10 pulmaa tekoälystä - podcast

Tekoälyn käyttö yhteiskunnassa on käännekohdassa. ChatGPT on monien taskussa valmiina jutustelemaan, satuilemaan, korjaamaan tekstiä tai koodaamaan. Mykistävien kuvien luontiin tarvitaan vain muutama napakka kehote, aihe ja tyyli on vapaat. 10 pulmaa tekoälystä -podcastissa selvitetään, miten tekoälyä kehitetään ja käytetään eettisesti ja vastuullisesti. Mikä on markkinointihypeä ja mikä tekoälyä? Menikö sääntelyjuna jo? Voiko kone tehdä moraalisia päätöksiä ja minkälaista tekoäly-yhteiskuntaa halutaan tulevaisuudessa luoda? Sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja VTT:n tutkija Antero Karvonen pureutuvat eri alojen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa tekoälyn hyötyihin sekä keinoihin hillitä tekoälyn luomia riskejä. Podcast-sarjan tarjoaa tekoälyn eettistä soveltamista edistävä ETAIROS-tutkimushanke. www.etairos.fi

Ohjelma 10 pulmaa tekoälystä on Suplassa avoimen RSS-syötteen kautta. Ohjelman kuvaukset, kuvat ja muut tiedot ovat ohjelman omaisuutta. Ilmoita sopimattomasta sisällöstä tästä!

Kuuntele

20. Milaisen tekoälytulevaisuuden haluamme?

Generatiiviset tekoälyt ovat yllättäneet kyvykkyydellään, mikä on herättänyt huumaa ja toisaalta myös pelkoja. Keväällä 2023 joukko tekoälytutkijoita allekirjoitti vetoomuksen, jonka mukaan tekoälyn kehittäminen olisi pysäytettävä puoleksi vuodeksi. Tietääkö kukaan, mihin tekoälyn kehitys on menossa? Millaista kehitystä tutkimuksen pohjalta on perusteltua odottaa? Mikä on suomalaisen yhteiskunnan pohjantähti, joka auttaa navigoimaan tekoäly kehityksen allokossa? Viekö tekoäly kaikkien työpaikat? AGI, mikä se on ja miksi siihen pitäisi varautua? Miten geopoliittiset jännitteet vaikuttavat tekoälyn kehitykseen?  Tässä jaksossa Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn tulevaisuutta ennustamassa ovat emeritaprofessori Sirkka Heinonen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta sekä sosioteknisten muutoksen dosentti ja VTT:n johtava tutkija Nina Wessberg Tampereen yliopistosta.

39 min • 6.6.2024

19. Dataduunarit - kuka louhii ja jalostaa tekoälyn raaka-aineet?

Tekoälyteknologioiden kehittymisen myötä organisaatioissa on noussut datakuume. Mitä eettisiä seurauksia tai vaikutuksia datavetoisella yhteiskunnalla on organisaatioissa ja globaalistikin? Kuka datan keräämisestä hyötyy? Datan keräämiseen, käyttämiseen ja säilömiseen tarvitaan työvoimaa ja energiaa. Onko dataduuni hanttihommaa vai osa kaikkea asiantuntijatyötä? Tässä jaksossa pohditaan kuinka eettisissä olosuhteissa dataa louhitaan ja mitä datalla oikeastaan tarkoitetaan ja mistä sitä saadaan.  Tainan ja Anteron vieraina dataduunia pureskelemassa ovat sosiologi ja SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja Karoliina Snell sekä sosiologian yliopistolehtori Marja Alastalo DATALIT-hankkeesta Itä-Suomen yliopistosta.

39 min • 30.5.2024

18. Voisitko asua tekoälykaupungissa, jossa rikollisuutta kitketään kasvojentunnistusteknologialla?

Älykaupunki lupaa sujuvaa ja kestävää arkea teknologian avulla. Mutta millaisia eettisiä uhkia tekoälyn kytkeminen kaupunkikehitykseen tuo tullessaan? Toisaalta mitä mahdollisuuksia kaupunkilaisten datan kerääminen synnyttää?  Älykaupungissa jäiset portaikot saatetaan sulattaa tekoälytekniikalla. Tapahtumia ja ihmisten liikehdintää voidaan valvoa automaattisesti esimerkiksi sairaskohtauksien varalta tai palveluiden parempaa kohdistamista varten. Milloin tekoälyn käyttäminen on oikeutettua ja perusteltua? Voiko kaupunkilainen jättäytyä ulos tekoälymaailmasta ja mitkä sen seuraukset ovat? Miten luottamus säilytetään nyt ja tulevaisuudessa? Mihin sinä olisit valmis turvallisemman ja paremman arjen toivossa?  Tainan ja Anteron kanssa älykaupunkikehitystä pohtimassa ovat väitöskirjatutkija, yrittäjä ja työelämän kehittäjä Sanni Pöntinen sekä Tampereen kaupungin kilpailukyky- ja innovaatiojohtaja Teppo Rantanen.  

