Mieletöntä, Anja Snellman! - podcast
Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Kirjailija, ratkaisukeskeinen terapeutti Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen.
Ohjelma Mieletöntä, Anja Snellman! on Suplassa avoimen RSS-syötteen kautta. Ohjelman kuvaukset, kuvat ja muut tiedot ovat ohjelman omaisuutta. Ilmoita sopimattomasta sisällöstä tästä!
Miksi meillä on väärä mielikuva hypnoosista?
Hypnoosiin liittyy paljon mystiikkaa ja mielikuvia, joita niin elokuvat, kirjat kuin hypnoosiesityksetkin ovat olleet luomassa. Hypnoosissa on oikeastaan kyse ihmisen omasta kyvystä päästä hyvin syvään, jopa unenomaiseen rentoutumisen tilaan, kertoo Työelämäprofessori ja ylilääkäri Hannu Lauerma. Mutta millaisia eettisiä kysymyksiä hypnoosiin liittyy?
Millainen on planetaarinen elämäntapa?
Mitä huonommin voimme, sitä enemmän kuormitamme luontoa ja toisaalta huonosti voiva luonto ja ympäristö kuormittaa ihmisen terveyttä. Neurologian erikoislääkäri ja planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haverin mukaan nykyaikaisessa lääketieteessä ihmiset elävät kuplassa, jossa ei kunnolla ymmärretä yhteyttä luonnon ja ihmisen terveyden välillä. Planetaarinen elämäntapa pyrkii korjaamaan ihmisen luontosuhdetta ja samalla parantamaan ihmisen terveyttä.
Milloin mustasukkaisuudesta tulee vaarallista?
Mustasukkaisuus on intensiivinen tunne, joka tuo ihmisen synkempiä puolia esiin, sanoo psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviita. Mustasukkaisuus on uhan tunnetta ja pelko siitä, että olisi menettämässä tärkeän ihmissuhteensa. Kuinka tunnistetaan itsestä se, milloin mustasukkaisuus on normaalia ja milloin vaarallista tai kontroloivaa ympärillä oleville ihmisille? Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Kuinka urheilijaa valmennetaan psyykkisesti?
Urheilusuoritukset saattavat olla hyvinkin vaativia ja paineisia. Siksi urheilijat tarvitsevat hyvän kunnon ja lihasten lisäksi myös psykologista joustavuutta. Nykyaikaisessa valmennuksessa tulisi huomioida ihminen kokonaisuutena, eikä tarkastella häntä vain urheilijuuden kautta, sanoo psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäinen ja urheilupsykologi Riikka Pasanen. Hyvinvoinnin tulisi tulla kaikissa tapauksissa ennen suoriutumista. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Pitäisikö vanhuuden sijaan alkaa puhua myöhäiskeski-iästä?
Meillä on harhaluulo siitä että kun elämä pitenee, niin vanhuus pitenee. Vanhuus on oikeastaan noin 10 vuotta ennen kuolemaa oleva aika, viimeinen elämänvaihe, sanoo Gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen. Eläkkeelle jäämisen ja vanhuuden välissä on parhaimmillaan 10-15 hyvää vuotta, jonka aikana ihminen on edelleen aktiivininen toimija ja ajattelija, joka haluaa kuulua yhteiskuntaan. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Miksi haluamme viestittää terveydentilastamme muille?
Kaikki pyrkivät kohti hyvinvointia ja pois kivusta. Pyrkimykseen liittyy kuitenkin myös halua viestittää omaa terveyttä muille, sanoo terveyssosiologian professori Piia Jallinoja. Terveydellä osoitetaan arvoja, sitä että olemme tehokkaita, hoikkia, hyviä ja ajassa mukana pysyviä kunnon ihmisiä ja kansalaisia. Vääristävätkö sosiaalisen median ”fitnessgurut" ja trendit käsitystä terveydestä? Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Kuinka yhdenvertaisuutta edistetään terveydenhuollossa?
