Luomupsykiatriaa - Aku ja Ben - podcast

Tässä noin kerrran kuussa ilmestyvässä podcastissa psykiatri Ben Furman ja psykologi Aku Kopakkala keskustelevat psykiatriasta ja mielenterveyden hoidosta kriittisesti esitellen erilaisia luonnonmukaisia vaihtoehtoja nykyisille korostuneen lääke- ja diagnoosikeskeiselle psykiatrialle.

Ohjelma Luomupsykiatriaa - Aku ja Ben on Suplassa avoimen RSS-syötteen kautta. Ohjelman kuvaukset, kuvat ja muut tiedot ovat ohjelman omaisuutta. Ilmoita sopimattomasta sisällöstä tästä!

Kuuntele

Jakso 16. Psykokulttuuri on kaksiteräinen miekka

Mielenterveyskriisi vai teiniangsti? Traumatietoisuus vai resilienssi? Miten nykyään niin muodikas psykokulttuuri vaikuttaa meihin? Auttaako se ihmisiä selviämään elämän kuohuista ja kolhuista vai lisääkö se ihmisten taipumusta kokea olevansa olosuhteiden uhri? Mitä mieltä sinä olet tästä ajankohtaisesta kysymyksestä jolla tuntuu olevan paljon vaikutusta siihen, miten ihmiset niin omaa kuin toistensakin mielenterveyttä ymmärtävät ja mieltävät.

58 min • 27.2.2025

Jakso 16. Tampereella yleisön edessä Iloksi ja voimaksi osuuskunnan kutsumana

Ennen kuin aloitimme turinatuokiomme pyysimme paikalla olleita kuulijoita kirjaamaan flapille kysymyksiä, joista he toivoivat meidän keskustelevan. Kysymyksiä tuli runsaasti ja meistä ne olivat kiinnnostavia ja inspiroivia. Toivottavasti tilaisuuden lämmin, utelias ja positiivinen ilmapiiri välittyy podcastin avulla. Kiitos järjestäjälle, Iloksi ja voimaksi osuuskunnalle.

1 t 21 min • 25.1.2025

Jakso 15. L-karnitiini - SRRI lääkkeiden vaihtoehto?

Tässä jaksossa keskustelemme eräästä huomionarvoisesta lisäravinteesta, jota on ihmisen kehossa luontaisesti. Tutkimukset viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että tämä halpa lisäravinne todellakin auttaa monia ihmisiä, jotka kärsivät väsymyksestä tai voimattomuudesta. Akulla on tästä lisäravinteesta jopa henkilökohtaista kokemuksta. Googlaamalla löydät paljon tietoa netistä tästä aineesta, joka voisi ainakin ensilinjassa toimia SRRI lääkkeiden korvaajana. Mutta miten voisi saada ihmiset innostumaan luontaistuotteista, joiden takana ei ole lääketeollisuuden pulleata lompakkkoa.

48 min • 31.12.2024

Jakso 14: Alati muuttuvat mielenterveyden trendit

Mitä pidempään tätä ala seuraa, sitä selkeämmin voi nähdä, että mieleterveyden ala muuttuu kaiken aikaa. On hyviä ja huonoja trendejä. Uusia trendejä tulee ja vanhoja jää pois. Minkälaisia trendejä toivomme lisää ja minkälaisista trendeistä pitäisi päästä eroon? Nämä kysymykset sivuavat mm. sosiologiaa, antropologiaa, politiikkaa ja jopa sitä kieltä jota käytämme kun puhumme henkisen hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin ilmiöistä. 

1 t 3 min • 20.11.2024

Jakso 13. Elämän tarkoitus hyvinvoinnin lähteenä

Tällä kertaa Aku ja Ben keskustelevat itävaltalaisen psykiatrin Viktor Franklin ja monen muunkin asiantuntijan esiin nostamasta aiheesta: mikä on elämän tarkoituksen ja henkisen hyvinvonnin suhde.

59 min • 9.11.2024

Jakso 12. Keinoja unettomuuden hoitoon

Mikä avuksi kun uni ei tule? Mitä unitutkijat suosittelevat ja mitä vaihtoehtoja luomupsykiatrialla on tarjolla? Beni ja Aku taas kiinnostavan aiheen äärellä. Monta asiaa käsiteltiin, mutta jälkeenpäin huomasimme että lisääkin sanottavaa olisi ollut, joten aiheeseen ehkä palataan. Olemme kiinnostuneet kuuntelijoiden palautteesta.