48 min • 9.5.2024

17. Miten vaalitaan luottamusta mediaan, kun tekoäly voi suoltaa 100 feikkiuutista minuutissa?

Mitä yhteistä on Linnanmäen Vekkulalla ja tekoälyllä tehostetulla mediaympäristöllä? Mikä on journalismin ja mediatalojen rooli tekoälyn aikana? Miten journalistit suhtautuvat tekoälyyn ja miten he sitä käyttävät? Mistä prinsessa Catherinen kuvakohu kertoo?  Tainan ja Anteron vieraina tulevaisuuden tiedon luotettavuudesta ovat keskustelemassa Ilta-Sanomien kehityspäällikkö Niina Viitanen sekä Ylen ruotsinkielisen sisältöjen vastaava päätoimittaja ja johtaja Johanna Törn-Mangs, joka vastaa tekoälyn käytön vastuullisuudesta Ylellä. 

35 min • 25.4.2024

16. Millaista on kasvaa, elää ja ikääntyä tekoälyn kyllästämässä maailmassa?

Älyteknologiat läpäisevät lapsien, työikäisten ja enenevästi ikääntyvien arjen. Miten ne muovaavat meitä, töitä ja kulttuuriamme? Jääkö lapsilla taitoja oppimatta tai rapautuvatko aiemmat? Osaavatko tulevaisuuden lapset kirjoittaa käsin tai lentäjät tarttua ohjaksiin poikkeustilanteissa? Tekoälytyökalut voivat olla vanhuksille elämää kohentava apuväline ja itsenäisyyden ja osallisuuden ylläpitäjä. Toisaalta, tulisiko lasten kohdalla tekoälyn käyttöä rajoittaa?  Tainan ja Anteron vieraina tekoälytyökaluihin tarttumassa tänään ovat tutkija Raine Haikarainen Helsingin yliopistolta ja johtava tutkija Jaana Leikas VTT:ltä. 

36 min • 18.4.2024

15. Ei kai tekoäly nyt ketään syrji?

Voidaanko tekoäly korjata yhteiskunnan vinoumia vai pahentaako se niitä entisestään? Mitä tekoäly pystyy päättelemään ihmisen pituudesta tai postinumerosta? Tutkimuksen mukaan vain 15 % suomalaista luottaa tekoälypalveluihin, ja samaan aikaan uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus mahdollistaa tekoälyn avulla tehtävät automaattiset viranomaispäätökset. Mihin suuntaan Suomi on menossa ja mitä meidän pitäisi tehdä, jotta välttäisimme pahimmat sudenkuopat? Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn ja syrjinnän anatomiaan sukeltamassa ovat Digi . ja väestötietoviraston johtava asiantuntija Marko Latvanen sekä Tampereen yliopiston tilastotieteen ja data-analyysin professori Jaakko Peltonen.

33 min • 19.12.2023

14. Miten moraali saadaan sisään tekoälyyn?

Onko Chat GPT:llä moraalia ja voidaanko sen kohdalla puhua moraalisesta koneesta? Miten moraalista harkintaa, sitä mikä on oikein tai väärin, sallittua tai kiellettyä, viedään sisään järjestelmiin? Millainen vastuu kehittäjillä on tekoälyn moraalista? Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn moraalia puntaroimassa ovat Etairos-hankkeen johtaja sekä tietojenkäsittelyopin professori Jyrki Nummenmaa Tampereen yliopistosta ja tutkijatohtori Kai-Kristian Kemell Helsingin yliopistosta.

39 min • 12.12.2023

13. Tekoälyn sääntely on hampaatonta - vai onko?

EU:ssa tahkotaan tekoälylle sääntöjä. Ovatko sääntely-yritykset riittäviä, välttämättömiä, mitättömiä vai turhia? Voiko sääntely osoittaa yrityksille miltä hyvä näyttää? Mitä ovat korkeat ja matalat riskit tekoälysovelluksissa ja miksi niitä yritetään tunnistaa? Tainan ja Anteron vieraina kynsin ja hampain tekoälyn sääntelyyn pureutumassa ovat Saidotin toimitusjohtaja Meeri Haataja sekä Turun yliopiston yksityisoikeuden professori Mika Viljanen.

