Nordic Noir Finland - podcast

Nordic Noir Finland on podcast pohjoismaisesta rikoskirjallisuudesta. Äänikirjadekkareiden suurkuluttajat Markus ja Mäxä jutustelevat kuulemastaan, lukemastaan tai katselemastaan epävirallisesti, rennosti ja fanipohjalta. Usein samaan virtuaaliseen pöytään istahtaa myös kirjailijoita ja muita aiheeseen liittyviä vieraita. Nordic noirin käsite venyy tässä ohjelmassa juuri sinne minne se parhaiten palvelee tekijöiden tarkoitusperiä. Jos vaikkapa true crime -teokset tai omaelämänkerrat ovat keskustelun arvoisia, ei ohjelman nimi tule esteeksi. 

Ohjelma Nordic Noir Finland on Suplassa avoimen RSS-syötteen kautta. Ohjelman kuvaukset, kuvat ja muut tiedot ovat ohjelman omaisuutta. Ilmoita sopimattomasta sisällöstä tästä!

Kuuntele

Kirsin Kirjanurkka -blogi on vienyt tekijänsä muun muassa Vuoden johtolanka -raatiin

11 vuoden aikana Kirsi Hietasen Kirsin Kirjanurkka -blogista on tullut yksi kotimaisen kirjablogimaailman kulmakivistä. Häntä motivoi halu jakaa lukukokemuksiaan ja houkutella muitakin kirjojen pariin. Mutta mitkä ovat Kirsille tärkeimpiä dekkareita vuonna 2022?

39 min • 25.10.2022

Kale Punti kirjoittaa ihmisistä rikosten takana

Keskustelemme ex-huumepoliisi, kirjailija Kale Puontin kanssa sekä hänen dekkareistaan että true crime-elämäkerroistaan.

55 min • 2.9.2022

Deadline Kustannus tasapainottelee yhteiskunnan ja rikoksen uhrien edun välillä

Tämänkertaisena vieraanamme on Deadline Kustannuksen toimitusjohtaja, rikostoimittaja ja -kirjailija Vera Miettinen. Puheenaiheena on tietenkin true crimen etiikka, ja toisaalta uhkaavatkin tilanteet joihin tosielämän rikoksista kirjoittaessaan voi joutua. Välillä puhutaan äärimmäisen vakavista ja aroistakin kysymyksistä, välillä hihitetään melko kummalliselle huumorille.

56 min • 8.4.2022

Kirjojen kirjoittaminen on parasta, mitä Antti Tuomainen voi tehdä

Antti Tuomaisen kirjailijan ura on tuonut tulessaan muun muassa Steve Carellin tähdittämiä elokuvasuunnitelmia. Kuitenkin hänen työnsä ytimessä on työhuoneella tapahtuva pitkäjänteinen kirjoitustyö.

58 min • 2.4.2022

Jens Lapidus, ja miten meitä ei olisi ilman häntä

Pääsimme alkusyksystä 2021 lyhyellä varoitusajalla haastattelemaan Jens Lapidusta. Ensin selvisi, mikä osuus Jensillä on podcastimme olemassaoloon. Lisäksi puhuttiin varsin vakavia ruotsalaisesta yhteiskunnasta, jengiytymisestä ja Abban comebackista. Mutta millainen yllätys kirjailijastaraa odotti haastattelun lopussa?

34 min • 29.3.2022

Jouluspesiaalin lahjasuositukset 2021

Nordic Noir Finlandin jouluspesiaalissa Mäxä ja Markus käyvät läpi kauden vieraiden kirjasuositukset ja tekevät omatkin ehdotukset pukinkonttiin. Luvassa jännittäviä ja lämmittäviä ideoita joulun kirjatulvaan ja pari toisenlaistakin vaihtoehtoa.

28 min • 29.3.2022

Kirjallisuusvaikuttaja Hannu Paloviidalle kirja on metafyysinen olento

Rosebud -kirjakauppojen omistaja, Like-kustantamon aikanaan perustanut kirjavaikuttaja Hannu Paloviita palkittiin pian tämän jakson äänityksen jälkeen Rakkaudesta kirjaan -palkinnolla. Paloviidan haastattelu podcastissamme kertoo omalta osaltaan, että palkinto todellakin meni oikeaan osoitteeseen. Keskustelimme Hannun kanssa muun muassa kirjallisuusalan voinnista digitaalisen murroksen aikana, kirjakauppakokemuksen luonteesta sekä kirjasta metafyysisenä olentona.