1 t 7 min • 7.10.2024

Jakso 11. Kuka on Robert Whitaker. Uusi kirja ilmestyy piakkoin.

Tiedätkö mikä on Mad in America -verkkosivusto ja mistä se on saanut nimensä? Oletko kuullut puhuttavan palkitusta journalistista, jonka nimi on Robert Whitaker. Tämä jakso on "must" kaikille joita kiinnostaa luomupsykiatria ja liian paljon lääkkeisiin kallistuneen psykiatrian kyseenalaistaminen. Kirja josta keskustelemme on alan klassikko ja nyt se on käännetty suomenkielelle. Ilmestynee piakkoin, koska me saimme siitä uunituoreen version katsottavaksi. https://madinamerica.com https://madinfinland.org  

1 t 5 min • 17.9.2024

Jakso 10. Uutisia ja kiinnostavia kysymyksiä

Aiheina mm. Benin uusi kirja "Ratkaisuja koulutyön haasteisiin", Jani Kaaron Hesarin tiedepalstalla julkaistu artikkeli Superplasebosta ja keskustelua siitä, miten nuorten mielenterveyspalveluja pitäisi kehittää. YouTube video Superplasebotutkimuksesta https://www.youtube.com/watch?v=QDCcuCHOIyY Benin uusi kirja https://kauppa.viisaselama.fi/sivu/tuote/ratkaisuja-koulutyon-haasteisiin/5061425    

57 min • 13.8.2024

Jakso 9. Vieraana Jussi Valtonen ja aiheena narratiivinen lääketiede

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2023;139(15):1141-3 Jussi Valtonen ja Sonja Sulkava Narratiivinen lääketiede ja potilaskeskeinen terveydenhuolto www.kirjallisuusterapia.net https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/ilmiot/kirjoita-suru-ulos-kirjoittaminen-voi-toimia-terapiana/ https://www.laakarilehti.fi/terveydenhuolto/leikki-on-tarkeaa-lapselle-myos-aariolosuhteissa-uusi-narratiivinen-altistusterapia-on-kehitetty-monimutkaisten-traumo/ https://askelterveyteen.com/mita-narratiivinen-terapia-mihin-kaytetaan/        

1 t 2 min • 25.6.2024

Jakso 8. Tekoäly terapeuttina ja muuta kesäkeskustelua

Kesäjakso, jossa Ben ja Aku keskustelevat metakognitiivisesta terapiasta, tekoälystä ja mielenterveyden haasteista YouTube video aiheesta ATT, attention training technique    

39 min • 3.6.2024

Jakso 7. Ravinto ja mieli

Hyvä ravinto on tärkeää keholle ja mielelle. Mutta kuinka tärkeää? Ja mitä hyvä ravinto on? Välimeren ruokavalio, ketogeeninen dietti, Chris Palmer ja mitokondriot. Ruokavaliomuutoksilla voi olla keskeinen sija, kun halutaan ylläpitää ja vahvistaa mielen hyvinvointia.

49 min • 13.5.2024

Jakso 5. Masennuslääkkeiden lopettamisen vaikeus

 Kaikkiin psyykenlääkkeisiin liittyy lopettamisen vaikeus, joka johtuu ennen kaikkea fyysisistä vieroitusoireista. Tähän ongelmaan on vihdoin alettu kiinnittää sen ansaitsemaa huomiota. Ben ja Aku keskustelevat aiheesta uuden lääkevieroituskäsikirjan pohjalta. Kirjassa on lähes 600 sivua ja sen nimi on Maudsley Deprescribing Guidelines. Kirjoittajat ovat Mark Horowitz ja David Taylor.  

50 min • 10.3.2024

Jakso 6. Selviytymistarina 2

Piia Tuominen, ratkaisukeskeinen terapeutti, kokemusasiantuntija Adolfo Serra - domestica.org astettaparempielama.fi/toipuja  

42 min • 6.3.2024

Jakso 4. Selviytymistarina 1

Tällä kertaa Ben haastattelee vierasta, joka kertoo oman toipumistarinansa. Haastateltava halusi esiintyä anonyyminä, sillä hän toimii ammatissa mielenterveyden alalla. Haastattelun jälkeen Aku ja Ben pohtivat ääneen keskustelun herättämiä ajauksia.