30 min • 5.12.2023

12. Kun tekoäly hoitaa hommat, kuka kantaa vastuun?

Lelujen tekijöillä on tuotevastuu. Tekoälyn kohdalla tilanne on mutkikkaampi. Kuka ottaa ja kenen olisi otettava vastuun tekoälyn käytöstä? Miten tekoälyä kehitetään vastuullisesti? Entä onko kokeiluvaiheessa edes aiheellista pohtia eettistä vastuuta? Tainan ja Anteron vieraina vastuuta jakamassa eetikko ja CoHumansin toimitusjohtaja Anna Seppänen sekä etiikan ja vastuullisuuden erikoistutkija Marinka Lanne VTT:ltä.

33 min • 28.11.2023

11. Onko tekoäly taianomainen, ehtymätön puuropata?

Onko sana tekoäly muuta kuin markkinointikikka? Millaisten mielikuvien kautta tekoälystä tehdään ymmärrettävää? Suuntaavatko nämä mielikuvat myös sitä, mihin suuntaan tekoälyä kehitetään ja mitä sille opetetaan? Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn pulmallisiakin metaforia ja kehityshistoriaa ovat purkamassa koneoppimisen apulaisprofessori Arno Solin Aalto yliopistosta sekä sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Helsingin yliopistosta.

32 min • 21.11.2023

ETAIROS & ORSI: Kaksoissiirtymä Osa II

Mitä on kaksoissiirtymä? Piileekö vihreän siirtymän ja digitalisaation yhdisteessä ratkaisu maailman monikriiseihin? Tutkimushankkeet ORSI ja ETAIROS lyöttäytyvät yhteen pohtimaan vihreän siirtymän ja digitalisaation kehitystä ja joskus jopa hämmentävältä kuulostavaa yhteenliittämistä kaksoissiirtymän termin alle. Mukana keskustelemassa ovat ORSI-hankkeen tutkijat Lauri Lahikainen (Tampereen yliopisto) ja Hanna Entsalo (SYKE) ja ETAIROSta edustavat erikoistutkija Nina Wessberg (VTT) ja tutkijatohtori Mari Myllylä (Jyväskylän yliopisto). Kaksiosaisen kaksoissiirtymäjakson toisessa osassa on ainakin vahva yritys keskittyä ratkaisuihin, vaikka keskustellessa kehkeytyykin uusia ongelmia ratkottavaksi, mitä syvempiin vesiin sukelletaan. Määritteiden ja murrosten aallokossa crossover-jakson laivaa ohjaavat ORSIn Kristallipallo-podcastin kippari Erkki Mervaala (SYKE) ja ETAIROS-podcastin 10 pulmaa tekoälystä toinen vetäjä Antero Karvonen (VTT). Kristallipallon jaksot löydät osoitteesta ecowelfare.fi/podcast10 pulmaa tekoälystä -podcastin jaksot löydät osoitteesta etairos.fi/podcast

52 min • 28.6.2023

ETAIROS & ORSI: Kaksoissiirtymä Osa I

Mitä on kaksoissiirtymä? Miten vihreä siirtymä digitalisoituu? Entä miten digitalisaatiosta saadaan vihreä? Tutkimushankkeet ORSI ja ETAIROS lyöttäytyvät yhteen pohtimaan vihreän siirtymän ja digitalisaation kehitystä ja joskus jopa hämmentävältä kuulostavaa yhteenliittämistä kaksoissiirtymän termin alle. Mukana keskustelemassa ovat ORSI-hankkeen tutkijat Lauri Lahikainen (Tampereen yliopisto) ja Hanna Entsalo (SYKE) ja ETAIROSta edustavat erikoistutkija Nina Wessberg (VTT) ja tutkijatohtori Mari Myllylä (Jyväskylän yliopisto). Kaksiosaisen kaksoissiirtymäjakson ensimmäisessä osassa keskitytään siihen, miten vihreä siirtymä ja digitalisaatio liittyvät toisiinsa, ja miten tekoäly ja hyvinvointivaltion uudistaminen sopivat kuvioon. Määritteiden ja murrosten aallokossa crossover-jakson laivaa ohjaavat ORSIn Kristallipallo-podcastin kippari Erkki Mervaala (SYKE) ja ETAIROS-podcastin 10 pulmaa tekoälystä toinen vetäjä Antero Karvonen (VTT). Kristallipallon jaksot löytyvät osoitteesta ecowelfare.fi/podcast10 pulmaa tekoälystä -podcastin jaksot löytyvät osoitteesta etairos.fi/podcast

44 min • 21.6.2023

TRAILERI: ETAIROS & ORSI: Kaksoissiirtymä

Mitä on kaksoissiirtymä? Miten vihreä siirtymä digitalisoituu? Entä miten digitalisaatiosta saadaan vihreä? Tutkimushankkeet ORSI ja ETAIROS puivat kaksoissiirtymän kiemuroita kaksoisjakson verran. Tässä maistiaisessa ääneen pääsevät ETAIROS-hankkeen Nina Wessberg, Mari Myllylä ja Antero Karvonen. Tutustu ORSI-hankkeeseen täällä: www.ecowelfare.fi/Kuuntele muita ETAIROS-podcasteja: www.etairos.fi/podcast

2 min • 20.6.2023

10. Miten tekoälyä suunnitellaan eettisesti?

Tekoälyn etiikan pitäisi olla koko yhteiskunnan prosessi, eikä vain tekoälyn kehittäjien. Onko olemassa eettistä tekoälyä? Kenellä on vastuu tekoälyn etiikasta? Keiden tulisi osallistua eettisen tekoälyn suunnitteluun ja siitä päättämiseen? Pulmia pohtimassa VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas ja Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Tomi Janhunen.