47 min • 29.3.2022

Denise Rudbergin isoäiti purki saksalaisten koodeja toisessa maailmansodassa

Kirjamessujen aikaan tapasimme Rosebud Sivullinen -kirjakaupan lavalla ruotsalaiskirjailija Denise Rudbergin. Hänet tunnetaan sekä "elegant crime" -dekkarityylin luomisesta että sota-ajan koodinpurkajanaisten seikkailuista kertovasta Liittolaiset-sarjastaan. Tämänkertainen jakso on livetallenne haastattelusta 29.10.2021.

38 min • 28.3.2022

Kirja-agentti Elina Ahlbäck: "Vaihda meille, Jens Lapidus!"

Elina Ahlbäck johtaa kirja-agentuuria, jota ei epäröi kutsua maailman parhaaksi. Hän vie maailmalle sellaisia suomalaisia kirjailijoita kuin Max Seeck, Leena Lehtolainen ja Elina Backman. Mutta mitä kirja-agentin työ pitää sisällään? Miten Suomi viedään kirjallisuuden maailmankartalle? Entä mikä on suomalaisen rikoskirjallisuuden "oma juttu"?

34 min • 28.3.2022

Venäjä-asiantuntija Luke Harding ottaa kantaa Suomen idänsuhteisiin

Kun kevään 2022 tapahtumista ei ollut vielä tietoakaan, jutustelimme kirjailija-toimittaja Luke Hardingin kanssa kaikessa rauhassa Venäjästä ja Putinista. Ketään ei myrkytetty. Tämänkertainen jaksomme on livetaltiointi Rosebud Sivullinen -kirjakaupan lavalta, jossa journalisti Luke Harding kävi jutustelemassa kanssamme uusimman Venäjän vakoojaverkosto -kirjansa teemoista. Kuka enää tarvitsee vakoilufiktiota kun todellisuus on niin kummallinen? Opimme myös, että vakavista asioista keskustellessa voi saada myös erittäin hyvät naurut. Jakso on taltioitu lokakuussa 2021.

46 min • 28.3.2022

Kiinalaisen kaksosen kirjoittaja Sarah Engell etsii tarinoista toivoa

Tanskalaiskirjailija Sarah Engellin trilleri Kiinalainen kaksonen kertoo trauman vaikutuksista ihmismieleen. Engell vieraili Mäxän ja Markuksen juttusilla videoyhteyden välityksellä, ja keskusteluhan kääntyi lopulta varsin syvälliseksi.

37 min • 28.3.2022

Liken Kustannuspäällikkö Pete Leppänen on kirja-alan sekatyömies

Like Kustannuksen kustannuspäällikkö Pete Leppänen on uransa aikana ehtinyt monenlaiseen: Mies on kirjoittanut tietokirjoja niin Turun undergroundista, joogasta kuin kahvistakin, musiikkia sekä kustannustoimittanut lukuisia teoksia. Juttelimme Peten kanssa muun muassa kirjan synty- ja toimitusprosessista. Kovan luokan dekkaristeihin häntä yhdistää myös lastenkirjan kirjoittaminen. "Noiria" jaksossa on erityisesti musta kahvi, joka on Peten ja erityisesti Markuksen yhteinen intohimon kohde.

42 min • 28.3.2022

Elina Backman on herkkä, murhatarinoista huolimatta

Kun kuningas kuolee- ja Kun jäljet katoavat-dekkareillaan lukijat hurmannut Elina Backman on Markuksen ja Mäxän tämänkertainen vieras. Puheenaiheina ovat niin true crime, kirjojen kohderyhmät kuin pohjoismaisille dekkareille ominainen väkivallalla mässäily. Elina paljastaa olevansa itse asiassa aika herkkä. Mutta miten on, aikooko Elina Backman monen muun dekkaristin lailla kirjoittaa lastenkirjan?