Jokaisella on oikeus terveyteen ja siksi kulttuurinen ja ihmisten moninaisuus on otettava huomioon terveydenhuollon palveluita suunniteltaessa, sanoo psykologian dosentti ja THL:n tutkimuspäällikkö Anu Castaneda. Ihmisen kokemus nähdyksi tulemisesta vaikuttaa hänen terveyteensä ja siksi tulisikin huolehtia, että vähemmistöt huomioidaan terveydenhuollossa ja ihan ruohonjuuritasolla. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Kuinka pienillä teoilla päästään kohti suuria elämänmuutoksia?
Yleensä ajatellaan terveellisten elintapojen tarkoittavan sitä, että pitää lopettaa tai luopua jostain mitä tekee. Se tekee muutoksen ajatuksesta ikävän ja vaikean, sanoo kansanterveystieteen professori ja käyttäytymistieteilijä Pilvikki Absetz. Tottumukset, automaatiot, ympäristön tuki ja jopa addiktiot tukevat meissä valmiina olevia käyttäytymismalleja. Mutta mitä on ympäristön valinta-arkkitehtuuri ja miten se vaikuttaa meihin? Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Miten paljon voin vaikuttaa terveyteeni?
Terveys on käsitteenä paljon laajempi kuin luulisi, eikä se ole ainoastaan meistä itsestämme kiinni. Terveyteen vaikuttavat laajalti fyysiset, psyykkiset, yhteiskunnalliset ja sosiaaliset asiat, eikä niiden täydellistä balanssia ole olemassakaan. Kaikilla ei ole samoja lähtökohtia terveyteen, sanoo terveydenhuollon professori Kristiina Patja. Jääkö ihminen näkemättä terveysjärjestelmän pyörteissä? Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Joustava perfektionismi tietotyöläisen työvälineenä
Tietotyö ja etätyö ovat tehneet työskentelystä toisaalta helpompaa ja toisaalta ne pitävät sisällään omia haasteitaan. Julkisessa keskustelussa keskitytään usein uupumiseen ja sen kautta armollisuuteen itseään kohtaan, mutta psykologi Sanna Aulankosken mukaan työelämään liitettyvät termit, kuten tehokkuus ja perfektionismi eivät ole lähtökohtaisesti ristiriidassa työssä jaksamisen kanssa. Joustava perfektionismi ja tehokas työskentely päinvastoin auttavat jaksamaan ja tekemään työstä mielekästä. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtö-oletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Tietotyön taidot-kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Peliriippuvuus aiheuttaa kärsimystä ja silti siihen voi olla vaikeaa hakea apua
Peliriippuvuuden takia hoitoon hakeutuu hälyttävän harva siitä kärsivä. THL:n erikoistutkija ja psykologi Sari Castrénin mukaan ongelma koetaan hävettäväksi, sitä ei uskalleta kohdata tai asiaksi joka täytyy salata muilta. Peliriippuvuus saatetaan huomata nousevan esiin jonkin muun asian, kuten vaikka masennuksen hoidon yhteydessä. Peliriippuvuus ei useinkaan näy ihmisestä päällepäin. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Kliininen neuropsykiatria -kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Pidetäänkö opiskelijoista riittävästi huolta?
Opiskelijoiden henkinen hyvinvointi on ollut paljon mediassa esillä, mutta myös fyysiseen terveyteen tulisi keskittyä riittävässä määrin. Lääketieteen tohtorin ja terveyden edistämisen dosentin Kristina Kuntun mukaan opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä ei luoda terveydenhuollon hoitohuoneissa. Siihen tarvitaan oppilaitokset, opiskelijayhteisöt ja useat muut toimijat, joilla on vaikutus opiskelijoiden hyvinvointiin. Hakevatko ja saavatko nuoret herkemmin apua ongelmiinsa kuin aiemmin? Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Kliininen neuropsykiatria -kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Kuinka rakennetaan vahva motivaatio?
Tahdonvoima ja motivaatio ovat aaltoliikettä, jossa toisten ihmisten motivaatio liikkuu tiuhemmassa tahdissa ja toisten suuremmissa kaarissa. Aina ei myöskään riitä, että on motivoitunut ja haluaisi tehdä tai saavuttaa jonkin asian. Sen lisäksi pitää omata toimeenpanotaitoja, eli osata kääriä hihat ja laittaa itsensä toimimaan, sanoo työterveyteen erikoistunut psykologi ja hypnoterapeutti Jouni Luukkala. Millaisia motivaatiopuheita pitää pitää itselleen, että saavuttaa tavoitteensa? Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraidensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Luja tahtotila – Mikä meitä motivoi?-kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Ovatko mieli ja aivot erottamattomat?
