin kehityspolitiikkaa ja kansainvälisiä kumppanuuksia tulisi rakentaa tulevalla vaalikaudella. Vieraana komissaari Jutta Urpilaisen kabinettipäällikkö Taneli Lahti. Jakson juontaa Rosa Kotoaro.