39 min • 28.3.2022

Leena Lehtolainen: "Hilja Ilveskero kertoo itse, koska hänestä pitää kirjoittaa"

Leena Lehtolainen tunnetaan erityisesti Maria Kallio -dekkareistaan. Toinen hänen hahmonsa, henkivartija Hilja Ilveskero on esiintynyt nyt viidessä romaanissa. Hiljasta oli alkujaan tarkoitus tulla vain yksi kirja, mutta sittemmin Hilja alkoi määrätä tahdin: ensin tuli trilogia, sitten myös neljäs osa ja lopulta tällä hetkellä ajankohtainen Ilvesvaara. Myös Maria Kallio pysyy uuden televisiosarjasovituksen myötä ajankohtaisena hahmona. Miten Hilja Ilveskero -kirjoja tulee ymmärtää? Mikä on kirjailijan rooli televisiosarjan tuotannossa? Mäxä Ja Markus jutustelivat Lehtolaisen kanssa ja ottivat asioista selvää.

44 min • 28.3.2022

Max Seeck laskelmoi häpeilemättä kirjoittaessaan

Max Seeck lienee tällä hetkellä Suomen kansainvälisesti menestynein dekkaristi. Puhuimme hänen kanssaan sekä uudesta Kauna-kirjasta että televisiosarja- ja elokuvahankkeista. Seeck tunnustaa häpeilemättä myös laskelmoivuuden kirjoitusprosessissaan: Kun kerran haluaa mahdollisimman monen lukevan kirjojaan, on syytä myös miettiä elementtejä niin että ne sopivat tyyliin.

39 min • 28.3.2022

Ville Kaarnakarin sotakirjoissa yhdistyvät tarkasti tutkitut faktat ja "Entäpä jos"

Moderni suomenkielinen sotatrilleri on tyylilaji, jonka Ville Kaarnakarin sanotaan kehittäneen. Huolellisesti tutkimustyönsä tekevä mies on antanut ymmärtää kertovansa kirjoissaan myös tuhoutuneisiin lähteisiin perustuvia vaiettuja totuuksia. Toisen tuotantokauden päätösjaksossa päästään juttelemaan tämän paljon kysymyksiä herättävän, kiehtovan kirjailijan kanssa.

41 min • 22.3.2022

Kirjailijan ja rikostoimittajan työn välissä Jarkko Sipilä ei avannut dekkaria

Keskustelu kirjailija ja rikostoimittaja Jarkko Sipilän (1964-2022) kanssa jatkuu. Tällä kertaa jutellaan Takamäki-dekkarisarjasta, joka on edennyt 21. osaansa nimeltään Pelontekijät. Haastattelu keväältä 2021. Takamäki-sarjan viimeiseksi jäänyt osa Kahdesti tapettu ilmestyy 31.5.2022.

44 min • 22.3.2022

Millaisesta rikollisesta Jarkko Sipilä ei kirjoittaisi kirjaa?

Rikostoimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä (1964-2022) oli yksi parhaista henkilöistä tarkastelemaan true crime-kirjallisuutta kanssamme. Sipilä itse kirjoitti useamman rikostaustaisen henkilön elämäkerran. Kävimme läpi ilmiön historiaa ja nykypäivää sekä pohdimme sen eettisiä ulottuvuuksia. Haastattelimme Jaraa keväällä 2021.

38 min • 22.3.2022

Elämäkerrat TOP3

Juhannuksena 2021, jolloin tämä jakso ilmestyi alunperin, rauhoituttiin raskaiden rikosten parista elämäkertojen ihmeelliseen maailmaan. Paitsi että ei rauhoituttu, koska myös elämäkertojen joukosta löytyy rikosmaailmassa eläneiden ihmisten tarinoita.

26 min • 22.3.2022

Mitä Heine Bakkeid ajattelee Jo Nesbø-vertauksista?

Norjalaista Heine Bakkeidia on toistuvasti verrattu tunnettuun maanmieheensä Jo Nesbøhön. Saamme kuulla, mitä hän moisesta ajattelee. Lisäksi pääsemme syvemmälle Bakkeidin kirjojen päähenkilö Thorkild Asken sielunelämään? Ajaako häntä elämän- vai kuolemanvietti? Ja toisaalta, minkälainen mies on sarkastis-kyynisen mustan huumorin sävyttämän, kauhulla maustetun nordic noirin takana?

31 min • 22.3.2022