33 min • 19.5.2022

9. Miksi tekoälyn pelisääntöjen sopiminen on vaikeaa?

Tekoäly ei ole ihminen, mutta se tekee ihmisen kaltaisia päätöksiä, ja siksi oikeusjärjestelmät ovat ihmeissään. Mikä muu tekee tekoälyn sääntelystä kinkkistä? Onko tekoälyteknologioiden läpinäkyvyys aina hyvä juttu? Mihin EU tekoälyn sääntelyllä pyrkii? Sääntelyn kiemuroita valottavat Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri ja Turun yliopiston oikeustieteen apulaisprofessori Mika Viljanen.

34 min • 12.5.2022

8. Syökö tekoälyaika lapsemme?

Aikuisten, valtioiden ja yritysten tehtävänä on suojella lapsia myös digiaikana. Lapsi ei aina ymmärrä, että ihmisälyn ja tekoälyn välillä on tosiasiassa suuri ero. Miten opettaa tekoälyn toimintaa lapselle? Miten suojella lasta tekoälysovellusten vaaroilta? Kuka on vastuussa, kun lapset käyttävät algoritmeilla toimivia ohjelmia ja palveluita? Pohdinnoissa mukana Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden professori Jyrki Nummenmaa ja UNICEFin johtava innovaatioiden asiantuntija Jussi Kivipuro.

36 min • 5.5.2022

7. Taklaako tekoäly sosiaalisen avun saannin haasteet?

Apua tarvitseva kohtaa usein palveluviidakon, jossa edes ammattilainen ei osaa suunnistaa. Voisiko tekoälystä olla tähän apua? Miten digitalisaatio ja tekoäly muuttavat sosiaalityötä, ja miten muutokseen pitäisi suhtautua? Voiko tekoäly tehdä yhteiskunnan kannalta huonoja ratkaisuja? Pulmia selvittävät informaatiomuotoilija Pekka Pulli ja Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Sakari Kainulainen.

32 min • 28.4.2022

Tämä on 10 pulmaa tekoälystä

Tekoäly – hyvä vai paha? Voiko se auttaa yksinäistä? Miten varmistetaan, että tekoälyä hyödynnetään ihmisten parhaaksi? Miten taataan, ettei se kurjista elämäämme? Mitä hyvä lapsuus tekoälyn aikakaudella vaatii ja voiko sosiaalisen median algoritmeihin vaikuttaa? 10 pulmaa tekoälystä -podcastissa sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja innovaatioiden tutkija Pietari Pikkuaho selvittävät, miten tekoälyyn liittyviä pulmia voitaisiin ratkaista. Eri alojen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa he pureutuvat tekoälyn hyötyihin sekä keinoihin hillitä tekoälyn luomia riskejä. Podcast-sarjan tarjoaa tekoälyn eettistä soveltamista edistävä ETAIROS-tutkimushanke.

31 s • 27.4.2022

6. Onko yhteiskunta ajopuu vai ajuri tekoälyn käytössä?

Tekoäly on mahdollistanut monien palvelujen laajemman saatavuuden 24/7. Teknologinen kehitys virtaa ja lainsäädäntö tulee yleensä jäljessä. Miten tekoälyvirrassa pysytään mukana karahtamatta kiviin? Miten ehkäistään tekoälyn käytön haittoja, kuten ihmisten liiallista tai väärin mennyttä profilointia? Näitä pulmia puimassa mukana Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma ja Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall.

31 min • 21.4.2022

5. Onko robotista läheisyyden korvaajaksi?

Sosiaaliset robotit herättävät vahvoja tunteita ja mielikuvia maailman valloittajista. Kuinka hyvin robotit jäljittelevät ihmistä, ja voivatko ne tarjota inhimillistä läheisyyttä?Haittaako, jos suhtaudumme laitteeseen kuin elävään olentoon? Kuinka eettistä robottien hyödyntäminen esimerkiksi hoiva-alalla on? Mukana pulmia puntaroimassa Airo Island ry:n toiminnanjohtaja Nicholas Andersson ja Tampereen yliopiston professori Kaisa Väänänen.

35 min • 14.4.2022