Yhteiskunnassa on kova tarve korostaa sitä että olemme aina järkeviä ja loogisia. Aivot kuitenkin tekevät usein ratkaisuja niin ettemme päätä niitä, sanoo neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Risto Vataja. Kliininen neuropsykiatria tutkailee esimerkiksi toiminnallisia oireita, eli tilanteita, joissa ei löydy järjen mukaista selitystä oireille. Ihminen on voinut kokea työpaikkakiusaamista ja menettää sen jälkeen kävelykykynsä, eikä sille löydetä selitystä. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Kliininen neuropsykiatria -kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Psykopaatti nauttii toisten kärsimyksestä
Olemmeko haluttomia näkemään tunnekylmyyttä lapsissa ja nuorissa? Näemme lapset usein ruusunpunaisten lasien läpi, jolloin emme vältämättä halua uskoa että heissä voisi olla psykopatian piirteitä, sanoo lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen. Psykopatiasta puhuttaessa mieleen tulevat usein sarjamurhaajat ja rikolliset, mutta normiväestöstä löytyy myös psykopatian piirteitä ihmisistä, joista osa aiheuttaa kärsimystä ympäristöönsä ja osa ei. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Psykopatian monet kasvot -kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Kuinka harjoitetaan hyvää itsetuntoa?
Millaisia tarinoita mielemme kertoo meille itsestämme, ja kertooko se jotain meitä ympäröivistä ihmisistä? Anjan vieraana on psykologi Arto Pietikäinen, jonka kirjan kulmakivenä on ollut antaa konkreettisia työkaluja itsetunnon hyvinvoinnin kehittämiseen. Omia ajatuksia ei voi pakottaa paremmaksi, mutta psykologista joustavuutta harjoittamalla tarinat itsestämme voi viedä hiljalleen suuntaan jossa voimme paremmin. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC -kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Uskalletaanko naisen seksuaalisuudesta puhua avoimesti?
Onko olemassa normaalia seksuaalista viettiä ja miten sooloseksiin pitäisi suhtautua? Anja Snellmanin vieraana on tällä kertaa gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä, joka avaa podcastissa naisen seksuaalikäyttäytymiseen liittyviä ongelmia ja ennakkoluuloja. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Seksuaalilääketiede-kirja on ostettavissa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen Kustannus Oy Duodecimin yleisistä tietokirjoista.
Pakkoajatuksista pääsee eroon vain kohtaamalla ne
Pakko-oireilla on monta ilmenemisen tapaa. Toiset painivat vasten tahtoa mieleen tulevien ajatusten kanssa, jotka haittaavat elämää. Toisten arkea voivat haitata rituaalinomaisesti toistettavat tavat. Pakko-oireista kärsiviä hoitava psykologi ja psykoterapeutti Riitta Suvanto-Witikka kertoo, että oireista voi selvitä kohtaamalla ne. Apua on saatavilla ja toivoa löytyy. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Vieraan teokset voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.
Miten itsetuntemus auttaa työelämässä?
Usein työelämän haasteisiin vastataan puremalla hammasta, muuttamatta mitään. Seurauksena voi olla loppuunpalaminen tai masennus. Apua työelämän haasteisiin voi löytyä itsetuntemuksesta. Modernin työelämän haasteista ja omien rajojen tuntemisesta Anja Snellmanin vieraana puhuu psykologian tohtori ja työterveyspsykologi Marjo Pennonen. Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Anja Snellmanin ja hänen vieraidensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selviää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Podcastin vieraan teoksen voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen käsiteltävistä kirjoista.
Millaisia tunteita on riippuvuuden takana?
Päihdetyön ammattilainen ja A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki kaipaa muutosta siihen, miten Suomessa suhtaudutaan päihdeongelmiin ja riippuvuuksiin. Miten päihteistä pitäisi keskustella ja miten riippuvuuksiin pitäisi suhtautua? Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Anja Snellmanin ja hänen vieraidensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selviää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen. Podcastin vieraan teoksen voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen käsiteltävistä kirjoista.