31 min • 19.2.2024

Jakso 3. Aiheena ADHD

Onko ADHD aivotoiminnan häiriö vai normaalivariaatio? Miksi niin noni haluaa tänä päivän saada diagnoosin ja miksi moni kokee diagnoosin saamisen niin helpottavaksi? Minkälaiseen tutkimuksene diagnoosi perustuu ja onko lääkityksestä niin paljon hyötyä ja niin vähän haittaa kuin asiantuntijat antavat ymmärtää? Lähteitä: How evolutionary thinking can help us to understand ADHD. British Journal of Psychiatric Advances 2017. Critical analysis of the concept hyperactivity disorder. The psychiatrist 2011. What differentiates children with ADHD symptoms who do and do not receive a formal diagnosis? Results from a prospective longitudinal cohort study. https://www.researchgate.net/publication/284719332_Methylphenidate_for_attention-deficithyperactivity_disorder_in_children_and_adolescents_Cochrane_systematic_review_with_meta-analyses_and_trial_sequential_analyses_of_randomised_clinical_trials DIVA 2.0. Diva foundation. ADHD:n diagnostinen haastattlu aikuisilla. Duodecim, Terveysportti. Long-Term ADHD Medications and Cardiovascular Disease Risk. JAMA 2023. What is the relationship between ADHD and Parkinson’s? Medical News Today.

60 min • 26.1.2024

Jakso 2. Aiheena psykoterapia

Onko psykoterapia ratkaisu ihmisten mielenterveysongelmiin? Auttaako psykoterapia ihmisiä oikeasti kriittisen tieteellisen tutkimuksen valossa? Kannattaako meidän uskoa sitä, mitä KELA sanoo psykoterapiasta? Miltä psykoterapia näyttää tulevaisuudessa? Ben ja Aku avaavat psykoterapian mysteeriä, illuusioita ja jakavat matkan varrella myös omia kokemuksiaan psykoterapian ihmemaasta. The efficacy of psychotherapies and pharmacotherapies for mental disorders in adults: an umbrella review and meta-analytic evaluation of recent meta-analyses The dose-response effect in routinely delivered psychological therapies: A systematic review Socioeconomic status, psychotherapy duration, and return to work from disability due to common mental disorders The effectiveness of support groups: a literature review. Therapy by App: A Clinical Psychologist Tries BetterHelp Kuntoutuspsykoterapia tukee työssä pysymistä  

57 min • 18.1.2024

Jakso 1. Luomua vai lääkkeitä

Ben ja Aku keskustelevat mm. norjalaisesta psykiatrisesta sairaalaosastosta, jossa hoidetaan vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsiviä potilaita lääkkeettömästi tai tavallista vähäisemmillä lääkkeillä, masennuslääkkeiden seksuaalisista sivuvaikutuksista ja omega 3 rasvahaposta, joka voisi olla vaihtoehto masennuslääkkeiden rutiininomaiselle määräämiselle. Keskeiset viitteet: Magnus Haldin esitelmä Norjan lääkkettömän hoidon psykiatrisesta osastosta https://youtu.be/cGrzeUcOicQ?list=PLxbGYw7kld8wdAdUIXDA9fyd6WN1KUH_s Mielialahäiriöiden hoitoon perehtyneen psykiatrin James Phelpsin kirjoitus aiheesta Antdepressant Risk/Benefit: Fish Oil Versus Placebo Psychiatric Times . https://www.psychiatrictimes.com/view/antidepressant-risk-benefit-fish-oil-versus-placebo Hesarin artikkeli SRRI lääkkeiden vakavista seksuaalisista sivuvaikutuksista https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009952884.html  

49 min • 25.12.2023

Johdanto - tästä se meidän podcast alkaa

Minä Ben Furman ja ystäväni Aku Kopakkala olemme päättäneet sukeltaa podcast maailmaan. Ehkä se on meille hyvä pelikenttä, sillä olemme molemmat kovia höpöttämään ja meitä kiinnostaa kovasti kaikki, mikä liittyy psykiatriaan ja yleensäkin mielenterveyteen. Tässä johdantojaksossa me pohdiskelemme sitä, mitä keksimämme termi luomupsykiatria tarkoittaa ja mitä aiheita tulevissa jaksoissa todennäköisesti tullaan käsittelemään.

24 min • 13.12.2023